Την Δευτέρα, ημέρα που ψηφίζεται στη Βουλή το νομοσχέδιο για την αλλαγή του καθεστώτος στα πέντε μεγάλα μουσεία της χώρας είναι πλέον στραμμένοι αρχαιολόγοι, αρχαιοφύλακες και διοικητικό προσωπικό του ΥΠΠΟΑ, αν και όπως τονίσθηκε χθες σε συνέντευξη τύπου, ο αγώνας δεν θα σταματήσει μέχρι την δικαίωση.
Μάλιστα η Eπιτροπή Aγώνα των εργαζομένων του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου, απήυθυνε κάλεσμα στον ηρακλειώτικο και τον κρητικό λαό να συμμετέχει στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην είσοδο του Μουσείου, τη Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2023, στις 12 το μεσημέρι για ν’αντιταχθούμε -όπως τονίστηκε- στην μετατροπή των αρχαιολογικών μουσείων σε επιχειρήσεις εμπορικών συφερόντων.
Στη συνέντευξη τύπου που δόθηκε στη Λότζια συμμετείχαν εκπρόσωποι από όλο το φάσματων εργαζομένων και συγκεκριμένα ο αρχαιολόγος και εκπρόσωπος της Επιτροπής Αγώνα του ΑΜΗ κ. Δημήτρης Σφακιανάκης η κ. Μαρία Μαρή, αρχαιολόγος, εκπρόσωπος Τοπικού Παραρτήματος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, ο κ. Γιώργης Σφακιανάκης αρχαιοφύλακας, η κ. Έλενα Αποστολάκη εκπρόσωπος των συμβασιούχων πτυχιούχων φυλάκων, Δέσποινα Αβρονιδάκη διοικητική υπάλληλος και η Αμαλία Κατσούγκρη, αρχαιοφύλακας.
Ο κ .Σφακιανάκης αφού κάλεσε τους Ηρακλειώτες να παραστούν στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας επεσήμανε ότι αποκόπτει τα μουσεία από τον κορμό της αρχαιολογικής υπηρεσίας την οποία ουσιαστικά διαλύει ενώ το νομοσχέδιο χαρακτηρίζεται από πρωτοφανή προχειρότητα.
Παράλληλα τονίστηκε ότι η αλλαγή καθεστώτος στα 5μεγάλα μουσεία είναι μια «πρόβα τζενεράλε» αφού σειρά θα πάρουν και σημαντικοί αρχαιολογικοί χώροι όπως είναι η κνωσός.
Οι εργαζόμενοι τόνισαν ακόμα ότι σύσσωμα τα κόμματα της αντιπολίτευσης τάσσονται κατά του νομοσχεδίου, το οποίο και θα καταψηφίσουν ενώ μεγάλη είναι και η στήριξη δεκάδων φορέων όπως μεταξύ άλλων το Περιφερειακό και Δημοτικό συμβούλιο αλλά και Αρχιεπισκοπή Κρήτης, όπως τονίσθηκε κατά την πρόσφατη συνάντηση με τον κ. Ευγένιο.
Επίσης έχει γίνει συλλογή χιλιάδων υπογραφών.Η κ. Μαρία Μαρή αναφέρθηκε από την πλευρά της στο θέμα του μακροχρόνιου δανεισμού ευρήματων σε ξένα μουσεία. «Ο μακροχρόνιος δανεισμός 25+25 χρόνια εγκυμονεί κινδύνους ειδικά αν συνδιαστεί με την δημιουργία παραρτημάτων των μουσείων με αποτέλεσμα τουλαχιστον δύο γενιές Ελλήνων να μην έρχονται σε επαφή με σημαντικά ευρήματα της πολιτιστικής μας κληρονομιάς».
Η ίδια επεσήνανε ότι δεν υπάρχουν οικονομοτεχνικές μελέτες που να δείχνουν ότι το καθεστώς που προωθείται είναι βιώσιμο.
«Με ένα πρόχειρο υπολογισμό που έγινε τα έξοδα των διοικητικών συμβουλίων θα κοστίζουν στον ελληνικό λαό 500.000 ευρώ περισσότερα από ότι τώρα που τα μουσεία διοικούνται από ανθρώπους σχετικούς με το αντικείμενο».
Κατά την διάρκεια της συνέντευξης τύπου παρουσιάστηκε και το σχετικό βίντεο που έχει δημιουργηθεί κι όπως τονίστηκε η πραγματικότητα δεν θα απέχει και πολύ όταν ιδιώτες μπουν στα διοικητικά συμβούλια των μουσείων. Μάλιστα όπως ειπώθηκε ο ζήλος να φέρει η κυβέρνηση το συγκεκριμένο νομοσχέδιο προς ψήφιση στη Βουλή μόλις 1-2 μήνες πριν τις εκλογές δείχνει ότι έχουν έτοιμα τα διοικητικά συμβούλια των μουσείων.
Το ΕΚΗ στηρίζει τις κινητοποιήσεις
Το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου στηρίζει τις κινητοποιήσεις που προκήρυξε η ΠΟΕ-ΥΠΠΟ και η Παγκρήτια Ένωση Πτυχιούχων Αρχαιοφυλάκων για τους εργαζόμενους στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου την Δευτέρα 13/2/2023 από τις 8:30 π.μ., ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου.
«Ζητάμε τονίζεται σε ανακοίνωση-την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου που
εμπορευματοποιεί την πολιτιστική μας κληρονομία. Δεν επιτρέπουμε σε κανένα να «ξεπουλήσει» τον τόσο ιστορικό πολιτισμό μας».
Κάλεσμα κι από την Ένωση Γονέων Δήμου Ηρακλείου
«Στο δρόμο του αγώνα» βγαίνει η Ένωση Γονέων Δήμου Ηρακλείου εναντιωνεται με ανακοίνωση της στα σχέδια της Κυβέρνησης να μετατρέψει πέντε από τα μεγαλύτερα μουσεία της χώρας, μέσα σε αυτά και το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, σε ΝΠΔΔ.
Η Ένωση απευθύνει ειδικότερα κάλεσμα στους Συλλόγους Γονέων & Κηδεμόνων από σχολεία εντός των τειχών και γύρω από αυτά- λόγω της εγγύτητας τους στο Μουσείο- να κινητοποιηθούν ιδιαίτερα, για την όσο γίνεται μεγαλύτερη συμμετοχή γονέων και μαθητών στην κινητοποίηση.
Το Δ.Σ. της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Δήμου Ηρακλείου, θα παρευρεθεί τη Δευτέρα 13/2 από τις 12 μμ στο Μουσείο με πολυμελή αντιπροσωπεία στηρίζοντας έμπρακτα των αγώνα των εργαζομένων για «μουσεία που ανήκουν στον λαό και όχι στο κεφάλαιο».
Όπως επίσης τονίζεται η Ένωση έλαβε μέρος σε ευρεία σύσκεψη, στο ΕΚΗ στην οποία συμμετείχαν αντιπρόσωποι της ΕΛΜΕ, του Συλλόγου Δασκάλων «Δ. Θεοτοκόπουλος», της Ένωσης Φιλολόγων Ν. Ηρακλείου (ΕΦΝΗ) καθώς και εκπρόσωπος του ΝΤ της ΑΔΕΔΥ. Από την Ένωση μας παρευρέθηκε τριμελής αντιπροσωπεία με επικεφαλής των αντιπρόεδρο Δ. Δουλουφάκη. Την ενημέρωση εκ μέρους της Επιτροπής Αγώνα των εργαζομένων πραγματοποίησαν οι κ.κ. Δ. Σφακιανάκης, αρχαιολόγος, Αμαλία Κατσούγκρη και ο Γ. Σταυρακάκης, φύλακες αρχαιοτήτων.
Θέμα της συνάντησης ήταν η ενημέρωση των βασικών φορέων της εκπαιδευτικής κοινότητας του Ηρακλείου για τις επιπτώσεις του νομοσχεδίου αυτού κυρίως στους μαθητές αλλά και σε εκπαιδευτικούς και γονείς. Ακόμη, η οργάνωση κοινής δράσης ώστε να ενημερωθεί η εκπαιδευτική κοινότητα και να συμμετέχει στις κινητοποίησης των εργαζομένων.
Σε πνεύμα σύμπνοιας και συμφωνίας αποφασίστηκαν τα εξής: προκήρυξη και κάλεσμα σε στάση εργασίας των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, την Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου, ημέρα ψήφισης του Νομοσχεδίου κοινή ανακοίνωση στήριξης των αιτημάτων της επιτροπής αγώνα από τα σωματεία των εκπαιδευτικών ο κάθε φορέας να συνδράμει ώστε γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί να συμμετάσχουν μαζικά στην κινητοποίηση στο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηράκλειου τη Δευτέρα 13/2 στις 12:00, ημέρα ψήφισης του Νομοσχέδιου.
Καλούμε λοιπόν τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων του Δ. Ηρακλείου, τους γονείς μαζί με τα παιδιά μας να συμμετέχουμε την Δεύτερα 13/2 στο χώρο του Μουσείου στην κινητοποίηση που οργανώνουν οι εργαζόμενοι του Μουσείου, για να διεκδικήσουμε:
-Την άμεση απόσυρση/ καταψήφιση του Νομοσχεδίου.
-Την ενίσχυση του δημόσιου χαρακτήρα των μουσείων και αρχαιολογικών χώρων με κρατική χρηματοδότηση. Άμεσα προσλήψεις προσωπικού με μόνιμη και σταθερή δουλειά. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
-Τα μουσεία να ανοίξουν στο λαό και στους επισκέπτες και να γίνουν φάροιπολιτισμού και γνώσης για το πιο σημαντικό κομμάτι της κοινωνίας μας, τηννεολαία.
-Να επιστραφούν τα γλυπτά του Παρθενώνα στη χώρα που γεννήθηκαν χωρίς κανένα προαπαιτούμενο, ανταλλαγή κ.λπ.
Καμία νομιμοποίηση της αρχαιοκαπηλικής δραστηριότητας από όπου κι ανπροέρχεται (εγχώριας ή ξένης).