Την εικόνα μιας δυναμικής περιοχής παραγωγής κρασιών ποιότητας, με την μοναδικότητα των ποικιλιών σταφυλιού που καλλιεργεί, έχει αποκτήσει τα τελευταία χρόνια η Κρήτη.
Αυτό αποτυπώνεται στην «τρελή» ζήτηση που έχουν, ειδικά το φθινόπωρο, οι εκδρομές «wine tasting», δηλαδή δοκιμής κρασιού, από τους τουρίστες.
«Το ίδιο ισχύει αλλά σε μικρότερο βαθμό για το λάδι, αλλά η οινογνωσία έχει πραγματικά τεράστια ζήτηση», είπε στην «Π» η πρώην πρόεδρος Ξεναγών Κρήτης-Σαντορίνης Μαριλένα Μαμαλάκη.
Όπως σημειώνει η ξεναγός, οργανώνονται καθημερινά πάρα πολλές ιδιωτικές εκδρομές σε οινοποιεία που περιλαμβάνουν την παραλαβή των πελατών από τα ξενοδοχεία και την μεταφορά τους με βαν και οδηγό στον χώρο όπου θα ξεναγηθούν, θα ενημερωθούν για τον κρητικό αμπελώνα, θα δοκιμάσουν κρασιά και θα τα συνοδεύσουν συχνά με πλήρες μενού που έχουν επίκεντρο την τοπική κουζίνα.
«Για παράδειγμα θα δοκιμάσουν 7 διαφορετικά κρασιά και θα φάνε σαλάτες, ντόπια τυριά, όσπρια, ντολμαδάκια, κρέας».
Ο τιμοκατάλογος αυτών των πακέτων διαφέρει ανάλογα με την περιοχή από όπου παραλαμβάνει ο οδηγός τον τουρίστα, με το πόσα άτομα θα συμμετέχουν, αν θα συνδυαστεί με επίσκεψη σε αρχαιολογικό χώρο όπως είναι η Κνωσός, αν θα συνοδεύονται από ξεναγό κ.ά.
Αν για παράδειγμα ένα ζευγάρι που μένει στην Ελούντα, κλείσει αυτό το πακέτο θα πληρώσει περίπου 600 ευρώ, αν πρόκειται για 4 άτομα το ποσό θα ξεπεράσει τα 1.000 ευρώ.
Οινικός προορισμός υψηλής προστιθέμενης αξίας η Κρήτη
Είναι σαφές, όπως αναφέρει το Wines of Cete, ότι η Κρήτη έχει ξεφύγει οριστικά από την εικόνα της περιοχής μαζικής παραγωγής κρασιού που εν πολλοίς την αδικούσε και κινείται προς την κατεύθυνση ενός οινικού προορισμού, υψηλής προστιθέμενης αξίας.
Νέες ποικιλίες δοκιµάζονται, νέα αρώματα και γεύσεις αναδεικνύονται, προσφέροντας στον καταναλωτή εκλεκτά κρασιά που μπορούν να ικανοποιήσουν όλα τα γούστα και όλες τις απαιτήσεις.
Τι μαθαίνουν οι επισκέπτες
Οι ξένοι επισκέπτες μαθαίνουν ή το γνωρίζουν ήδη, ότι η Κρήτη φιλοξενεί τον πιο ιστορικό αμπελώνα της Ευρώπης, αν όχι όλου του κόσμου. Και ότι παρουσία του και η ενεργός συμμετοχή του στην παραγωγική και κοινωνική ζωή του νησιού είναι συνεχής από τα πρώιμα μινωικά χρόνια έως σήμερα. Ενημερώνονται για τις τοπικές ποικιλίες και τις δοκιμάζουν με μεγάλο ενδιαφέρον.
Ποιες είναι αυτές:
ΒΗΛΑΝΑ
Η κατ’ εξοχήν λευκή κρητική ποικιλία, με ιδιαίτερα αρωματικό χαρακτήρα και καλή οξύτητα. Αναζητήστε την και «περασμένη» από βαρέλι.
ΒΙΔΙΑΝΟ
Η κρητική ποικιλία που θα συζητηθεί στο άμεσο μέλλον. Πολλοί τη χαρακτηρίζουν ως το Chardonnay της Κρήτης. Έχει δώσει εξαιρετικά αποτελέσματα σε λευκά μονοποικιλιακά κρασιά, αλλά και ως συνδυασμός με άλλες τοπικές ποικιλίες, όπως Πλυτό, Θραψαθήρι και Βηλάνα.
ΠΛΥΤΟ
Ποικιλία εξαιρετικά ισορροπημένη και αυτοδύναμη. Τη διακρίνει μέτρια ισορροπημένη οξύτητα και λεπτά, φρουτώδη αρώματα. ΔΑΦΝΙ Πήρε το όνομά του από τη συγγένεια των αρωμάτων του με το φυτό της δάφνης. Είναι συγγενική ποικιλία με το Μοσχοφίλερο. Αν και λευκό κρασί, επιδέχεται παλαίωση με εντυπωσιακά αποτελέσματα.
ΘΡΑΨΑΘΗΡΙ
Σπάνια ποικιλία, καλλιεργείται σε λίγα στρέμματα και έχει βασικά της χαρακτηριστικά τα ιδιαίτερα αρώματα, την καλή οξύτητα και τη σταθερότητα στο χρώμα.
ΚΟΤΣΙΦΑΛΙ
Σε συνδυασμό με το Μανδηλάρι αποτελεί την πρώτη ύλη για τα ερυθρά κρητικά κρασιά. Το Κοτσιφάλι έχει χαρακτηριστικό αρωματικό δυναμικό και ισχυρό αλκοολικό τίτλο. Συνδυάζεται με το Μανδηλάρι λόγω της έλλειψής του σε τανίνες και χρωστικές ουσίες, τις οποίες διαθέτει απλόχερα το Μανδηλάρι.
ΜΑΝΔΗΛΑΡΙ
Και όχι Μανδηλαριά, όπως την ονομάζουν στην υπόλοιπη Ελλάδα, ο «βαφειάς» για τους ντόπιους. Η ποικιλία που χαρίζει βαθύ κόκκινο χρώμα στο κρασί, προσδίδει όγκο στο σώμα του, αλλά θέλει ιδιαίτερη καλλιεργητική προσπάθεια για να φτάσει τα απαραίτητα σάκχαρα και άρα την επιθυμητή αλκοόλη.
Τι άλλο τους ενδιαφέρει
Χαμηλότερα είναι τα κόστη για πακέτα που αφορούν δοκιμές ελαιολάδου, ενώ αυτή την εποχή υπάρχουν πάρα πολλοί τουρίστες που ενδιαφέρονται για εκδρομές σαφάρι με 4χ4, ποδηλασία στο βουνό και άλλες εναλλακτικές μορφές τουρισμού.