«Είμαστε στη φάση που ο καρκίνος θα νικηθεί. Θα γίνει μία χρόνια πάθηση, ή μία πάθηση με πλήρη θεραπεία» λένε οι επιστήμονες, ωστόσο τα περιστατικά των καρκίνων στην Κρήτη αυξάνονται και αφορούν όλο και νεότερες ηλικίες, το καλό όμως είναι ότι οι περισσότερες διαγνώσεις γίνονται πρώιμα.
Αυξάνονται και οι ασθενείς που χρειάζονται χημειοθεραπεία.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στο συγκεκριμένο τμήμα του ΠΑΓΝΗ, δηλαδή στη Μονάδα Χημειοθεραπείας, η πληρότητα ξεπερνάει το 150%.
Ο διευθυντής της Ογκολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού καθηγητής Δημήτρης Μαυρουδής είπε στην «Π» ότι ο φόρτος είναι μεγάλος, επισημαίνοντας ωστόσο ότι υπάρχουν περιστασιακές καθυστερήσεις 1-2 εβδομάδων στην έναρξη της θεραπείας.
«Το κλειδί βρίσκεται στην πρώιμη διάγνωση και όλο και περισσότερος κόσμος ευαισθητοποιείται με την υγεία του και κάνει έγκαιρα εξετάσεις» είπε ο καθηγητής.
Στην κλινική του παρακολουθούνται σήμερα περίπου 5.000 ενεργά περιστατικά και επιπλέον 10.000, που βρίσκονται σε φάση περιοδικής παρακολούθησης.
Οι πιο συχνοί όγκοι είναι του πνεύμονα, του μαστού, του παχέος εντέρου, του παγκρέατος, των ωοθηκών.
Κάθε χρόνο στην Ελλάδα γίνονται περί τις 68.000 νέες διαγνώσεις καρκίνων, ενώ οι θάνατοι ανέρχονται περίπου στους 33.000.
Την ίδια ώρα, εκατοντάδες χιλιάδες είναι οι ασθενείς που ζουν πολλά και ποιοτικά χρόνια και φεύγουν από τη ζωή από άλλη αιτία.
Το ελπιδοφόρο μήνυμα παραμένει ότι ο καρκίνος αν εντοπιστεί εγκαίρως είναι ιάσιμος, αλλά και ότι βρισκόμαστε πολύ κοντά στην έγκριση θεραπευτικών εμβολίων.
Άσκηση και στη χημειοθεραπεία
Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι «υπάρχουν άνθρωποι, που δεν θα συναντήσουν ποτέ τον καρκίνο στη ζωή τους, αρκεί να ακολουθήσουν βασικούς κανόνες, όπως είναι οι προσυμπτωματικοί τακτικοί έλεγχοι, υγιεινή ζωή, αποφυγή αλκοόλ και καπνού, αποφυγή παχυσαρκίας».
Ενδεικτικό της σημασίας της άσκησης είναι αυτό που μας είπε ο κ.Μαυρουδής: Ότι πρέπει να ασκούνται ήπια και εκείνοι που κάνουν χημειοθεραπεία, γιατί εκτός από τη διάθεσή τους, βελτιώνεται περισσότερο και η υγεία τους.