διαμαρτυρία των εξεταστών άδειας οδήγησης

Γίνονται, αλλά στην ουσία είναι σαν να μην γίνονται στο Ηράκλειο οι εξετάσεις υποψήφιων οδηγών για απόκτηση διπλώματος.

Σε μια κατάσταση που χρονίζει από το 2016 χωρίς ακόμα να έχει βρεθεί λύση, το Υπουργείο Υποδομών έχει ήδη ψηφίσει έναν νέο νόμο που όλοι οι εμπλεκόμενοι χαρακτηρίζουν ανεφάρμοστο, οι Περιφέρειες αναζητούν λύσεις, ενώ η επετηρίδα των ανθρώπων που επιθυμούν να πάρουν άδεια οδήγησης συνεχώς μεγαλώνει.

Με κάποιους πρόχειρους υπολογισμούς, οι υποψήφιοι οδηγοί στην Κρήτη που περιμένουν να δώσουν εξετάσεις  έχουν ξεπεράσει τους 7.000, με το σύστημα να έχει «κολλήσει». Ο Μάρτιος ήρθε να φέρει στο προσκήνιο νέα, ακόμα πιο ανησυχητικά δεδομένα.

Είναι χαρακτηριστικό πως τον Φεβρουάριο, ενώ θεωρητικά η αποχή των εξεταστών είχε λήξει, και οι 26 εξεταστές δήλωσαν «κώλυμα» αξιοποιώντας τις ευεργετικές διατάξεις του νόμου.

Τον Μάρτιο, από τους 26 εξεταστές του Μηχανολογικού, μόλις οι 8 ξεπέρασαν το «κώλυμα» του προηγούμενου μήνα, δείχνοντας πως από την πλευρά τους δεν υπάρχει καμία διάθεση για επίλυση των προβλημάτων. Οι όλες εξελίξεις και η προεκλογική περίοδος που δεν προσφέρεται για τριβές παράλληλα, ουσιαστικά «ξεχειλώνουν» μια κατάσταση.

Ποιο είναι το αποτέλεσμα; Οι εκπαιδευτές υποψήφιων οδηγών βρίσκονται χωρίς εργασία πρακτικά, με πολλούς να έχουν αναζητήσει ήδη άλλες διεξόδους βιοπορισμού όπως έχει γράψει η «Π». Οι εξεταστές εκμεταλλεύονται διατάξεις του νόμου, αλλά και τους πολιτικούς προϊσταμένους τους που δεν επιθυμούν συγκρούσεις, πίσω από επιφάσεις κωλυμάτων και ζητημάτων ασφαλείας.

Και το Υπουργείο, πίσω απ’ όλα αυτά, περιμένει την κατάλληλη στιγμή, όπως υποστηρίζουν οι γνωρίζοντες, οι οποίοι και αναφέρουν ότι η κατεύθυνση, στην οποία κινούνται οι υπουργικοί ιθύνοντες, είναι οι εξετάσεις να φύγουν από την αρμοδιότητα των Περιφερειών, οι Διευθύνσεις να απαξιωθούν πλήρως και τελικά το συγκεκριμένο έργο να περάσει αρχικά στα χέρια τρίτων και στη συνέχεια στα χέρια ιδιωτών.

Κι όλα αυτά, είτε αποτελούν σενάρια συνομωσίας είτε έχουν βάση, γίνονται σε βάρος κυρίως των χιλιάδων υποψήφιων οδηγών και των δεκάδων οικογενειών των εκπαιδευτών, που συνολικά βρίσκονται σε «ομηρία». Γιατί, ανεξάρτητα από το ποια σκοπιμότητα ενδεχομένως υπάρχει, η ουσία του πράγματος παραμένει πως χιλιάδες υποψήφιοι μένουν εκτεθειμένοι και χωρίς δίπλωμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Π», τη δεδομένη στιγμή, εφόσον εξομαλυνθούν οι συνθήκες, θα χρειαστούν τουλάχιστον δύο έως τρία χρόνια για να επανέλθουν οι εξετάσεις στην κανονικότητα κι αυτό υπό προϋποθέσεις. Την ίδια στιγμή, με τον νέο νόμο που έχει ψηφιστεί, η Περιφέρεια Κρήτης έχει δηλώσει σοβαρές αδυναμίες στην εφαρμογή του νόμου, ο οποίος βρίσκεται σε μεταβατική περίοδο τεσσάρων μηνών.

Με αυτές τις συνθήκες, εφόσον μέσα στο επόμενο τετράμηνο, δεν έχει υπάρξει σοβαρή πολιτική αλλαγή, αναμένεται πως ο νόμος είτε δεν θα εφαρμοστεί είτε θα πρέπει να υπάρξουν σοβαρές τροποποιήσεις είτε θα πρέπει να αναλάβει κάποιος άλλος φορέας την υλοποίησή του.