Ο «απρόσκλητος» επιβάτης εντοπίστηκε προχθές το μεσημέρι
Ο «απρόσκλητος» επιβάτης εντοπίστηκε προχθές το μεσημέρι

Ένας απρόσκλητος επιβάτης, η παρουσία του οποίου ξάφνιασε τους πάντες, εντοπίστηκε προχθές το μεσημέρι σε φορτηγό πλοίο σημαίας Κύπρου και ελληνικών συμφερόντων, το οποίο «έδεσε» στους Καλούς Λιμένες. Δεν είναι το μοναδικό περιστατικό με λαθρεπιβάτες που εντοπίζονται σε πλοία που έρχονται στο νησί, αφού και τον Νοέμβριο του 2020 είχε εντοπιστεί ένα άτομο από τη Λιβερία που είχε ρίξει άγκυρες στο ίδιο λιμάνι.

Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι προχθές το πλήρωμα του φορτηγού πλοίου εντόπισε την κρυψώνα όπου είχε βρει καταφύγιο ένας 44χρονος από την Αιθιοπία. Οι ίδιες πηγές ενημερωσης αναφέρουν ότι εντοπίστηκε από το πλήρωμα του πλοίου στις 16 του μήνα, ενώ αυτό έπλεε σε διεθνή ύδατα με προορισμό την Αίγυπτο. Η αποβίβασή του δεν έγινε δεκτή από τις Αρχές της Αιγύπτου, ενώ ούτε η Ισπανία, αλλα ούτε και η Μεγάλη Βρετανία τον δέχτηκαν. Μάλιστα, οι πληροφορίες λένε ότι οι Αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου ανέφεραν ότι δεν θα επιτρέψουν την πλεύση του πλοίου, εάν υπάρχει σε αυτό «απρόσκλητος» επισκέπτης.

Προχθές  το μεσημέρι που το φορτηγό πλοίο έφτασε στους Καλούς Λιμένες, ο 44χρονος συνελήφθη από τους αστυνομικούς του τμήματος Φαιστού, αφέθηκε όμως ποινικά ελεύθερος και έχει ξεκινήσει η διαδικασία για τη διοικητική του απέλαση.

Η περίπτωση του Λιβεριανού

Σε μία άλλη περίπτωση, στα τέλη Νοεμβρίου του 2020, σε ένα δεξαμενόπλοιο που έδεσε στον κόλπο των Καλών Λιμένων, βρισκόταν σε αυτό ένας νεαρής ηλικίας άνδρας από τη Λιβερία. Τότε είχε σημάνει συναγερμός στις Αρχές Ασφαλείας αλλά και στις υγειονομικές Αρχές. Στη συγκεκριμένη περίπτωση το εντυπωσιακό ήταν ότι ο άνθρωπος αυτός έχει μόνο ένα χέρι, αλλά πληροφορίες ανέφεραν ότι κατάφερε να σκαρφαλώσει και να μπει χωρίς να τον αντιληφθεί κανείς στο υπό ελληνικής σημαίας δεξαμενόπλοιο, νηολογίου Πειραιά. Ο ίδιος είχε πει ότι εγκατέλειψε την πατρίδα του, γιατί κινδύνευε η ζωή του.

Είχε εντοπιστεί μετά από έλεγχο που έκαναν τα μέλη του πληρώματος στο χώρο του άξονα του πηδαλίου του δεξαμενόπλοιου. Δεν είχε μαζί του κανένα έγγραφο που να πιστοποιεί την εθνικότητά του και το ότι είναι από τη Λιβερία το είπε  ο ίδιος όταν ρωτήθηκε. Το πλήρωμα τον οδήγησε στο χώρο ενδιαίτησης και υπό την επίβλεψη μελών του πληρώματος του χορηγήθηκε ρουχισμός, τροφή και κρατήθηκε σε καμπίνα του πλοίου. Όπως είχε γίνει γνωστό, τότε, είχε καταφέρει να επιβιβαστεί χωρίς να γίνει αντιληπτός  όταν το ελληνικό δεξαμενόπλοιο βρισκόταν στο Κονάκρι την πρωτεύουσα της Γουινέας.

Την ημέρα που εντοπίστηκε το πλοίο βρισκόταν στην πόλη  Λας Πάλμας στο νησί Γκραν Κανάρια των Κανάριων Νήσων στην Ισπανία.

Να σημειωθεί ότι όταν βρέθηκε,  έγινε και τότε  αίτημα από τον κυβερνήτη του πλοίου να αποβιβαστεί, το αίτημα όμως της αποβίβασης δεν έγινε δεκτό σε κανένα από τα λιμάνια άλλων χωρών από τα οποία πέρασε το δεξαμενόπλοιο. Έτσι, αφού πρόκειται για ελληνικής σημαίας πλοίο, η αποβίβασή του ζητήθηκε και έγινε δεκτή, να γίνει  στους Καλούς Λιμένες.