ΕΡΓΟΔΟΤHΣ - ΕΡΓΑΖΟΜΕΝH

«Χαμογελάτε είναι… υποχρεωτικό» φέρεται να είναι το νέο σλόγκαν ορισμένων εργοδοτών, οι οποίοι τρομοκρατούν τους υπαλλήλους και ούτε λίγο ούτε πολύ τους ζητούν να λένε και «ευχαριστώ» που αντί για μισθό λαμβάνουν ένα χαρτζιλίκι!

Στις καταγγελίες για περικοπές μισθών, καταπάτηση ωραρίου προστίθενται και εκείνες που αφορούν σε προσβλητικές συμπεριφορές, σεξιστικά σχόλια και βιαιοπραγίες σε βάρος εργαζομένων.

«Δυστυχώς, φτάνουν στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου καταγγελίες για προσβλητικές συμπεριφορές που θίγουν τους εργαζόμενους» αναφέρει στην «Π» ο πρόεδρος του ΕΚΗ, κ. Στέλιος Βοργιάς.

Ο πρόεδρος του ΕΚΗ, κ. Στέλιος Βοργιάς
Ο κ. Βοργιάς

Μία υπόθεση που προκάλεσε την έντονη αντίδρασή του ήταν όταν εργαζόμενη κατήγγειλε πως στέλεχος  σε μεγάλη εταιρεία έκανε σεξιστικά σχόλια που την έφερναν σε πολύ δύσκολη θέση.

Σε ερώτηση της «Π» για την εφαρμογή της αύξησης του κατώτατου μισθού, ο κ. Βοργιάς αναφέρει πως πολλοί εργαζόμενοι έχουν φτάσει στο ΕΚΗ και έχουν καταγγείλει πως δεν είδαν το μισθό τους να παίρνει την ανιούσα. Ωστόσο, αμέσως παρενέβη το ΕΚΗ και το θέμα λύθηκε.

Ο κ. Βοργιάς τονίζει πως δεν μπορεί να γλιτώσει κανένας εργοδότης από την αύξηση, πλέον η μισθοδοσία φαίνεται στο σύστημα «Εργάνη» και στις τραπεζικές καταθέσεις των εργαζομένων. Συνεπώς, η όποια ασυνέπεια θα εντοπίζεται αμέσως.

Τονίζει πως αν κάποιος εργοδότης δεν συμμορφωθεί με το νόμο, θα κληθεί να καταβάλει και διοικητικό πρόστιμο.

«Οι χώροι δουλειάς έχουν μετατραπεί σε γαλέρες, ειδικά στο εμπόριο, που πρόκειται για έναν μεγάλο κλάδο.

Εκεί έχουμε όργιο μερικής απασχόλησης ενώ μας έρχονται καταγγελίες για τρομοκρατία σε βάρος εργαζομένων» αναφέρει ο κ. Γιάννης Γωνιανάκης από το ΠΑΜΕ.

Ως παράδειγμα φέρνει μία περίπτωση βιαιοπραγίας εναντίον εργαζομένου σε ξενοδοχείο το περασμένο καλοκαίρι.

Ο κ. Γιάννης Γωνιανάκης από το ΠΑΜΕ
Ο κ. Γωνιανάκης

Ο κ. Γωνιανάκης αναφέρει πως είναι έντονο το φαινόμενο, διευθυντικά στελέχη να πιέζουν τους υπαλλήλους να τους ψηφίζουν ώστε να εκλέγονται στις διοικήσεις των σωματείων για να έχουν τη δυνατότητα ελέγχου του χώρου.

Σε ορισμένους χώρους εργασίας, οι υπάλληλοι δέχονται πιέσεις, παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στη δουλειά, να έχουν μόνιμα χαραγμένο ένα χαμόγελο στα χείλη.

Οι προϊστάμενοί τους τους απειλούν ότι θα κάνουν μυστικούς ελέγχους προκειμένου να διαπιστώσουν αν τηρούν τις εντολές που τους έχουν δώσει. Ο κ. Γωνιανάκης επιρρίπτει ευθύνες και στην κυβέρνηση καθώς δεν έχει φροντίσει να στελεχώσει όπως θα έπρεπε τους ελεγκτικούς μηχανισμούς.

Εργοδοτικές αυθαιρεσίες

Υπόμνημα προς την υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, κατέθεσαν 52 πρωτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα, καταγγέλλοντας εργοδοτικές αυθαιρεσίες και ζητώντας την ενεργοποίηση ψηφισμένων διατάξεων και τη θεσμοθέτηση της ηλεκτρονικής κάρτας εργασίας, στην οποία θα καταγράφεται το ωράριο του εργαζομένου, «γεγονός που θα διευκολύνει το έργο των ελεγκτικών οργάνων τόσο του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), όσο και του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), που θα εντοπίζουν την παράβαση ή και εργασία που δεν έχει δηλωθεί καθόλου».

Στο υπόμνημα, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις περιγράφουν την έκταση που έχουν λάβει σε βάρος των δικαιωμάτων τους, αλλά και της υγείας τους, «οι εργοδοτικές πρακτικές επιβολής πρόσθετης εργασίας ταυτόχρονα με απειλές για απόλυση σε περίπτωση καταγγελίας της εργοδοτικής αυθαιρεσίας, παρά το γεγονός ότι, πριν από μερικά χρόνια, ψηφίστηκε ειδική διάταξη για τη δήλωση της υπερεργασίας/υπερωρίας (αρθ. 36 Ν. 4488/2017).

Παρά το σημαντικό περιεχόμενο της διάταξης αυτής, η κατάσταση γίνεται ολοένα και χειρότερη, δεδομένου ότι παραμένει ανεφάρμοστη, μέχρι να εκδοθεί η σχετική υπουργική απόφαση».

«Το τελευταίο διάστημα, πληθαίνουν οι καταγγελίες προς τα Σωματεία μας από ιδιωτικούς υπαλλήλους–μέλη των οργανώσεών μας για μη δήλωση και αναγνώριση της αμοιβής συναδέλφων-ισσών μας για τις ώρες υπερεργασίας και υπερωρίας από εργοδότες, ειδικά μετά την αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού στα 650 ευρώ.

Συγκεκριμένα, καταγγέλλουν ότι μειώθηκαν οι ώρες ημερήσιας απασχόλησής τους πλασματικά από τις 8 ώρες στις 6 ή και λιγότερο, ενώ στην πραγματικότητα συνεχίζουν να απασχολούνται 8ωρο-12ωρο, ενώ, κατά την εξόφληση της μηνιαίας μισθοδοσίας, δεν υπολογίζονται και δεν καταβάλλονται καθόλου ή μερικώς οι πρόσθετες ώρες απασχόλησης, υπερεργασίας και υπερωρίας τους. Το πρόβλημα δε εντοπίζεται, κυρίως, σε κινητές δραστηριότητες και στο προσωπικό που απασχολείται σε τρίτες επιχειρήσεις, π.χ. εργολαβικές εταιρείες καθαρισμού, φύλαξης κ.λπ.

Μάλιστα, πολλά από τα μέλη μας προσφεύγουν ανεπιτυχώς στις επιθεωρήσεις εργασίας και τα δικαστήρια, προκειμένου να τους καταβληθούν οι δεδουλευμένες αποδοχές για τις πρόσθετες ώρες εργασίας, καθώς δεν υπάρχει ισχυρό αποδεικτικό υλικό (π.χ. κάρτα εργασίας) για την υπερεργασιακή–υπερωριακή απασχόλησή τους» επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, στο υπόμνημα.