Λαμπρινός

«Δεν υπάρχει το τέλειο έγκλημα» λέει ο δήμαρχος Ηρακλείου

Μηνύματα με πολλούς αποδέκτες επιχειρεί να στείλει  με  δημόσια δήλωσή του για την πολύκροτη υπόθεση της απαγωγής του 54χρονου επιχειρηματία Μιχάλη Λεμπιδάκη ο δήμαρχος Ηρακλείου, πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης και έγκριτος νομικός, Βασίλης Λαμπρινός. Είναι μία δημόσια παρέμβαση με ειδικό βάρος που γίνεται για πρώτη φορά από ισχυρό θεσμικό πρόσωπο.

Μέσα από αυτήν την ιδιαίτερη δημόσια τοποθέτηση του ο δήμαρχος Ηρακλείου εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή του στην οικογένεια Λεμπιδάκη και απευθυνόμενος στους απαγωγείς τούς  καλεί να προχωρήσουν άμεσα στην απελευθέρωση του επιχειρηματία, διαφορετικά ο δρόμος που έχουν πάρει δεν θα έχει επιστροφή, με το σύνολο του κρητικού λαού να είναι απέναντί τους.
Ουσιαστικά ο δήμαρχος Ηρακλείου επιχειρεί να χτυπήσει ευαίσθητη φλέβα μήπως και  συνειδητοποιήσουν, έστω και τώρα, τον παραλογισμό των χειρισμών τους.

Παράλληλα καλεί όλους τους πολίτες, Κρητικούς και μη, να βοηθήσουν στο έργο των αρχών, παρέχοντας ακόμα και πληροφορίες που μπορεί να μοιάζουν ασήμαντες και ασύνδετες με την υπόθεση αλλά μπορεί να έχουν στην πραγματικότητα μεγάλη σημασία. Εξάλλου, όπως λέει, δεν υπάρχει τέλειο έγκλημα.

Προτρέπει δηλαδή σε έναν άτυπο «πόλεμο» με τους απαγωγείς που θα στηρίζεται αποκλειστικά στην παροχή πληροφοριών. Οι απαγωγείς του Μιχάλη Λεμπιδάκη θα πρέπει να αντιληφθούν πια ότι όσο συνεχίζουν να κρατούν τον επιχειρηματία, δεν έρχονται αντιμέτωποι μόνο με την Αστυνομία αλλά με ολόκληρη την κοινωνία. Και αυτό είναι κάτι που προκαλεί πίεση και σε ψυχολογικό επίπεδο.

Το πλήρες κείμενο της δήλωσης του δημάρχου Ηρακλείου έχει ως εξής:

«Πέντε και πλέον μήνες μετά την απαγωγή του Μιχάλη Λεμπιδάκη, η οικογένειά του εξακολουθεί να βασανίζεται από την αγωνία για το μέλλον του ανθρώπου της. Μια αγωνία αβάσταχτη, την οποία μπορούμε να συμμεριστούμε αλλά, δυστυχώς, δεν μπορούμε να  την απαλύνουμε.  Το καθημερινό τους δράμα είναι μια μοναχική βάσανος. Αν η δική μας συμπαράσταση τους βοηθάει σε οτιδήποτε, τους την προσφέρουμε αμέριστη.

Όλοι στο Ηράκλειο και στην Κρήτη γνωρίζουμε τι άνθρωπος είναι ο Μιχάλης Λεμπιδάκης. Όλοι στο Ηράκλειο και στην Κρήτη γνωρίζουμε την πολύπλευρη προσφορά της οικογένειάς του στον τόπο.  Για αυτό και κάθε επιπλέον μέρα που κρατείται, οι απαγωγείς βάζουν απέναντί τους ολόκληρο το Νησί.  Και όπως μας έχει διδάξει η ιστορία, το να προκαλείς τον δίκαιο θυμό των Κρητικών, δεν ήταν ποτέ μια σοφή επιλογή.  Η σοφή επιλογή για τους απαγωγείς είναι να συνειδητοποιήσουν τον παραλογισμό των απαιτήσεών τους και να προχωρήσουν στην όσο το δυνατόν ταχύτερη απελευθέρωση του απαχθέντα. Ας πράξουν το σωστό, έστω και τώρα.

Αλλά για  όσο ακόμα αυτή η υπόθεση παραμένει σε εξέλιξη καλώ όλους τους πολίτες του Ηρακλείου, της Κρήτης, της υπόλοιπης Ελλάδας να μοιραστούν με τις αρμόδιες αρχές και την παραμικρή πληροφορία που θα υποπέσει στην αντίληψή τους. Ακόμη κι αν την θεωρούν ασήμαντη.  Τα φαινομενικά ασήμαντα είναι συχνά τα πιο σημαντικά.

Τέλειο έγκλημα, άλλωστε,  δεν υπάρχει. Υπάρχουν άνθρωποι που για τους δικούς τους λόγους επιχειρούν παράνομες πράξεις. Και οι άνθρωποι πάντα κάνουν λάθη και αφήνουν ίχνη.  Ίσως, λοιπόν,  μια εκ πρώτης όψεως άσχετη παρατήρηση οδηγήσει την Αστυνομία στον σωστό συσχετισμό που με τη σειρά του θα βοηθήσει στον εντοπισμό των δραστών.

Αργά ή γρήγορα θα συμβεί. Ως Δήμαρχος Ηρακλείου σας καλώ όλους να βοηθήσουμε για να συμβεί γρήγορα.
Με την ελπίδα ότι οι ίδιοι οι απαγωγείς θα αποφασίσουν ακόμη πιο γρήγορα,  να πράξουν το σωστό».

Γιατί τώρα;

Πολλοί είναι εκείνοι που διερωτώνται γιατί ο δήμαρχος Ηρακλείου επέλεξε τη δεδομένη χρονική στιγμή να παρέμβει δημόσια.
Όπως έγραψε πρόσφατα η «Π», η υπόθεση έχει  ξεφύγει από κάθε λογική. Οι απαγωγείς κρατούν τον Μιχάλη Λεμπιδάκη επί πέντε και πλέον μήνες και εμφανίζονται αποφασισμένοι να τον κρατήσουν και άλλο μέχρι να πάρουν στο χέρι τα 30 εκατομμύρια ευρώ που απαιτούν ακατέβατα, σύμφωνα με το τελευταίο μήνυμα-τελεσίγραφο που απέστειλαν στην οικογένεια.

Ο δήμαρχος Ηρακλείου έκρινε ότι μετά από τόσους μήνες σιωπής οφείλει να παρέμβει δημόσια με μοναδικό κίνητρο να βοηθήσει, εάν μπορεί, στον τερματισμό αυτού του πολύμηνου θρίλερ. Τις σκέψεις αυτές μοιράζονται και άλλες προσωπικότητες του τόπου αλλά και χιλιάδες πολίτες, οι οποίοι δεν κρύβουν πλέον την οργή τους.

Το χρονικό

Ήταν 30 Μαρτίου όταν ο Μιχάλης Λεμπιδάκης απήχθη. Πέρασε η άνοιξη, πέρασε το καλοκαίρι, μπήκαμε στο φθινόπωρο και ο άνθρωπος αυτός παραμένει σε καθεστώς ομηρείας. Πόσο μπορεί να αντέξει; Πόσο μπορούν να αντέξουν και οι δικοί του, οι οποίοι έχουν διαλυθεί ψυχολογικά. Πόσο στην τελική μπορούν να αντέξουν και οι ίδιοι απαγωγείς;

Μπορεί να εμφανίζονται έτοιμοι να παρατείνουν την ομηρεία για όσο χρειαστεί, όμως γνωρίζουν πολύ καλά ότι ο κλοιός γύρω τους στενεύει. Κάθε μέρα  που περνάει τα δεδομένα αλλάζουν. Οι άνθρωποι αυτοί είναι υποχρεωμένοι να κρύβουν, όσο μπορούν, τα ίχνη τους όχι μόνο από την Αστυνομία αλλά και από το συγγενικό και φιλικό περιβάλλον τους. Και αυτό δεν είναι πάντα εύκολο.

Παραπλάνηση ή εγκλωβισμός;

Προφανώς είχαν …άλλες πληροφορίες όταν αποφάσισαν να επιλέξουν ως στόχο τον Μιχάλη Λεμπιδάκη. Μην ξεχνάμε  ότι αρχικώς και για μεγάλο χρονικό διάστημα ζητούσαν ως λύτρα το εξωφρενικό ποσό των 100 εκατομμυρίων ευρώ. Πληροφορίες που θεώρησαν αξιόπιστες (άραγε από ποια «πηγή») και τις κρατούν στο πίσω μέρος του κεφαλιού τους μέχρι και σήμερα,  παρά τις «εκπτώσεις» που έχουν κάνει.

Ομηρία Μιχάλη Λεμπιδάκη

Δεν ήταν λίγες οι φορές που στα μηνύματα που απέστειλαν προς την οικογένεια το ύφος τους ήταν άκρως ειρωνικό, απαξιωτικό και υβριστικό, αμφισβητώντας ευθέως τα λεγόμενα των οικείων του απαχθέντος περί οικονομικής αδυναμίας.

Ονειρεύτηκαν και σχεδίασαν, όπως πίστευαν, τη μεγαλύτερη απαγωγή στη χώρα. Χρονικά το έχουν επιτύχει. Δεν τους βγαίνουν όμως τα λεφτά και δυσκολεύονται να παραδεχτούν ότι εκεί …έπεσαν έξω. Και αυτό περιπλέκει τα πράγματα: ή κάποιος τους έχει παραπλανήσει και τους έχει εγκλωβίσει ή έχουν αυτό-εγκλωβιστεί και αναζητούν… θεαματική έξοδο.