Δικαστικό φινάλε σε μία «ομηρεία» χρόνων
ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΓΙΑ «ΛΑΔΙΕΣ» ΜΕ ΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΣΤΟ ΠΑΓΝΗ
Ήταν λίγο μετά τις 2 χθες το μεσημέρι όταν από την αίθουσα του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης ακούστηκε ένα δυνατό χειροκρότημα. Δευτερόλεπτα πριν ο πρόεδρος της έδρας είχε ανακοινώσει την ομόφωνη απόφαση του δικαστηρίου για την αθώωση των 16 κατηγορουμένων (θερμαστών του νοσοκομείου και οδηγών βυτιοφόρων) στην υπόθεση της κλοπής πετρελαίου από το ΠΑΓΝΗ.
Τα χαμόγελα περίσσευαν. Πρωτόδικα είχαν καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης 10 ετών με την αναγνώριση ελαφρυντικού. Μία απόφαση που είχε προκαλέσει «μούδιασμα» στο ακροατήριο.
Ήταν μία πανηγυρική αθώωση! Μετά την απαλλακτική πρόταση της εισαγγελέως έδρας και διαβλέποντας τις προθέσεις της έδρας, οι συνήγοροι υπεράσπισης περιορίστηκαν να συνταχθούν με την εισαγγελική αγόρευση και να μην… χρονοτριβούν με τις αγορεύσεις τους.
Κατηγορούμενοι, συγγενείς και φίλοι αδημονούσαν να ακούσουν μία μόνο λέξη: αθώοι.
«Δεν υπάρχουν στοιχεία για να οδηγηθεί το δικαστήριο σε καταδικαστική κρίση» τόνισε η εισαγγελέας έδρας κ. Δούρου, η οποία σχολίασε: «Δικαίως παραπονιούνται για την πρωτόδικη απόφαση». Η εισαγγελική λειτουργός τόνισε ότι η αποδιδόμενη κατηγορία είναι τόσο βαριά που «στιγματίζει» έναν άνθρωπο, αναγνωρίζοντας ότι οι κατηγορούμενοι βρίσκονταν υπό «ομηρεία» εδώ και πολλά χρόνια.
Αυτό που υπογράμμισε είναι ότι μπορεί ενδεχομένως να έχουν υποψίες, δεν υπάρχουν όμως οι ενδείξεις. «Ενδεχομένως κάποιοι από τους παρόντες να τέλεσαν το αδίκημα, ποια όμως είναι τα στοιχεία που έχουμε που να συνδέουν τις πράξεις με συγκεκριμένους κατηγορούμενους;».
Επισήμανε ακόμα ότι δεν είναι σε θέση ούτε καν να προσδιορίσουν την κατηγορία, δηλαδή αν πρόκειται για πλημμέλημα ή κακούργημα αφού και οι μετρήσεις ήταν στο περίπου.
Να σημειωθεί ότι το πρωτόδικο δικαστήριο είχε κρίνει ένοχους τους 16 από τους 17 κατηγορούμενους. Και τότε η πρόταση του εισαγγελέα έδρας κ. Νίκου Μαρκάκη ήταν απαλλακτική.
Ο μοναδικός που αθωώθηκε ήταν ένας Ηρακλειώτης, ο οποίος βρέθηκε εμπλεκόμενος λόγω… συνωνυμίας. Η «Π» είχε αναδείξει την ιστορία του όπως την βίωσε ο ίδιος και η οικογένειά του. Στην περίπτωσή του ο εισαγγελέας της έδρας παραδέχτηκε ότι του οφείλεται μία συγνώμη λόγω της άδικης ταλαιπωρίας που υπέστη. Ο 48χρονος Ηρακλειώτης, πατέρας δύο παιδιών, βρέθηκε από το πουθενά στα κρατητήρια, στη θέση του κατηγορουμένου και εν τέλει στο εδώλιο.
Εξαιτίας συνωνυμίας αλλά και μίας σειράς λαθών τόσο σε προανακριτικό όσο και σε δικαστικό επίπεδο, ο άνθρωπος αυτός ταλαιπωρήθηκε επί τρία ολόκληρα χρόνια για να αποδειχθεί τελικά το αυτονόητο: ότι δεν είχε καμία δουλειά στο εδώλιο του κατηγορουμένου.
Στους κατηγορούμενους αποδίδονταν ότι είχαν κλέψει τεράστιες ποσότητες πετρελαίου που προορίζονταν για το ΠΑΓΝΗ την περίοδο 2000-2005. Καταλυτικό για την υπόθεση που είχε χαρακτηριστεί σκανδαλώδης ήταν το πόρισμα του ΣΔΟΕ. Τόσο από το περιεχόμενο του βουλεύματος, το οποίο στηρίχθηκε κατά κύριο λόγο στο επίμαχο πόρισμα, όσο και από την ακροαματική διαδικασία προέκυψε ότι γενικώς επικρατούσε μία… χαλαρότητα στον ελεγκτικό μηχανισμό παρακολούθησης της όλης διαδικασίας.