Για μια «βουβή υποβάθμιση» και καταστροφή της Κρήτης μέσω της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής κάνουν λόγο οι εκπρόσωποι του κλάδου, που πιστεύουν ότι αν δεν δοθούν άμεσα λύσεις, οι αγρότες του νησιού κινδυνεύουν με αφανισμό.
Η πλειονότητα του αγροτικού κόσμου στοχοποιεί για μεθοδεύσεις σε βάρος της Κρήτης τους δύο προηγούμενους υπουργούς, Σπήλιο Λιβανό και Γιώργο Γεωργαντά, κατηγορώντας τους ότι με την ανοχή τους ο ΟΠΕΚΕΠΕ δημιούργησε συνθήκες καταστροφής για μεγάλες ομάδες αγροτών και κτηνοτρόφων, με πρώτους αυτούς της Κρήτης. Όπως τονίζουν μάλιστα, οι υπηρεσιακοί του Υπουργείου είναι εκείνοι που οργάνωσαν και προώθησαν τις καταστροφικές εξελίξεις, επειδή ακριβώς οι ηγεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης τα τελευταία χρόνια είχαν αφήσει τον αγροτικό κόσμο στο έλεός του, αδιαφορώντας για τη σπουδαιότητα των αναγκαίων παρεμβάσεων ειδικά στο κόμματι της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.
Οι αγρότες της Κρήτης πιστεύουν στο σύνολο τους ότι το θέμα είναι καθαρά εσωτερικό και πολιτικό, με δεδομένο το γεγονός πως η Ελλάδα εξακολουθεί να λαμβάνει από την Ευρωπαϊκή Ένωση τα 2 δισ. ευρώ για ενισχύσεις οι οποίες ωστόσο πλέον αποδίδονται σε άλλες καλλιέργειες πλην του αμπελιού και της ελιάς. Γι’ αυτό άλλωστε και θεωρούν πως ο νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης, που κατάγεται από την Κρήτη, έχει την υποχρέωση να δώσει λύσεις και να απαντήσει στις τεράστιες στρεβλώσεις που έχουν δημιουργηθεί και οφείλονται κατά κανόνα σε υφιστάμενούς του.
Υπενθυμίζεται ότι το τεράστιο πρόβλημα τη φετινή χρονιά εκκίνησε από την έγκριση καταβολής της ενιαίας ενίσχυσης από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης μέσω του ΟΠΕΚΕΠΕ στις 27 Οκτωβρίου. Τα χρήματα ωστόσο που δόθηκαν τη φετινή χρονιά ήταν πολύ λιγότερα σε σχέση όχι μόνο με τις προηγούμενες χρονιές αλλά και σε σχέση με τα αναμενόμενα. Πολλοί μάλιστα παραγωγοί δεν έχουν λάβει καν ενισχύσεις, με τον αρμόδιο Οργανισμό ωστόσο να μην αναγνωρίζει ούτε κάποιο λάθος, ούτε και κάποιο πρόβλημα.
Στην ουσία του πράγματος, σύμφωνα με τους εκπροσώπους του αγροτικού κόσμου, την περυσινή χρονιά η βασική ενίσχυση για τις ελιές είχε υπολογιστεί στο 1 δισ. και 30 εκατομμύρια, όταν η φετινή είχε υπολογιστεί από πέρυσι, χωρίς ωστόσο κανένας αιρετός ή συνδικαλιστής σε επίσημο όργανο να αντιδράσει, στα 839 εκατομμύρια, άρα και μειωμένη κατά περίπου 20%.
Εκτός αυτού όμως και παρά το γεγονός ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ νομιμοποιούνταν να εκταμιεύσει και να αποδώσει το 70% της βασικής ενίσχυσης στους παραγωγούς, άρα 587 εκατομμύρια ευρώ, για κάποιο λόγο απέδωσε μόλις 480 εκατομμύρια.
Οι αγρότες ζητούν απαντήσεις από το Υπουργείο ή τον ΟΠΕΚΕΠΕ για τον λόγο που ελήφθη αυτή η απόφαση, αλλά και για τη συνολικότερη λογική που ακολουθεί το Υπουργείο.
Επίσημα πάντως, ο ΟΠΕΚΕΠΕ δηλώνει τα εξής:
«Με αφορμή την ολοκλήρωση της διαδικασίας πληρωμής της προκαταβολής της Βασικής Ενίσχυσης 2023, η διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ επισημαίνει: Η υλοποίηση της πληρωμή της προκαταβολής της Βασικής Ενίσχυσης του 70% σε 538.768 Δικαιούχους μέσω του gov.gr από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, αποτέλεσε στόχο για τον οποίο το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, & Τροφίμων, η Διαχειριστική Αρχή, ο ΟΠΕΚΕΠΕ και οι λοιποί εμπλεκόμενοι φορείς, συνεργάσθηκαν αποτελεσματικά. Το ψηφιακό αρχείο πληρωμής ήδη έχει προωθηθεί στην Τράπεζα Πειραιώς και από αργά το απόγευμα, στις 27 Οκτωβρίου, όπως είχε προγραμματισθεί, θα αρχίσει η πίστωση των ατομικών λογαριασμών των δικαιούχων με τα ποσά της προκαταβολής.
Η πληρωμή γίνεται μετά την ολοκλήρωση των διασταυρωτικών ελέγχων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ για όλες τις αιτήσεις ΟΣΔΕ 2023 και την εφαρμογή των κριτηρίων επιλεξιμότητας που προβλέπει το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για την ΚΑΠ 2023-2027 (ΣΣΚΑΠ). Έτσι το συνολικό ποσό της προκαταβολής μετά την ενσωμάτωση των ευρημάτων ελέγχου, των μεταβιβάσεων, του συμψηφισμού αχρεωστήτως καταβληθέντων ή άλλων δεσμεύσεων διαμορφώθηκε για τους 538.768 δικαιούχους σε 488.384.809,32 ευρώ».
Όλες αυτές οι εξελίξεις έχουν προκαλέσει την οργή και την αγανάκτηση των αγροτών οι οποίοι κι αναμένεται να συζητήσουν το θέμα, για να λάβουν λύσεις, μεθαύριο Σάββατο στις 5.00 το απόγευμα, στην αίθουσα του Πολύκεντρου του Προφήτη Ηλία, μετά από πρωτοβουλία της Οργάνωσης Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης.
Στη σύσκεψη έχουν προσκληθεί όλοι οι επίσημοι φορείς, αιρετοί, δήμαρχοι και βουλευτές, με την Οργάνωση να τονίζει πως μετά τις τελευταίες εξελίξεις διακυβεύεται το μέλλον και η επιβίωση του Κρητικού αγροτοκτηνοτρόφου.