πρόσφυγες

Η Κρήτη είναι φιλόξενη μόνο για τους τουρίστες κι όχι για τους πρόσφυγες. Αυτό τονίζεται σε επιστολή της Πρωτοβουλίας Ηρακλείου για τους πρόσφυγες/ μετανάστες μετά την απόφαση και εκτέλεσή της για μεταφορά των προσφύγων που βρέθηκαν προ ημερών στα «Παξιμάδια».

Συγκεκριμένα στην επιστολή αναφέρεται μεταξύ άλλων:

«Χωρίς ιδιαίτερη έκπληξη ενημερωθήκαμε πως τα ξημερώματα της Παρασκευής 29/9 η Αστυνομία Ρεθύμνου στοίβαξε σε κλούβες τους πρόσφυγες που βρίσκονταν στο Λιμεναρχείο Ρεθύμνου και τους μετέφερε στο λιμάνι του Ηρακλείου, όπου στις 8 το πρωί αναχώρησαν, ως κρατούμενοι πάντα, για κάποιο μακρινό hot spot κάποιου νησιού του ΝΑ Αιγαίου (μάλλον πάλι της Κω).

Οι συλλογικότητες του Ρεθύμνου μιλούν για απαγωγή ουσιαστικά των ανθρώπων: τους αφαιρέθηκαν τα κινητά για να μην μπορούν να επικοινωνήσουν. Η Αστυνομία που αρνήθηκε να απαντήσει στις ερωτήσεις των αλληλέγγυων που βρίσκονταν έξω από το χώρο είναι η ίδια που μόλις μια μέρα πριν (28/9) διαβεβαίωνε τους πρόσφυγες, τις συλλογικότητες αλλά και το κλιμάκιο του Περιφερειακού Γραφείου Ασύλου Κρήτης πως θα τηρηθούν στο έπακρο όλες οι νόμιμες διαδικασίες και όσοι το θελήσουν θα κάνουν αίτηση ασύλου εδώ (εκδήλωσαν ενδιαφέρον οι 38 από τους 44).

Για να ηρεμήσουν τα πνεύματα μάλιστα, μαζί με τα υπηρεσιακά σημειώματα της κράτησης και απέλασης, δόθηκε στους ανθρώπους και μια υπεύθυνη δήλωση με την οποία θα καταγραφόταν η βούλησή τους για άσυλο. Μεταξύ των προσφύγων είναι οικογένειες με παιδιά, ένα θύμα βασανιστηρίων και γυναίκες των οποίων οι σύζυγοι διαμένουν νόμιμα και μόνιμα στην Αγγλία και ήρθαν με την πρώτη πτήση στο Ρέθυμνο για να ξεκινήσουν τη διαδικασία επανένωσης μέσω δικηγόρου.

Όλοι, πλην ενός τραυματία που βρίσκεται στο νοσοκομείο και δυο ασυνόδευτων ανηλίκων των οποίων η τύχη αγνοείται, έφυγαν για Κω χωρίς την παραμικρή δυνατότητα επικοινωνίας με δικηγόρο, μεταφραστή ή με τους 2 συζύγους από Αγγλία.

Δύο βδομάδες πριν η Αστυνομία Ηρακλείου μετέφερε με χειροπέδες 72 πρόσφυγες από χώρο του Λιμεναρχείου Ηρακλείου στο πλοίο, αφού πρώτα τους είχε απαγορέψει να κάνουν αίτηση ασύλου και να δουν δικηγόρο, παρά την πρόθεση και του Περιφερειακού Γραφείου Ασύλου Κρήτης να προχωρήσει τη διαδικασία και του προγράμματος στέγασης της Ύπατης Αρμοστείας να τους βρει κατάλυμα (τα διαμερίσματα βρέθηκαν και εξοπλίστηκαν αμέσως με τα απαραίτητα).

Με το ίδιο πλοίο, της ακτοπλοϊκής εταιρείας ΑΝΕΚ, που συνηθίζει εδώ και πολλά χρόνια τέτοιες bussiness μεταγωγών ανθρώπων σιδηροδέσμιων, με το αζημίωτο φυσικά, έφυγαν κι οι υπόλοιπες «καραβιές».