Καταδικάστηκαν για τις μπουνιές σε αστυνομικό, επειδή πάτησε την… κόρνα

Να στείλει ηχηρό μήνυμα σε όλους  εκείνους που απαντούν με τη βία όταν αμφισβητείται η επικυριαρχία  και το εγώ τους, κάλεσε την πρόεδρο του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Ηρακλείου ο εισαγγελέας της έδρας κ. Ευστάθιος Θεοφανίδης, με αφορμή την υπόθεση ξυλοδαρμού  αστυνομικού εκτός υπηρεσίας, επειδή κόρναρε προκειμένου να απελευθερωθεί ο δρόμος από τα προπορευόμενα αυτοκίνητα που είχαν μπλοκάρει την κυκλοφορία. Στο εδώλιο κάθισαν τρεις νεαροί, δύο αδέρφια και ένας φίλος τους, οι οποίοι φέρονται να γρονθοκόπησαν άγρια τον αστυνομικό, ο οποίος διακομίστηκε αιμόφυρτος στο νοσοκομείο.

Το περιστατικό είχε εκτυλιχθεί  σε κάθετο στενό δρόμο της κεντρικής οδού των Μοιρών μέσω του οποίου κινήθηκε ο αστυνομικός για να επιστρέψει στο σπίτι του. Ήταν εκτός υπηρεσίας. Μαζί του στο αυτοκίνητο ήταν και ένα συγγενικό του πρόσωπο, το οποίο διέμενε  στην Αθήνα και είχε έρθει στα πάτρια εδάφη για λίγες ημέρες. Ο 34χρονος  υποχρεώθηκε να σταματήσει το όχημά του, καθώς μπροστά του, στη μέση του δρόμου, ήταν ακινητοποιημένα δύο οχήματα. «Περίμενα δέκα λεπτά και έπαιξα την κόρνα για να με αντιληφθούν και να ξεκινήσουν να φύγουν, δίχως όμως αποτέλεσμα. Περίμενα άλλα πέντε λεπτά και έπαιξα και πάλι την κόρνα».

Ο αστυνομικός κατήγγειλε ότι νεαρός πλησίασε εκνευρισμένος, άρχισε να χτυπάει επίμονα το τζάμι του αυτοκινήτου και τον κάλεσε να βγει από το όχημα για να τον «τακτοποιήσει». Υποστηρίζει ότι πριν προλάβει να κατέβει, είχε ήδη δεχθεί γρονθοκόπημα. Στη συνέχεια κατέφθασε και ο αδερφός του πρώτου, ο οποίος επίσης τον χτύπησε. Φέρεται μάλιστα να τον έβριζε για την αστυνομική του ιδιότητα καθώς τον γνώριζε. Στους δύο προστέθηκε και τρίτος, με βάση την καταγγελία. Ο αστυνομικός περιγράφει ότι τα δύο αδέρφια τον κρατούσαν όρθιο, ώστε ο τρίτος κατηγορούμενος να τον χτυπήσει πολλές φορές στο κεφάλι με μία κατσούνα, ενώ οι άλλοι δύο συνέχιζαν να τον γρονθοκοπούν. Όταν τον άφησαν πια, ήταν σε ημιλιπόθυμη κατάσταση, μέσα στο αίμα, όπως περιγράφει ο συγγενής του, ο οποίος τον μετέφερε στο Κέντρο Υγείας. Ο ίδιος προσπάθησε να παρέμβει για να ηρεμήσει η κατάσταση, αλλά οι κατηγορούμενοι τον έσπρωχναν.

Εντελώς διαφορετικοί είναι  οι ισχυρισμοί των τριών κατηγορουμένων. Ο πρώτος κατηγορούμενος ισχυρίστηκε ότι στο αυτοκίνητο που σταμάτησε στη μέση του δρόμου υπήρχε άτομο που είχε νιώσει αδιαθεσία και του πήγε ένα ποτήρι νερό. Σε αυτή τη φάση ο αστυνομικός πίσω άρχισε να χτυπάει επίμονα την κόρνα. Όταν πήγε να του χτυπήσει το τζάμι, ο αστυνομικός κατέβηκε και τον γρονθοκόπησε με αποτέλεσμα να ακολουθήσει το επεισόδιο.

Οι άλλοι δύο υποστήριξαν ότι δεν είχαν καμία εμπλοκή στον ξυλοδαρμό του αστυνομικού. Ισχυρίζονται μάλιστα ότι προσπάθησαν να εκτονώσουν την κατάσταση και να ηρεμήσουν τα πνεύματα.

Για «καπετάνιους» που δεν έχουν καν το σθένος να ομολογήσουν τις πράξεις τους έκανε λόγο ο συνήγορος της πολιτικής αγωγής, Γιώργος Κοκοσάλης, ενώ οι συνήγοροι υπεράσπισης, Άγγελος και Εύη Ζερβού, υποστήριξαν ότι το επεισόδιο το προκάλεσε ο ίδιος ο αστυνομικός, ο οποίος έριξε μπουνιά στον εντολέα του. «Υπήρχε ανάγκη, πήγε να βοηθήσει έναν άνθρωπο και ο αστυνομικός άρχισε να κορνάρει. Δεν έδειξε καμία ανοχή ως είθισται. Δεν υπήρξε σωστή διαχείριση των δεδομένων από μέρους του» επισήμανε ο κ. Ζερβός, ο οποίος τόνισε ότι υπήρξε ανάρμοστη συμπεριφορά του μηνυτή.


Ο εισαγγελέας Ευστάθιος Θεοφανίδης

Μήνυμα κατά της ατιμωρησίας από τον αντεισαγγελέα Θεοφανίδη

«Ο πολιτισμός δεν κληρονομείται. Κάθε γενιά έχει μία πρόκληση: οφείλει να γνωρίσει τον πολιτισμό από την αρχή, να τον μάθει, να τον κερδίσει, να τον διαιωνίσει και να τον μεταβιβάσει. Αν αυτή η αλυσίδα διαρραγεί, αν αυτή η αλυσίδα κοπεί, τότε επιστρέφουμε στην πρωτόγονη εποχή επιβολής  δικαίου του ισχυρού»  τόνισε με νόημα στην αγόρευσή του ο εισαγγελέας της έδρας κ. Ευστάθιος Θεοφανίδης.

Υπογράμμισε ότι στο συγκεκριμένο περιστατικό δεν υπήρξε αφορμή, ούτε η αστυνομική ιδιότητα του παθόντα ήταν αιτία όσων συνέβησαν. «Θα μπορούσε στη θέση του να ήταν ο οποιοσδήποτε πολίτης» είπε, εστιάζοντας στο ζήτημα της επικυριαρχίας. «Κορνάρεις  σημαίνει ότι αμφισβητείς την αυθεντία μου, είναι προσβολή στο πρόσωπό μου και θα το πληρώσεις».

Δεν παρέλειψε να σχολιάσει ότι κάποια από τα λεγόμενά του μπορεί να μην αρέσουν στους παριστάμενους αστυνομικούς, όμως έχει μάθει να μην μασάει τα λόγια του. Αφού υπενθύμισε ότι το αίμα του Αντισκαρίου ήταν ακόμα νωπό όταν συνέβη το εκδικαζόμενο περιστατικό, τόνισε με έμφαση ότι τις συμπεριφορές αυτές τις συντηρούν η έλλειψη αστυνόμευσης και η ατιμωρησία. Ανέφερε ότι κάποιοι  δεν παίρνουν στα σοβαρά την Αστυνομία ούτε και τη Δικαιοσύνη και υπάρχει μία αρνησιδικία που τροφοδοτεί και ανατροφοδοτεί τη βία.

Στη συγκεκριμένη υπόθεση, όπως είπε, τρεις άνθρωποι, συνεπικουρούμενοι από άλλους, κατασκότωσαν στο ξύλο αυτόν που αμφισβήτησε τη δική τους επικυριαρχία στην περιοχή. «Τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι πολύ χειρότερα αν δεν επενέβαιναν τρίτοι. Ήταν ένας και ήταν τουλάχιστον τρεις. Δε βρέθηκε κανένας να σταματήσει αυτή τη λαίλαπα της βίας».

Ο εισαγγελικός λειτουργός κάλεσε την πρόεδρο να στείλει με την απόφασή της σαφές μήνυμα ότι τέτοια φαινόμενα δεν είναι ανεκτά σε μία ευνομούμενη κοινωνία ούτε μπορούν να επαναλαμβάνονται. Δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι οι κατηγορούμενοι δεν ζήτησαν ούτε ένα συγνώμη, δεν αναζήτησαν κάποιο δίαυλο επικοινωνίας για να δείξουν τη μεταμέλειά τους.

Το δικαστήριο έκρινε ένοχους και τους τρεις, ενώ δεν αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό. Στα δύο αδέρφια επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 2 ετών με αναστολή για την κατηγορία της επικίνδυνης σωματικής βλάβης, ενώ στον τρίτο επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 30 μηνών με αναστολή. Αυτός αντιμετώπιζε επιπλέον την κατηγορία της παράνομης οπλοχρησίας.