Σπιναλόγκα

Σπιναλόγκα

Μετά από έντεκα χρόνια προσπαθειών και σκληρής δουλειάς για την προετοιμασία του από τον Δήμο Αγίου Νικολάου, το Υπουργείο Πολιτισμού, την Περιφέρεια, την Εφορία Αρχαιοτήτων Λασιθίου  και τους τοπικούς φορείς,  το Υπουργείο   θα καταθέσει τον πλήρη  φάκελο  για την ένταξη της Σπιναλόγκας στον Κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Η κατάθεση του φακέλου γίνεται στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης της αίτησης που υποβάλλει η χώρα μας, ώστε να υπάρξουν  -θετικά όπως είναι η ευχή όλων -αποτελέσματα τον Ιανουάριο του 2019 και   να ανακηρυχθεί η εγγραφή του μνημείου το 2020.

Αν επιτευχθεί ο στόχος, η Σπιναλόγκα θα είναι το πρώτο μνημείο της Κρήτης που εντάσσεται σ’ αυτό τον κατάλογο. Στόχος εξάλλου είναι να ακολουθήσουν το 2021 και 2022 η σειρά ένταξης στην UNESCO των Μινωικών Μνημείων της Κρήτης. Μάλιστα, ως γνωστόν, για την ενίσχυση του αιτήματος  ο  Δήμος Αγίου Νικολάου ανέθεσε στον συνθέτη Νίκο Ξυδάκη και στον ποιητή Διονύση Καψάλη να  δημιουργήσουν ένα πρωτότυπο καλλιτεχνικό έργο, το οποίο συμπεριελήφθη στον φάκελο υποψηφιότητας της Σπιναλόγκας.

Πρόκειται για το μουσικό έργο «Απόκοπος ή Σπιναλόγκα», το οποίο παρουσιάστηκε με επιτυχία στη Σπιναλόγκα φέτος το καλοκαίρι. Αξίζει να σημειωθεί ότι το εγχείρημα της ένταξης  δεν είναι και τόσο εύκολο, καθώς η  UNESCO προσπαθεί να εντάξει μνημεία από την Αφρική κι όχι από την Ευρώπη.

Η νησίδα στον κόλπο της Ελούντας, που παραμένει συνώνυμο του ανθρώπινου πόνου και του αγώνα για επιβίωση, είναι ο δεύτερος σε επισκεψιμότητα αρχαιολογικός χώρος της Κρήτης μετά από την Κνωσό και από τους πρώτους σε εισπράξεις, αφού το νησί επισκέπτονται σε ημερήσια βάση περίπου 4.000 άτομα.