Βασανισμός ζώων
Ολοένα και ενισχύεται η προστασία των ζώων εκ του νόμου

– Η Κρήτη, τα πρόσωπα και οι αποφάσεις της δικαιοσύνης

Μετά την πάνδημη κοινωνική κατακραυγή για τα κτηνώδη περιστατικά κακοποίησης ζώων στην Κρήτη και σε άλλες περιοχές της χώρας, οι αρμόδιες Αρχές αναλαμβάνουν ακόμα πιο σημαντικές δράσεις (και νομοθετικά) με στόχο την προστασία ανυπεράσπιστων ζώων και την τιμωρία των κακοποιητών τους.

Μετά την εξαγγελία  του αρμόδιου υπουργού Μ. Βορίδη για αυστηροποίηση της νομοθεσίας αναφορικά με τον βασανισμό των ζώων και τη μετατροπή του αδικήματος σε κακούργημα από πλημμέλημα, στις εισαγγελίες όλης της χώρας διαβιβάστηκε εγκύκλιος της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου με την οποία ουσιαστικά υπογραμμίζεται η ανάγκη  άμεσης εποπτείας για την τήρηση του νόμου σε κάθε περίπτωση κακοποίησης, σκληρής συμπεριφοράς και  απαξιωτικής αντιμετώπισης των ζώων, ζητώντας να κινείται  άμεσα η αυτόφωρη διαδικασία.

Στην Κρήτη και ειδικότερα στο νομό Ηρακλείου ΕΛΑΣ και Δικαιοσύνη είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένες στα θέματα προστασίας των ζώων. Οι αποφάσεις που εκδίδονται  στην συντριπτική πλειοψηφία των εκδικαζόμενων υποθέσεων, τουλάχιστον σε πρώτο βαθμό, είναι καταπέλτης για τους κατηγορούμενους και στέλνουν ηχηρό μήνυμα σε όσους βασανίζουν και θανατώνουν ανυπεράσπιστα ζωάκια.

Η επιβολή ποινής έως και 5 έτη, χρηματικής ποινής έως και 15.000 ευρώ και διοικητικής ποινής έως και 30.000 ευρώ είναι αυστηρή αν αναλογιστεί κάποιος ότι σε υποθέσεις ανθρωποκτονίας από αμέλεια επιβάλλονται μικρότερες ποινές. Αυτό μάλιστα είναι το μεγάλο παράπονο συλλόγων, φορέων και πολιτών που δραστηριοποιούνται πάνω στα τροχαία και ασκούν ασφυκτική πίεση ώστε η εγκατάλειψη θύματος τροχαίου να μετατραπεί σε κακούργημα.

Σε ό,τι αφορά λοιπόν την προστασία των ζώων, το πρόβλημα δεν εστιάζεται στο  νομοθετικό πλαίσιο αλλά μάλλον στην εφαρμογή του. Στο Ηράκλειο και σε άλλες περιοχές της Κρήτης, οι Αρχές-όπως προαναφέρθηκε-είναι αρκετά μπροστά σε αυτό το θέμα και έχουν αποδείξει τα τελευταία χρόνια ότι διαθέτουν γρήγορα αντανακλαστικά. Και αυτό αποδίδεται φυσικά στην αύξηση της φιλοζωίας, στην αλλαγή νοοτροπίας αλλά και σε συγκεκριμένα πρόσωπα που βρίσκονται σε θέσεις-κλειδιά.

Τουλάχιστον ένα χρόνο πριν η τοπική ΕΛΑΣ είχε μπει στη διαδικασία να διοργανώσει ενημερωτικές ημερίδες για την προστασία των ζώων και στους τέσσερις νομούς της Κρήτης.

Δεν είναι τυχαίο επίσης που το όνομα του Αστυνομικού Διευθυντή Νίκου Χρυσάκη, ο οποίος υπηρετεί στο Επιτελείο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηρακλείου, αυτές τις ημέρες φιλοξενείται σε πανελλαδικά μέσα ενημέρωσης αφού έχει συνδεθεί με την προστασία των ζώων και τη δίωξη των βασανιστών και κακοποιητών. Θεωρείται ειδήμων στο αντικείμενο και είναι ο «πατέρας», ο συγγραφέας του εγχειριδίου «Το Νομικό Status των Ζώων στην Ελληνική έννομη τάξη».

Πρόκειται, όπως άλλωστε έχουμε παρουσιάσει και στην «Π», για έναν οδηγό που φιλοδοξεί να αποτελέσει τη «Βίβλο» του κάθε αστυνομικού ως προς τη διαχείριση τέτοιων περιστατικών.  Ευτυχής συγκυρία είναι και η παρουσία του αντεισαγγελέα Πρωτοδικών Ηρακλείου κ. Ευστάθιου Θεοφανίδη, ο οποίος αν και εισαγγελέας του Οργανωμένου Εγκλήματος, έχει ασχοληθεί σοβαρά με το θέμα της προστασίας των ζώων.

Μάλιστα η ιστορική για τα φιλοζωικά σωματεία (και όχι μόνο)  διάταξη που για πρώτη φορά έδωσε το δικαίωμα της παράστασης πολιτικής αγωγής φέρει το όνομά του. «Πάντα με γοητεύει αυτό που έλεγε ο Γκάντι και δεν θα σταματήσω να το λέω. Έλεγε ότι «το μεγαλείο ενός έθνους και η πρόοδος στις ηθικές αξίες κρίνεται από τον τρόπο που φέρεται στα ζώα» είχε αναφέρει χαρακτηριστικά σε ημερίδα, στα Χανιά.

Μην ξεχνάμε-είναι πλέον επιβεβαιωμένο από έρευνες-ότι μεγάλο ποσοστό εκείνων που κακοποιούν ζώα σχετίζονται και με κακοποιήσεις μελών της οικογένειάς τους. Υπάρχει δηλαδή άμεση διασύνδεση των δύο μορφών κακοποίησης που βασίζεται στην εξουσία και στον έλεγχο του ανυπεράσπιστου.

Άκρως αποκαλυπτικά είναι τα συμπεράσματα που προέκυψαν από την καταγραφή στοιχείων στο πλαίσιο εφαρμογής του νόμου στις ΗΠΑ για τη σύνδεση της κακοποίησης ζώων με την ενδοοικογενειακή βία και το οργανωμένο έγκλημα. Προέκυψε συγκεκριμένα:

-Το 85% των γυναικών και το 63% των παιδιών που εισήχθησαν σε κέντρα προστασίας από την κακοποίηση είχαν βιώσει περιστατικά κακοποίησης ζώου συντροφιάς.

-Το 71% των γυναικών σε ξενώνες για κακοποιημένα άτομα κατέθεταν ότι ο δράστης της κακοποίησής τους τραυμάτισε ή σκότωσε το ζώο συντροφιάς τους. Ας μην ξεχνάμε λοιπόν ότι έχουμε καθήκον να μην σιωπούμε καθώς κανένα περιστατικό βίας δεν πρέπει να μένει ατιμώρητο. Στην Κρήτη ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι προχωρούν σε καταγγελίες και αυτό είναι παρήγορο και ενθαρρυντικό.

Αυτή η τάση έχει οδηγήσει στην αύξηση των δικογραφιών που σχηματίζονται με αποτέλεσμα κάποιοι να θεωρούν εσφαλμένα ότι η Κρήτη είναι πρώτη στις κακοποιήσεις ζώων. Μάλλον έρχεται πρώτη στις καταγγελίες. Και αυτό έχουμε υποχρέωση να το συνεχίσουμε για να προστατεύσουμε ανυπεράσπιστα ζώα, ανυπεράσπιστα παιδιά, ανυπεράσπιστους ανθρώπους, την κοινωνία μας εν τέλει.

Έχουμε χρέος να μιλήσουμε για να τιμωρηθούν όσοι τα καταδικάζουν σε αργό και επώδυνο θάνατο, κρατώντας τα αλυσοδεμένα, διψασμένα και υποσιτισμένα, τα καίνε ζωντανά, τα κρεμάνε από τα δένδρα ή από γέφυρες, τα πυροβολούν, τα μαχαιρώνουν, τα δηλητηριάζουν με φόλες στις οποίες «φυτεύουν»  καρφιά, πολτοποιούν τα κεφάλια τους με πέτρες, τα τσουβαλιάζουν και τα ρίχνουν σε γκρεμούς ή στον κάδο απορριμματοφόρου για να βρουν φρικτό θάνατο.