Σε μια αποκαλυπτική συνέντευξή του στην «Π» σήμερα ο υποψήφιος δήμαρχος Αλέξης Καλοκαιρινός μιλά αναλυτικά για το πώς θα διαχειριστεί τα ασφυκτικά οικονομικά προβλήματα του Δήμου Ηρακλείου και τον αποδεκατισμό του από προσωπικό, ενώ παράλληλα περιγράφει και τις πρώτες παρεμβάσεις του εφόσον εκλεγεί δήμαρχος. Επίσης σχολιάζει την πολυσυλλεκτικότητα του ψηφοδελτίου του, και το πώς θα οργανώνει τον κρίσιμο τομέα της κοινωνικής πολιτικής, ώστε κανείς πολίτης να μη νιώθει μόνος, τονίζοντας ότι το πρόταγμα είναι «μια πόλη με ανθρωπιά»
Καταρχάς θέλω να ρωτήσω πώς βιώνετε την εμπειρία του προεκλογικού αγώνα, καθώς μπαίνουμε πια στην τελική ευθεία της κρίσιμης αναμέτρησης. Τι σας λέει ο κόσμος, τι κρατάτε μέσα σας από αυτή την καθημερινή επαφή και πώς σκέφτεστε να διαχειριστείτε τις αγωνίες και τις προσδοκίες του;
Είναι μοναδική η εμπειρία και σας λέω με ειλικρίνεια ότι τίποτα δεν με συνεπαίρνει περισσότερο από την επαφή με τον κόσμο. Και δεσμεύομαι πως, αν οι συμπολίτες μας με τιμήσουν με την εμπιστοσύνη τους, αυτό θα το συνεχίσω να πράττω και ως δήμαρχος. Θα είμαστε συνεχώς σε επικοινωνία με τους πολίτες, δεν θα χάσουμε την επαφή μας μαζί τους, θα είμαστε συνεχώς σε δράση μαζί τους.
Με τους πολίτες συζητάμε αυτά που τους απασχολούν στην καθημερινότητα. Αλλά για μια αξιοπρεπή καθημερινότητα πρέπει να γίνονται σεβαστά τα αυτονόητα δικαιώματά τους. Η καθαριότητα, το κυκλοφοριακό και η στάθμευση, η προσβασιμότητα πιο γενικά, το νερό, τα πάρκα και οι παιδικές χαρές, οι δημόσιοι χώροι για άθληση και πολιτισμό, οι δομές κοινωνικής στήριξης για όποιον έχει ανάγκη. Ο κόσμος θέλει να του μιλάς για τη ζωή του και πώς θα γίνει καλύτερη και δεν ασχολείται με παιχνίδια παρασκηνίου. Και αν σήμερα έχει δημιουργηθεί μια ισχυρή δυναμική υπέρ μας είναι ακριβώς γι’ αυτό. Γιατί δεν ασχολούμαστε με μεθοδεύσεις παρασκηνίου, αλλά μιλάμε για την πόλη και το πρόγραμμά μας πάντα από καθαρά αυτοδιοικητική σκοπιά.
Βλέπω ότι στο κάδρο των προεκλογικών περιοδειών και των επισκέψεών σας είχε εξαρχής πρωταγωνιστικό ρόλο η ενδοχώρα του Δήμου Ηρακλείου. Ωστόσο ο τίτλος της παράταξής σας «Δικαίωμα στην Πόλη» πώς λειτουργεί συμπεριληπτικά και στο αγροτικό κομμάτι του Δήμου έξω από τον αστικό ιστό;
Ο όρος πόλη δεν έχει μόνο πολεοδομικό χαρακτήρα. Έχει να κάνει με την έννοια της αστικής οργάνωσης, της συλλογικής ζωής. Εξ ου και ο όρος. Όταν μιλάμε για το Δικαίωμα στην Πόλη εννοούμε ακριβώς αυτό: Το Δικαίωμα στην Ανοιχτή Πόλη. Το δικαίωμα στην αξιοπρεπή διαβίωση, στην κοινωνική στήριξη, στην καθαριότητα, στην προσβασιμότητα είναι κοινό και στον αστικό ιστό και στα χωριά. Αυτά τα δικαιώματα του πολίτη είναι αυτονόητες υποχρεώσεις για εμάς. Επιπλέον, τα χωριά μας δεν θέλουμε να είναι αποκομμένα από τον αστικό ιστό, αλλά μέρος μιας ευρύτερης οντότητας που είναι ο Δήμος μας. Όσα συμβαίνουν στην πόλη θέλουμε να αφορούν και αυτούς, όπως οι δικές τους ανάγκες να είναι προτεραιότητες για τη διοίκηση του Δήμου.
Ποιές θα είναι οι πρώτες προτεραιότητες σας εφόσον εκλεγείτε δήμαρχος; Το πλάνο των πρώτων σας παρεμβάσεων που θα δρομολογήσετε…
Τα ζητήματα που αφορούν στο κυκλοφοριακό και στην καθαριότητα. Είναι θέματα καθημερινότητας, αφορούν την ποιότητα ζωής στην πόλη. Στο κυκλοφοριακό, θα προχωρήσουμε σε σημειακές παρεμβάσεις άμεσης ανακούφισης βασιζόμενοι όχι μόνο στις μελέτες αλλά και στην επιτόπια γνώση μας για τα προβλήματα. Όπου υπάρχουν έτοιμες κυκλοφοριακές μελέτες θα ξεκινήσουν να εφαρμόζονται αμέσως και όπου χρειάζονται επιπλέον θα ανατεθούν το ταχύτερο. Αντίστοιχα στην καθαριότητα θα κάνουμε όσες παρεμβάσεις χρειάζονται για να βελτιωθεί η κατάσταση, όχι μόνο στο κέντρο της πόλης, αλλά σε κάθε γειτονιά καθώς και στα χωριά μας, τόσο στην αποκομιδή των απορριμμάτων όσο και στον οδοκαθαρισμό.
Τα οικονομικά του Δήμου είναι ένα από τα κορυφαία προβλήματα με τα οποία θα βρεθείτε αντιμέτωπος εφόσον εκλεγείτε δήμαρχος. Το ερώτημα είναι πώς θα αντιμετωπίσετε αυτή την αφόρητη κατάσταση για την οποία ήδη κάποιοι θέτουν ζήτημα αύξησης των δημοτικών τελών ή δανεισμού από την Τράπεζα Ευρωπαϊκών Επενδύσεων για να μπορέσει να ανασάνει ο Δήμος από τις οφειλές του και να προχωρήσει στην εκτέλεση δημοτικού έργου.
Πολλοί Δήμοι στη χώρα έχουν οικονομικά ζητήματα, το πρόβλημα είναι ευρύτερο. Δεν το υποτιμώ αλλά δεν θα αποτελέσει για εμάς δικαιολογία να μην δρομολογήσουμε όσα θέλουμε. Σε κάθε περίπτωση θα αναζητήσουμε πόρους και ευρωπαϊκούς, αλλά και από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Ο δανεισμός από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα εξετασθεί με δεδομένο ότι είναι χαμηλότοκος. Αλλά θα διεκδικήσουμε πόρους και από το κράτος. Η μεταφορά αρμοδιοτήτων στην τοπική αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να μη συνοδεύεται από τους αντίστοιχους πόρους. Το Ηράκλειο είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος δήμος στη χώρα, πρέπει να έχουμε την προσοχή που μας αρμόζει. Ενώ θα προχωρήσουμε και σε ανάπτυξη ΣΔΙΤ, όπου είναι εφικτό, αναζητώντας μοχλεύσεις σε κάθε επίπεδο.
Τεράστιο κεφάλαιο είναι ο αποδεκατισμός του Δήμου από προσωπικό, που δυστυχώς εξελίχθηκε ανεμπόδιστα και την ίδια στιγμή καταγράφηκε μια βολική εμμονή στην πρόσληψη συμβασιούχων και όχι στη διεκδίκηση μόνιμου προσωπικού που είναι ο μόνος τρόπος για να λυθούν τα χαοτικά κενά που υπάρχουν. Με ποιον σχεδιασμό θα προχωρήσετε στη διαχείριση αυτής της κατάστασης;
Πράγματι, η κατάσταση που δημιουργήθηκε είναι απαράδεκτη, τόσο για τη λειτουργία του Δήμου, όσο και για το κοινωνικό πρόβλημα των συμβασιούχων που έγιναν «παρατασιούχοι» καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες του Δήμου. Ο Δήμος χρειάζεται επειγόντως μόνιμο προσωπικό και η πρόσληψή του περνάει από την εκπόνηση, έγκριση και εφαρμογή του Οργανισμού Εσωτερικών Υπηρεσιών του Δήμου που όφειλε να έχει γίνει από χρόνια και την οποία έχουμε στις άμεσες προτεραιότητές μας, στους πρώτους μήνες της νέας Δημοτικής Αρχής.
Βλέπω με ενδιαφέρον ότι στην προεκλογική ατζέντα σας υπάρχει έντονα το θέμα των πολεοδομικών μελετών, το οποίο είναι ένα ερώτημα πώς θα προχωρήσουν όταν η πολεοδομία είναι μια από τις πιο δραματικά υποστελεχωμένες υπηρεσίες του Δήμου, όπως άλλωστε και η τεχνική υπηρεσία.
Είναι όντως ψηλά στην ατζέντα γιατί είναι θεμελιώδες. Το πολεοδομικό είναι δομικό πρόβλημα του Ηρακλείου. Υπάρχουν περιοχές ακόμα και στο κέντρο χωρίς πολεοδομικό σχέδιο και υπάρχουν πολλές δομημένες περιοχές εκτός σχεδίου από τις οποίες λείπουν οι στοιχειώδεις αστικές υποδομές. Χωρίς μελέτες δεν υπάρχουν ούτε λύσεις, ούτε πόροι. Τίποτα δεν μπορεί να προχωρήσει ή να χρηματοδοτηθεί χωρίς ώριμη μελέτη. Θα δημιουργήσουμε ένα μηχανισμό επίσπευσης του μελετητικού έργου και των διαδικασιών έγκρισης με δεδομένο ότι το πλαίσιο είναι πολύπλοκο και συχνά μεταβάλλεται ενώ οι μελέτες βραδυπορούν. Αλίμονο αν τα προβλήματα που όντως υπάρχουν αποτελέσουν άλλοθι ακινησίας.
Θέλω να ρωτήσω ποια θα είναι η πολιτική της παράταξής σας σε σχέση με τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και πώς θα διαχειριστείτε το γεγονός ότι πολύ συχνά ο ανθρώπινος πόνος και η απόγνωση δε βρίσκονται στην κοινή θέα αλλά κρύβονται από φόβο ή από ντροπή.
Αν σε ένα θέμα έχω αποκτήσει πολύ μεγάλη εμπειρία λόγω της ενασχόλησής μου με τα ιδρύματα είναι τα ζητήματα κοινωνικής στήριξης των πιο ευάλωτων ομάδων. Είναι αξιακό ζήτημα για μένα, έχω αφιερώσει μεγάλο μέρος της ζωής μου και αυτό θα κάνω και ως δήμαρχος. Θα αναπτύξουμε ένα πλέγμα δράσεων που θα καλύπτει όσο το δυνατόν ευρύτερες ομάδες.
Καταρχάς θα διευρύνουμε το δίκτυο βρεφικών σταθμών και νηπιαγωγείων με στόχο να καλυφθούν οι ανάγκες των οικογενειών με χαμηλά εισοδήματα. Θα ενισχύσουμε τη λειτουργία των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης, ενώ θα δημιουργήσουμε και ΚΔΑΠ για παιδιά ΑμΕΑ στην ύπαιθρο του Δήμου. Θα αναπτύξουμε επίσης πολιτικές κοινωνικής κατοικίας, αλλά και δράσεις κοινωνικής ένταξης, Ελλήνων αλλά και μεταναστών. Θα διεκδικήσουμε επίσης τη δημιουργία νέων Τοπικών Μονάδων Υγείας, προκειμένου η πρωτοβάθμια φροντίδα να είναι προσβάσιμη σε όλους και θα ενισχύσουμε τη δράση ‘Βοήθεια στο σπίτι’.
Είναι πολύ σωστή και σημαντική η επισήμανσή σας ότι συχνά από ευάλωτους ανθρώπους λείπει η ορατότητα. Γι’ αυτό θα δημιουργήσουμε ομάδα βοήθειας για τον εντοπισμό ανθρώπων σε δυσκολία, σε συνεργασία με τα Διαμερίσματα που κυρίως αυτά θα πρέπει να ασχοληθούν με τέτοια ζητήματα. Όπως επίσης θα ενισχύσουμε τη συνεργασία μας με εθελοντικές οργανώσεις και σεβόμενοι την αυτονομία τους. Το Ηράκλειο που θέλουμε θα είναι στο πλευρό όλων, ασχέτως φύλου, ηλικίας, φυλής, θρησκείας, εθνικότητας. Αυτό είναι για εμάς μια πόλη με ανθρωπιά.
Τριπλή συγκολλητική ουσία
Σε σχέση με τη σύνθεση της παράταξής σας, έχετε δεχτεί έντονη πολιτική κριτική, καθώς συνυπάρχουν πλέον κάτω από την ίδια στέγη πρόσωπα που είχαν συγκρουστεί σκληρά μεταξύ τους ή ανήκουν σε εντελώς διαφορετικούς πολιτικούς χώρους. Πώς μπορεί να μακροημερεύσει αυτή η συνύπαρξη και ποιά είναι η συγκολλητική ουσία που μπορεί να λειτουργήσει ενωτικά, προοπτικά στην παράταξη;
Από την πρώτη μέρα που ανακοίνωσα την υποψηφιότητά μου είπα πως θεωρώ ότι ικανοί άνθρωποι υπάρχουν σε όλους τους πολιτικούς χώρους και σε όλες τις δημοτικές παρατάξεις. Το ότι έχω καταφέρει να βρίσκονται στο ίδιο ψηφοδέλτιο άνθρωποι με διαφορετική πολιτική ή αυτοδιοικητική αφετηρία, για εμένα είναι επίτευγμα, όχι σημείο κριτικής. Και το ότι επιλέξαμε να αφήσουμε πίσω όσα δίχαζαν για να φωτίσουμε όσα αφορούν την επόμενη μέρα της πόλης, το θεωρώ δείγμα ωριμότητας. Χαίρομαι συνεπώς που ο συνδυασμός μας γίνεται όχημα υπέρβασης διαφορών και συγκλίσεων για το μέλλον. Χρειαζόμαστε μια πολύ δυνατή ομάδα για να αντιμετωπίσουμε τις μεγάλες προκλήσεις της πόλης μας, για να λύσουμε τα προβλήματα, για να πάμε το Ηράκλειο μπροστά. Δεν χρειαζόμαστε τίποτα λιγότερο απ’ αυτό.
Σε ό,τι αφορά στη συγκολλητική ουσία που λέτε, είναι τριπλή: Υπάρχει επικεφαλής, εγώ, που θα έχω τον τελικό λόγο και την τελική ευθύνη. Υπάρχει ένα πλαίσιο αρχών που μας δεσμεύει όλους. Και υπάρχει και ένα πρόγραμμα το οποίο θα ακολουθούμε. Όλοι όσοι συμμετέχουν στην προσπάθεια, αυτά τα έχουν αποδεχθεί. Ο εσωτερικός πλουραλισμός της ομάδας μας είναι πλούτος και όχι απειλή και θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι ως επικεφαλής της θα φροντίσω έτσι να παραμείνει.