Η Καρδιολογική Κλινική του Βενιζελείου, μια από τις μεγαλύτερες κλινικές του νοσοκομείου που έχει εκπαιδεύσει πολλές γενιές καρδιολόγων, ξεχωρίζει για το πολύπλευρο επιστημονικό έργο της και παρά την σοβαρή έλλειψη χώρων έχει σημαντικά και φιλόδοξα σχέδια για το μέλλον της.
“Στο «τέλος της ημέρας» η προσπάθειά μας πάντα είναι ο ασθενής να είναι στο «κέντρο της προσοχής», με την όσο το δυνατό καλύτερη παροχή υπηρεσιών, που δεν τελειώνει με τη νοσηλεία, αλλά συνεχίζεται με τη μακροχρόνια παρακολούθηση στα ειδικά ιατρεία της κλινικής”.
Αυτό λέει στην “Π” ο διευθυντής της κλινικής κ. Μανώλης Φουκαράκης, ο οποίος παρουσιάζει τους συνεργάτες του, αλλά και τη δουλειά που γίνεται.
Το προσωπικό της κλινικής
Όπως αναφέρει ο κ. Φουκαράκης:
Η Καρδιολογική κλινική είναι μία από τις μεγαλύτερες κλινικές του Νοσοκομείου μας και παρόλο που ταλανίστηκε την τελευταία διετία από τη συνταξιοδότηση έμπειρων στελεχών και την έλλειψη ειδικευομένων, αποκτά ξανά το τελευταίο διάστημα πλήρη σύνθεση.
Το ιατρικό προσωπικό της κλινικής αποτελείται από τον προϊστάμενο διευθυντή Φουκαράκη Εμμανουήλ, τους διευθυντές Αβραμάκη Γεώργιο, Κουτσοδήμου Παναγιώτα, Λαμπρογιαννάκη Εμμανουήλ, τους επιμελητές Α’ Γαρίδα Γεράσιμο, Καφαράκη Παναγιώτη, Πιταροκοίλη Μιχαήλ, τους επιμελητές Β’ Χαριτάκη Εμμανουήλ, Ρογδάκη Εμμανουήλ, τους επικουρικούς επιμελητές Στρατινάκη Μαρία, Σταυράκη Σταμάτιο και τους ειδικευόμενους Δετοράκη Μαρία, Θανασιά Ασπασία, Κορέλα Δάφνη, Μπαχλιτζανάκη Ειρήνη, Παπαοικονόνου Ευάγγελο, Σταυράτη Σπυρίδωνα, Χόντα Ερμή.
Σημαντικό ρόλο στη λειτουργία της κλινικής έχει το έμπειρο νοσηλευτικό προσωπικό που αποτελείται από τον προϊστάμενο Σπυριδόπουλο Σάββα, τον υπεύθυνο Αποστολάκη Ευάγγελο και τις νοσηλεύτριες Γουλιελμάκη Ελένη, Θεοφανάκη Ζαχαρένια, Λαμπράκη Δέσποινα, Μπουχαλάκη Νίκη, Νεονάκη Ευγενία, Πανακάκη Αγγελική, Ξυστράκη Χρυσούλα, Σκουλά Καλλιόπη, Σπανάκη Μαρία, Στιβακτάκη Μαρία, Τσικριτσάκη Καλλιόπη, Χαρκουτσάκη Ευαγγελία.
Την κλινική υποστηρίζουν με το έργο τους οι τεχνικοί εργαστηρίων Μαραθιανός Ευάγγελος και Καστελλιανάκης Ιωάννης, όπως και η γραμματέας Κανάκη Θεογνωσία.
Μια σύγχρονη καρδιολογική κλινική
Η κλινική έχει πολύπλευρο επιστημονικό έργο όπως κάθε σύγχρονη καρδιολογική κλινική.
Κυριαρχεί το έργο της κλινικής με τη νοσηλεία ασθενών όλου του φάσματος των καρδιολογικών νοσημάτων, συχνά με μεταφορά ασθενών από νοσοκομεία άλλων νομών της Κρήτης.
Πολύ σημαντικό είναι το έργο των Τακτικών Εξωτερικών Ιατρείων, όπου λειτουργούν καθημερινά τα Ιατρεία Γενικής Καρδιολογίας, αλλά και ειδικά ιατρεία υπό την ευθύνη εξειδικευμένων ιατρών.
Το εργαστηριακό τμήμα της κλινικής περιλαμβάνει το Εργαστήριο Υπερήχων, το Εργαστήριο Αρρυθμιών με την τοποθέτηση Χόλτερ ρυθμού, τη διενέργεια δοκιμασιών ανάκλισης και το Εργαστήριο Κοπώσεων με τη διενέργεια απλών και σπινθηρογραφικών κοπώσεων (σε συνεργασία με το Τμήμα Πυρηνικής ιατρικής).
Το επεμβατικό έργο επιτελείται με το Κέντρο Βηματοδοτών με τη συνεργασία δ/ντη της ΜΕΘ κ. Κιούλμπαλη Ανέστη, του διευθυντή Συκιανάκη Αδαμάντιου και των νοσηλευτριών Σαμιωτάκη Μαριάννα Κυριακάκη Νεκταρία, με τη διενέργεια εμφυτεύσεων και αντικαταστάσεων βηματοδοτών καθώς και εμφυτεύσιμων Χόλτερ και τη διενέργεια ηλεκτροφυσιολογικών μελετών.
Πού εξειδικεύεται και πού πρωτοπορεί
Η κλινική διαθέτει Τμήμα Υπερήχων με εμπειρία στις σύγχρονες τεχνικές όπως διοισοφάγεια ηχοκαρδιογραφήματα και δυναμικά ηχοκαρδιογραφήματα (Stress Echo). Είναι στελεχωμένο με τρεις εξειδικευμένους στις νεότερες τεχνικές ιατρούς και διαθέτει άδεια για χορήγηση εξειδίκευσης σε αυτές- ήδη έχουν εξειδικευθεί συνάδελφοι καρδιολόγοι από όλη την Κρήτη.
Τα ειδικά ιατρεία λειτουργούν το καθένα 1 φορά την εβδομάδα, όπως το Ιατρείο Καρδιακής Ανεπάρκειας (ανήκει στο δίκτυο ιατρείων Καρδιακής Ανεπάρκειας της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας), το Ιατρείο Μεταβολισμού-Πρωτογενούς Πρόληψης κυρίως για τον έλεγχο της υπέρτασης- λιπιδίων, το Αρρυθμιολογικό Ιατρείο για τον έλεγχο αρρυθμιών και των συσκευών που εμφυτεύονται, το Ιατρείο Στεφανιαίας Νόσου για την παρακολούθηση των ασθενών μετά από έμφραγμα και το Ιατρείο Μυοκαρδιακών και Περικαρδιακών Νόσων για την παρακολούθηση ασθενών μετά από μυοκαρδίτιδες -περικαρδίτιδες ή ασθενών με μυοκαρδιοπάθεια.
Παρέχουν εξειδικευμένη φροντίδα από ιατρούς που ασχολούνται με τα συγκεκριμένα νοσήματα και ασθενείς που νοσηλεύονται στην κλινική, παρακολουθούνται συστηματικά με καθορισμένα ραντεβού στα ειδικά ιατρεία, ανάλογα με το νόσημα από το οποίο ο καθένας πάσχει.
Στο Ιατρείο Μυοκαρδιακών-Περικαρδιακών Νοσημάτων παρακολουθούνται ασθενείς με καρδιακή αμυλοείδωση, με την κλινική μας να πρωτοπορεί μαζί με λίγες άλλες κλινικές στην Ελλάδα στη διάγνωση και παρακολούθηση αυτών των ασθενών με τη σχετικά σπάνια νόσο.
Το Κέντρο Βηματοδοτών είναι μαζί με το αντίστοιχο του ΠΑΓΝΗ το μοναδικό στην Κρήτη για την εμφύτευση και παρακολούθηση βηματοδοτών και εξυπηρετεί ασθενείς από όλο το νησί.
Χιλιάδες νοσηλείες και ιατρικές πράξεις
Ενδεικτικά το 2019, το έτος πριν την πανδημία, η κλινική νοσήλευσε σχεδόν 2000 ασθενείς, εξέτασε περί τους 6.500 στα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία και πραγματοποίησε άνω των 26.000 εργαστηριακών εξετάσεων (ηχοκαρδιογραφήματα Τριπλεχ, Χόλτερ, κοπώσεις, Stress Echo κλπ), ενώ το 2020 εμφυτεύθηκαν από το Κέντρο Βηματοδοτών και τη συνεργασία με τη ΜΕΘ 200 συσκευές.
Eκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο
Όπως σημειώνει ο διευθυντής της κλινικής “η εκπαίδευση των ειδικευομένων αλλά και των στελεχών της κλινικής είναι πρωταρχικό μέλημα. Η κλινική μας δίδει πλήρη ειδικότητα και έχει εκπαιδεύσει πολλές γενιές καρδιολόγων που τιμούν την Καρδιολογία στην Κρήτη αλλά και εκτός νησιού. Υπάρχει καθημερινό πρόγραμμα εκπαίδευσης με τους επιμελητές πάντα δίπλα στους ειδικευομένους, με συμμετοχή των ειδικευομένων στις ιατρικές πράξεις και τήρηση του κυκλικού προγράμματος εκπαίδευσης.
Στο Εργαστήριο Υπερήχων της κλινικής από ετών εξειδικεύονται για να πάρουν την άδεια νέων τεχνικών υπερήχων ιατροί από όλη την Κρήτη. Οι μόνιμοι ιατροί και νοσηλευτές του τμήματος έχουν μετεκπαιδευθεί και μετεκπαιδεύονται ανάλογα και με το αντικείμενο που έχουν αναλάβει σε αναγνωρισμένα κέντρα της Ελλάδας.
Η συμμετοχή των ιατρών και των νοσηλευτών στη συνεχή εκπαίδευση σε συνέδρια και σεμινάρια είναι αδιάλειπτη και συνδυάζεται με τη συμμετοχή τους σε ομιλίες και παρουσίαση εργασιών τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.
Στην κλινική υπάρχει ερευνητική δραστηριότητα με τη συμμετοχή σε πολυκεντρικές μελέτες, αλλά και με ερευνητικό κλινικό έργο που αφορά τους ασθενείς της κλινικής μας. Πρόσφατα η συνάδελφος που παρουσίασε σε πανευρωπαϊκό συνέδριο το ερευνητικό έργο της κλινικής πάνω στην καρδιακή αμυλοείδωση έλαβε ένα από τα Βραβεία Νέου Ερευνητή”.
Οι βασικές κατευθύνσεις για το αύριο
“Η κλινική μας”-σημειώνει ο κ. Φουκαράκης- “ασφυκτιά από έλλειψη χώρων, πρόβλημα που επιδεινώθηκε με την πανδημία. Ελπίζουμε με το τέλος της πανδημίας να μπορέσουμε να αποκτήσουμε τους χώρους που θα κάνουν πιο άνετη τη νοσηλεία των ασθενών μας και πιο εύκολο το έργο μας.
Πέραν του προγραμματισμού για τη μετεκπαίδευση των στελεχών της κλινικής και την ανανέωση του εξοπλισμού της, ο σχεδιασμός για το μέλλον έχει κύρια δύο κατευθύνσεις.
Αρχικό μέλημα αποτελεί η δημιουργία ξεχωριστής Στεφανιαίας Μονάδας για τους εμφραγματίες ασθενείς, βασική έλλειψη της κλινικής εδώ και δεκαετίες που δεν μπορεί να «περιμένει» άλλο.
Αμέσως μετά έπεται η δημιουργία αίθουσας αγγειογράφου για τη διάγνωση και θεραπεία των ασθενών με έμφραγμα, η οποία βρίσκεται σε διαδικασία προμήθειας κατόπιν έγκρισης προγράμματος ΕΣΠΑ μέσω της Περιφέρειας Κρήτης.
Η υλοποίηση μετά από αίτημα της κλινικής μας, όταν υλοποιηθεί, θα συμβάλει στην αναβάθμιση όχι μόνο της κλινικής μας, αλλά και όλου του Νοσοκομείου, καθώς τώρα οι ασθενείς μεταφέρονται στο ΠΑΓΝΗ για στεφανιογραφικό έλεγχο και στη συνέχεια επιστρέφουν. Παρά την άριστη συνεργασία μας με την όμορη Καρδιολογική κλινική του ΠΑΓΝΗ, αναμφισβήτητα υπάρχει μια καθημερινή ταλαιπωρία και για τους ασθενείς και για το ιατρικό προσωπικό.
Στο «τέλος της ημέρας» η προσπάθειά μας πάντα είναι ο ασθενής να είναι στο «κέντρο της προσοχής», με την όσο το δυνατό καλύτερη παροχή υπηρεσιών, που δεν τελειώνει με τη νοσηλεία, αλλά συνεχίζεται με τη μακροχρόνια παρακολούθηση στα ειδικά ιατρεία της κλινικής.
Στον χώρο της ιατρικής κοινότητας η προσπάθειά μας είναι να εφαρμόσουμε σε όλες τις δραστηριότητες τη συνεργασία με όμορες και μη κλινικές ή συναδέλφους, με σκοπό η συνεργασία αυτή να αυξήσει την αποτελεσματικότητά μας στη διαχείριση των προβλημάτων των ασθενών μας” καταλήγει.