Καταπατημένα: Τις γκρίζες ζώνες θέλει να διώξει η Λότζια
Ηράκλειο Κρήτης (ψηφιακό αποθετήριο Ηρακλείου)

 

Νομοθετική ρύθμιση για να ξεκαθαριστούν οι γκρίζες ζώνες των καταπατήσεων που μπορεί να πυροδοτήσουν οξύτατα κοινωνικά προβλήματα με την εξέλιξη της κτηματογράφησης, θα διεκδικήσει ο Δήμος Ηρακλείου. Η νομοθετική ρύθμιση που ζητά η Λότζια, είναι ταυτόσημη με παλαιότερο νόμο που ενεργοποιήθηκε για μια διετία, με σκοπό να  τακτοποιηθούν κρίσιμα ιδιοκτησιακά ζητήματα σε σχέση  με ακίνητα που αντιμετωπίστηκαν με χαρακτηριστική ανακολουθία από το ελληνικό κράτος με αποτέλεσμα πάνω στους προβληματικούς αυτούς χειρισμούς να έχουν «χτιστεί» σοβαρά κοινωνικά ζητήματα.

Η γκάφα της διπλής διανομής

Όπως είναι γνωστό, το ζήτημα των καταπατήσεων των δημοτικών ακινήτων είναι ένα πολυδιάστατο κοινωνικό θέμα  διαφορετικών ταχυτήτων, σύμφωνα με την αντιδήμαρχο Πολεοδομίας Στέλα Αρχοντάκη Καλογεράκη η οποία εξηγεί ότι, το πιο σοβαρό πρόβλημα σε ό,τι αφορά τη νομική διαχείρισή του είναι η περίπτωση των καταπατήσεων που έχουν γίνει στη Ν. Αλικαρνασσό. Αυτό συμβαίνει γιατί το Υπουργείο Γεωργίας μοίρασε τη δεκαετία του 1950 σε ιδιώτες και δημοτικές υπηρεσίες και οργανισμούς… κληροτεμάχια που είχε διανείμει το 1932 στην τότε κοινότητα της Νέας Αλικαρνασσού.

Αποτέλεσμα της κατάστασης αυτής είναι σε κάποιες περιπτώσεις οι κάτοχοι των εκτάσεων αυτών να επικαλούνται τίτλους κυριότητας με πωλητή το ελληνικό Δημόσιο το οποίο, όμως, κατά το χρόνο σύνταξης των σχετικών πωλητηρίων δεν ήταν κύριος των εκτάσεων που εκποιήθηκαν, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα εκρηκτικό κοινωνικό πρόβλημα για το οποίο ασφαλώς δεν φταίνε οι πολίτες. Στο πλαίσιο αυτό η αντιδήμαρχος τονίζει ότι θα πρέπει να δοθούν λύσεις για τα ακίνητα που παραχώρησε το ελληνικό Δημόσιο σε υπηρεσίες και οργανισμούς, ενώ δεν του ανήκαν. Η αντιδήμαρχος εξηγεί ότι ο χρόνος είναι εξαιρετικά πιεστικός σε σχέση με το κρίσιμο αυτό θέμα, διότι βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία της κτηματογράφησης που εφόσον ολοκληρωθεί θα δημιουργήσει τετελεσμένα και αμετάκλητα δεδομένα.

Ο Δήμος από την πλευρά του θα δηλώσει κανονικά τα ακίνητα του και η πλευρά των πολιτών αντίστοιχα, αλλά χωρίς νομοθετική ρύθμιση που να τους καλύπτει είναι ξεκάθαρο ότι δεν θα μπορέσουν να δικαιωθούν. Ειδικότερα όπως εξηγεί η αντιδήμαρχος Πολεοδομίας, «ο Δήμος από το 2014 προσπαθεί να λύσει το θέμα αυτό με την παραχώρηση τμημάτων των κληροτεμαχίων στους ήδη κατέχοντες με ορισμένες προϋποθέσεις όπως ήταν ο παλαιότερος νόμος του ΄90 ο οποίος όμως ίσχυσε δυστυχώς για δύο χρόνια.

Ο Δήμος δεν μπορεί να πουλήσει διότι για να συμβεί αυτό πρέπει να ακολουθηθεί η διαδικασία της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου που πρέπει να επιβεβαιώσει την αναγκαιότητα της πώλησης και που θα διατεθεί το τίμημα. Η συγκεκριμένη περίπτωση των καταπατημένων απαιτεί νομοθετική ρύθμιση που είχε σταματήσει το ΄92 προσπαθήσαμε να την επαναφέρουμε. Θα επανέλθουμε με την ίδια λογική ότι θα πρέπει να παραχωρηθούν στους κατέχοντες με κάποιες προϋποθέσεις ώστε να πληρωθεί μόνο η γη και με κάποιες δόσεις ενδεχομένως γιατί θεωρώ ότι πολλοί από αυτούς τους συνδημότες μας που κατέχουν αυτά τα ακίνητα είναι καλόπιστοι.

Τα βρήκαν από τους γονείς τους από τους παππούδες τους, δεν ήξεραν το ιδιοκτησιακό καθεστώς και θα δημιουργηθεί μεγάλο πρόβλημα στην πρώτη ανάρτηση της κτηματογράφησης. Το κτηματολόγιο προχωρά με πολύ αργούς ρυθμούς, ήδη βλέπουμε ότι το 70% των ακινήτων δεν έχει κτηματογραφηθεί, και εκεί θα βρεθούμε προ εκπλήξεως, θα έχουμε επικάλυψη».