Πέντε δήμοι σε όλη τη χώρα δεν έχουν ακόμη ναυαγοσωστική κάλυψη στις παραλίες που εκμεταλλεύονται και μεταξύ αυτών βρίσκεται κι ένας δήμος από το νομό Ηρακλείου. Πρόκειται για το Δήμο Φαιστού, στον οποίο έχει επιβληθεί ένα πολύ μεγάλο πρόστιμο, το οποίο και αυξάνεται όσο διαπιστώνεται από τους ελέγχους των λιμενικών ότι δεν έχουν τοποθετηθεί ναυαγοσώστες στις παραλίες από τον συγκεκριμένο Δήμο. Μάλιστα, πριν λίγες ημέρες έπεσαν οι πρώτες «καμπάνες», αφού από τους τελευταίους ελέγχους που έγιναν διαπιστώθηκε ότι η κατάσταση δεν έχει αλλάξει σε σχέση με τις πρώτες επισκέψεις των λιμενικών στις συγκεκριμένες λουτρικές εγκαταστάσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες, από την έναρξη της ναυαγοσωστικής περιόδου έχει διαπιστωθεί ότι σε τρεις παραλίες του συγκεκριμένου Δήμου δεν υπάρχει από την αρχή της περιόδου ναυαγοσωστική κάλυψη αλλά και ο απαραίτητος υλικοτεχνικός εξοπλισμός. Οι έλεγχοι γίνονται κάθε εβδομάδα και κάθε εβδομάδα βεβαιώνονται παραβάσεις για το κενό που υπάρχει και όπως τονίζουν οι πληροφορίες, το ύψος μέχρι στιγμής ανέρχεται σε δεκάδες χιλιάδες ευρώ, το οποίο καλείται να πληρώσει ο Δήμος.
Οι παραλίες, οι οποίες διαπιστώθηκε ότι δεν έχουν ναυαγοσωστική κάλυψη, αν και όφειλαν, είναι από δύο ναυαγοσώστες στις παραλίες του Κόκκινου Πύργου, του Κομμού και στο Καλαμάκι. Η μόνη παραλία που έχει ναυαγοσώστη, όπως έχει διαπιστωθεί, είναι των Ματάλων. Μάλιστα, όπως σημειώνουν αρμόδιες πηγές, σε περίπτωση αδικήματος θα αναζητηθούν και ποινικές ευθύνες. Οι ίδιες πηγές ενημέρωσης σημειώνουν ότι στις παραλίες των δήμων Ηρακλείου, Μαλεβιζίου και Χερσονήσου υπάρχει πλήρης κάλυψη με ναυαγοσώστες.
Πνιγμοί
Φέτος στον νομό Ηρακλείου έχει χάσει μέχρι στιγμής τη ζωή του από πνιγμό στη θάλασσα ένα άτομο και συγκεκριμένα ένας 47χρονος στην παραλία του Κοκκίνι Χάνι. Η χρονιά πέρυσι για όλο το νησί αναφορικά με τους πνιγμούς ήταν πολύ δύσκολη, αφού μόνο το διάστημα Ιούνιος 2022- Νοέμβριος 2022 είχαν χάσει τη ζωή τους από πνιγμό 27 άτομα, ενώ πρόπερσι οι πνιγμοί σε παραλίες του νησιού ήταν 12.
Μάλιστα οι μισοί που πνίγηκαν πέρυσι ήταν τουρίστες που δεν επέστρεψαν ποτέ από τις διακοπές τους ενώ οι υπόλοιποι ήταν κάτοικοι της Κρήτης.
Από τους 27 ανθρώπους που έχασαν την ζωή τους στις θάλασσες της Κρήτης οι 19 είναι άνδρες και οι 8 γυναίκες, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το cretapost.
Ο πιο «μαύρος» μήνας του έτους είναι ο Σεπτέμβριος κατά τον οποίον καταγράφηκαν 9 πνιγμοί και ακολουθεί ο Ιούλιος με 8, ο Αύγουστος με 5, ο Οκτώβριος και ο Ιούνιος με 2 πνιγμούς ο καθένας και 1 πνιγμός σημειώθηκε τον Νοέμβριο.
Οι περισσότεροι ξεψύχησαν στις θάλασσες της Κρήτης και συγκεκριμένα στις περιφερειακές ενότητες των Χανίων και του Ρεθύμνου (εννέα πνιγμοί σε κάθε περιοχή) ενώ ακολουθεί το Ηράκλειο με 8 πνιγμούς και το Λασίθι με έναν. Μάλιστα, σε μία περίπτωση στο Ηράκλειο ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του σε πισίνα.
Δέκα από τους 27 ανθρώπους που πνίγηκαν ήταν ηλικιωμένοι ενώ 12 ήταν ηλικίας από 51 έως 70 χρόνων. Παράλληλα, είχαμε 4 πνιγμούς ανθρώπων που είχαν ηλικία έως 49 ετών ενώ χάθηκε και ένα παιδί μόλις 9 ετών.