Στον κόμβο Γαλατά βρέθηκαν το μεσημέρι της Δευτέρας η Μαρία Καρυστιανού και ο Παύλος Ασλανίδης, αποτίοντας φόρο τιμής στους τρεις νεαρούς Χανιώτες που σκοτώθηκαν στο δυστύχημα του Αυγούστου.
Οι δύο γονείς που έχασαν τα παιδιά τους στην τραγωδία των Τεμπών, έκαναν έναν άμεσο παραλληλισμό μεταξύ της κρατικής αδιαφορίας για την ασφάλεια στο τρένο και εκείνης για την ασφάλεια στον ΒΟΑΚ, με την κα Καρυστιανού να χαρακτηρίζει εγκλημα και το πολύνεκρο στον Γαλατά:
«Βρισκόμαστε εδώ γιατί τρεις νέοι άνθρωποι έχασαν πρόσφατα εδώ τη ζωή τους, με τον ίδιο τρόπο που σχεδόν κατά παράδοση γίνεται στην Κρήτη: λόγω ανικανότητας του κράτους να λύσει το πρόβλημα. Γιατί δεν ήταν ένα τροχαίο ατύχημα, ήταν ένα ακόμα κρατικό έγκλημα. Βλέπουμε τους ενόχους, φωνάζουμε για τους ενόχους και θα εργαστούμε για να μην ξανασυμβεί κάτι παρόμοιο. Έχουμε βαρεθεί ανθρώπους σε θέσεις ευθύνης να λειτουργούν τελείως ανεύθυνα και αυτό θα αλλάξει. Όταν γνωρίζεις ότι υπάρχει πρόβλημα και δεν κάνεις τίποτα, είσαι εγκληματίας.»
Τόνισε ακόμα ότι υπάρχει σε εξέλιξη προσπάθεια συγκάλυψης, στην οποία υπάρχει, όπως είπε, συμμετοχή και της δικαιοσύνης:
«Στα Τέμπη, έχουμε προβλήματα με τη δικαιοσύνη που προχωράει βασανιστικά και σκόπιμα αργά. Και υπάρχει μεγάλη συγκάλυψη και από τη μεριά της δικαιοσύνης, δυστυχώς. Ξεκίνησε από την πρώτη ώρα και συνεχίζεται μέχρι τώρα. Αυτά που συμβαίνουν είναι πέρα από τα όρια της φαντασίας, αλλά είναι απόλυτη αλήθεια. Η δικαιοσύνη πρέπει να λειτουργήσει ως δικαιοσύνη. Ο θεσμός πρέπει να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των πολιτών. Εμείς 19 μήνες μετά, βρισκόμαστε ακόμα στη φάση να φέρουμε στο φως στοιχεία, που κάποιοι προσπάθησαν να καταστρέψουν. Το να μιλήσουμε για δίκες τώρα, είναι άκαιρο. Αλλά όλα αυτά θα τελειώσουν, και το έγκλημα των Τεμπών θα είναι το Βατερλώ αυτής της κατάστασης» δήλωσε η κυρία Καρυστιανού.
Ο πατέρας του Δημήτρη Ασλανίδη που σκοτώθηκε στα Τέμπη, Παύλος Ασλανίδης, ήταν επίσης ιδιαίτερα επικριτικός:
«Σε αυτόν τον δρόμο έχω έρθει το 1985 με το λύκειο εκδρομή και είναι ακριβώς ο ίδιος, 40 χρόνια από τότε. Είναι τραγικό η Κρήτη να έχει τέτοια ανάπτυξη και τόσο πλούτο και ο δρόμος αυτό να είναι καρμανιόλα. Όπως καρμανιόλα ήταν και ο σιδηρόδρομος, ανεβοκατέβαζαν κόσμο χωρίς συστήματα ασφαλείας. Δήθεν επιτελικό κράτος. Δεν έχουμε χώρα, είμαστε απλά ένας χώρος, δεν λειτουργεί τίποτα.
Γνώριζαν το πρόβλημα και πήγαν να το κουκουλώσουν, ενώ το εμπορικό τρένο ξεκάθαρα κουβαλούσε παράνομο φορτίο, γιατί η έκρηξη, σύμφωνα με καθηγητές στην Αμερική που έχουμε απευθυνθεί, ήταν από υδρογονάνθρακες. Τριάντα παιδιά κάηκαν ζωντανά. Κι αυτοί στο κοινοβούλιο μας κουνούν το δάχτυλο. Στις Βρυξέλλες λειτουργούν οι θεσμοί, αλλά βλέπουμε τώρα ότι η κυβέρνηση πάει να βάλει τον κ. Τζιτζικώστα που έχει και καταγωγή από τον τόπο που σκοτώθηκαν τόσοι» ,τόνισε ο κ. Ασλανίδης.
«Ήμουν φοιτήτρια και χρησιμοποιούσα πολύ συχνά το δρομολόγιο Αθήνα-Θεσσαλονίκη και είχα συμφοιτητές που ήταν σε εκείνο το τρένο. Από τύχη δεν ήμουν εγώ, ήταν οι δικοί μου άνθρωποι. Είχαμε ενθουσιαστεί με το καινούριο δρομολόγιο το γρήγορο και τελικά δεν ήμασταν ασφαλείς, όπως αποδείχθηκε», ανέφερε η Ευτυχία Σούζου, μελος οργανωτικής επιτροπής
Το απόγευμα η Μαρία Καρυστιανού και ο Παύλος Ασλανίδης θα συμμετάσχουν σε εκδήλωση στο Ρέθυμνο.