Η συμπαντική συνειδητότητα και το κοσμικό πυρ που εμπεριέχονται στον βαρύ όρκο του πολιτικού φορέα «Ελλήνων Συνέλευσις» ουδόλως άγγιξαν την έδρα του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Ηρακλείου που μετά από μία εξαντλητική διαδικασία εξέδωσε καταδικαστική απόφαση για τον Αρτέμη Σώρρα και επτά ακόμα “συνέλληνες”-στελέχη του φορέα σε τοπικό επίπεδο για τις κατηγορίες της διέγερσης και της διασποράς ψευδών ειδήσεων από κοινού κατ’ εξακολούθηση. Το δικαστήριο εξέδωσε απαλλακτική απόφαση για έναν μόνο κατηγορούμενο, κρίνοντας ότι είχε ήδη αποστασιοποιηθεί όταν τελέστηκαν τα αποδιδόμενα αδικήματα.
Στον Αρτέμη Σώρρα επιβλήθηκε συνολική ποινή τριών ετών που μετατράπηκε σε εξαγοράσιμη και χρηματική ποινή 10.000 ευρώ, ενώ σε καθέναν από τους συγκατηγορουμένους του επιβλήθηκε συνολική ποινή φυλάκισης 18 μηνών και χρηματική ποινή 1000 ευρώ. Για τους έξι η ποινή είναι με τριετή αναστολή, για τον 7ο επίσης μετατράπηκε σε εξαγοράσιμη.
Η εκδικαζόμενη υπόθεση αφορούσε στα μαζικά εξώδικα που, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, κατά προτροπή των στελεχών των “Ελλήνων Συνέλευσις” κατέθεταν πολίτες σε ΔΟΥ και ασφαλιστικά ταμεία για την διαγραφή των οφειλών τους, παραπέμποντας σε συμψηφισμό από το περίφημο κεφάλαιο των 600 δισ. δολαρίων του Σώρρα, το οποίο, όπως διατείνονται, έχει εκχωρήσει στο Ελληνικό Δημόσιο.
Προπηλακισμοί, εθνικός ύμνος και απαγγελία όρκου
Η καταδικαστική απόφαση πυροδότησε έντονες αντιδράσεις από την πλευρά κατηγορουμένων και μελών-υποστηρικτών του πολιτικού φορέα που είχαν κατακλύσει τη δικαστική αίθουσα και τον διάδρομο του ισογείου του Δικαστικού Μεγάρου. «Ντροπή σας»! φώναξε μία γυναίκα, προκαλώντας γενικότερη αντίδραση, με τους διαμαρτυρόμενους να μιλούν για «προδότες», «δικαστικό πραξικόπημα» και «ιερά εξέταση».
Η ισχυρή παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων δεν επέτρεψε παρατράγουδα εντός των δικαστηρίων, όμως φρόντισαν να δώσουν το ιδιαίτερο στίγμα τους έξω ακριβώς από το Δικαστικό Μέγαρο όπου συγκεντρώθηκαν όλοι μαζί. Αρχικώς ξεκίνησαν φωνάζοντας «ΕΛ.ΑΣ., ΕΛ.ΑΣ.», ακολούθησαν χειροκροτήματα, έψαλαν τον εθνικό ύμνο με το ανάλογο ύφος και παράστημα και εν συνεχεία άφησαν τους πάντες άφωνους με την απαγγελία του όρκου τους, τον οποίο βροντοφώναξαν γυναίκες και άνδρες με απαράμιλλο σθένος. Κάποιοι πολίτες που έτυχε να περνούν από το σημείο παρακολουθούσαν αποσβολωμένοι τα διαδραματιζόμενα.
Η υπόθεση έφθασε στην Δικαιοσύνη μετά από μηνυτήρια αναφορά του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου που είχε δεχτεί αλλεπάλληλες οχλήσεις (από την ΔΟΥ, τον δήμο Μαλεβιζίου και μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου) για το πώς θα μπορέσουν να διαχειριστούν την κατάσταση με τα εξώδικα ενόψει και του κινδύνου να βρεθούν προ εκπλήξεως οι ίδιοι οι πολίτες που τα κατέθεταν.
Στην κατάθεσή του ενώπιον του δικαστηρίου ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου κ. Άρης Ροζάκης τόνισε ότι εκ της θεσμικής τους ιδιότητας ανέλαβαν δράση, διαπιστώνοντας ότι η κίνηση με τα εξώδικα δεν είχε κανένα απολύτως έννομο αποτέλεσμα, καμία ισχύ και θα έπρεπε να προστατευθούν οι πολίτες που πίστευαν ότι θα απαλλαγούν από τα χρέη τους. Αποκάλυψε μάλιστα ότι ήδη έχουν περιέλθει σε γνώση του περιπτώσεις κατασχέσεων σε πολίτες που είχαν καταθέσει το επίμαχο εξώδικο.
Στο δικαστήριο κατέθεσε ως μάρτυρας υπεράσπισης η διευθύνουσα σύμβουλος του πολιτικού φορέα, η οποία είναι και δικαστική επιμελήτρια. Υποστήριξε ότι τα χρήματα υπάρχουν και βεβαιώθηκε γι’ αυτό από το περιεχόμενο της ποινικής απόφασης που εκδόθηκε το 2013, απόφαση που κοινοποιήθηκε μεταξύ άλλων στον πρόεδρο της Βουλής, στον πρωθυπουργό, στον Άρειο Πάγο. Σε ερώτηση του εισαγγελέα έδρας για τον αριθμό των εξώδικων που έχουν επιδώσει από το δικό της γραφείο, απάντησε περίπου 10.000 σε μία τριετία. Άλλος μάρτυρας υπεράσπισης, μέλος του 9μελούς συμβουλίου του φορέα, υποστήριξε με βεβαιότητα ότι τα χρήματα υπάρχουν από τη στιγμή που δεν έχει υπάρξει κάποια απορριπτική απάντηση από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους.
Τη βεβαιότητά τους ότι υπάρχουν τα 600 δισ. εξέφρασαν και οι κατηγορούμενοι, οι οποίοι αρνήθηκαν ότι προέτρεπαν τους πολίτες να καταθέτουν τα εξώδικα. «Εμείς απλώς τους ενημερώναμε και ήταν στην ελεύθερη βούλησή τους».
Μάλιστα εξέφρασαν την απορία τους γιατί βρίσκονται στο εδώλιο. «Δεν με έπεισε ο Σώρρας για τα 600 δισ. Εμένα με έπεισε η Ελληνική Δικαιοσύνη ότι ο Σώρρας είναι ο διαχειριστής των 600 δισ. Η Δικαιοσύνη μού έδωσε το αποδεικτικό να του κάνω χρήση” (εννοώντας την απόφαση του 2013) υποστήριξε κατηγορούμενος.
Καταπέλτης ο εισαγγελέας έδρας
Ο εισαγγελέας έδρας, κ. Ευστάθιος Θεοφανίδης, στην αγόρευση του επί της προτάσεως του υπήρξε καταπέλτης για τηνδράση του Αρτέμη Σώρρα, ο οποίος, όπως είπε, εκμεταλλεύτηκε την απελπισία του ελληνικού λαού, σε μία από τις χειρότερες περιόδους από συστάσεως του Ελληνικού Κράτους.
Εμφανίστηκε ξαφνικά-επισήμανε-με το εθνοσωτήριο μήνυμά του σε έναν λαό που έχει χάσει το βιοτικό του επίπεδο, έχει μειωθεί η ικανότητά του να επιβιώσει με όρους αξιοπρέπειας και βρίσκεται στα όρια της κοινωνικής εξαθλίωσης. Κατάφερε να περάσει το μήνυμα ότι κάτι δεν πάει καλά στη χώρα και να δημιουργήσει μία ιδιότυπη σεισάχθεια.
«Είναι ιστορικά αποδεδειγμένο ότι όποιος εκμεταλλεύεται την απελπισία του λαού, μιλάει στην καρδιά του». Ο εισαγγελικός λειτουργός τόνισε ότι «δεν αποδείχτηκε ότι τα χρήματα αυτά υπάρχουν. Αποδείχτηκε το εντελώς αβάσιμο των ισχυρισμών. Ισχυρισμοί που βρήκαν ευήκοα ώτα.
Έχουν γίνει και επεισόδια σε εφορίες. Άνθρωποι εξαγριωμένοι εναντίον των οικονομικών έφορων. Είναι και μία γενικότερη απείθεια στον νόμο και στο Σύνταγμα. Αυτό πρεσβεύει ο πολιτικός φορέας. Ενέργειες που κατατείνουν εναντίον της δημόσιας τάξης ως συνισταμένης των έννομων αγαθών, την κοινωνική ειρήνη.
Η διασπορά αυτή είχε και άλλες διαστάσεις. Οι ισχυρισμοί ότι υπάρχουν χρήματα και οι κυβερνώντες δεν τα εκμεταλλεύονται, δημιουργούν κλονισμό στην πίστη των πολιτών. Προφανώς και δημιούργησαν σοβαρή ανησυχία».