Την επισήμανση πως η Γαύδος δεν θα γίνει Λαμπεντούζα έκανε ο Υπουργός Δημήτρης Καιρίδης
Την επισήμανση πως η Γαύδος δεν θα γίνει Λαμπεντούζα

«Κλειδί για την Γαύδο είναι η συνεργασία με την Αίγυπτο γι’ αυτό άλλωστε και μεταβαίνει στο Κάιρο ο πρωθυπουργός» δήλωσε μιλώντας στην ΕΡΤ ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης.

Ο υπουργός τόνισε πως η κυβέρνηση και το Υπουργείο παρακολουθούν στενά το θέμα και προβληματίζονται ιδιαίτερα, ενώ απέκλεισε την πιθανότητα η Γαύδος να μετατραπεί σε «Λαμπεντούζα».

«Η ροή μεταναστών από την ανατολική Λιβύη είναι μικρή, ελεγχόμενη αλλά με αυξητική τάση, κάτι που μας προβληματίζει και ανησυχεί , γι’ αυτό και παίρνουμε μία σειρά πρωτοβουλιών για να αντιμετωπίσουμε αυτό το νέο μέτωπο» είχε αναφέρει νωρίτερα στον ΣΚΑΪ ο Υπουργός, διευκρινίζοντας πως η ροή αφορά Αιγύπτιους που φεύγουν λόγω της οικονομικής κρίσης στη χώρα τους, επισημαίνοντας ωστόσο ότι οι βάρκες που έρχονται, δεν φεύγουν από την Αίγυπτο, αλλά έρχονται μέσω Λιβύης.

«Η πραγματικότητα στον ανατολικό μεσογειακό διάδρομο είναι πολύ καλή καθώς έχουμε μία μείωση πάνω από 75% σε σχέση με τα υψηλά του περασμένου Σεπτεμβρίου και τις τελευταίες ημέρες δεν έχουμε σχεδόν καθόλου ροή. Στον δε Έβρο, η ροή  έχει μηδενιστεί», ανέφερε ο υπουργός.

Σχετικά  στο πακέτο οικονομικής στήριξης της Αιγύπτου από την Ευρωπαϊκή Ένωση,  για το οποίο γίνεται αναφορά στους Financial Times, ο κύριος Καιρίδης τόνισε ότι η Ελλάδα επιθυμεί και έχει διεκδικήσει την ευρωπαϊκή στήριξη της Αιγύπτου, επισημαίνοντας ότι «η συγκεκριμένη χώρα φιλοξενεί 9 εκατομμύρια πρόσφυγες και μέχρι τώρα δεν έχει αφήσει να φύγει καμία βάρκα με μετανάστες  από αυτήν».

Στο πλαίσιο της συνολικότερης προσέγγισης του προβλήματος, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πρόκειται να μεταβεί μεθαύριο στην Αίγυπτο μαζί με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, την πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι και τον πρωθυπουργό του Βελγίου Αλεξάντερ ντε Κρόο.

Η ευρωπαϊκή αποστολή θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, ενώ ο πρωθυπουργός θα έχει και διμερή συνάντηση με τον κ. Σίσι.

Στην Αίγυπτο την Κυριακή ο πρωθυπουργός

Όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, «η επίσκεψη συμβολίζει τον σημαντικό και κρίσιμο ρόλο της Αιγύπτου στην περιοχή εν μέσω πολλαπλών προκλήσεων, καθώς και την στρατηγική σημασία της Αιγύπτου για την Ευρωπαϊκή Ένωση».

«Η Ελλάδα διατηρεί άριστες σχέσεις με το Κάιρο, με το οποίο μοιράζεται κοινή αντίληψη για την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και την εξεύρεση λύσεων για τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αναδείξει εδώ και  καιρό τη σημασία μιας στρατηγικής συνεργασίας ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Αίγυπτο, ενώ ήταν ο πρώτος Ευρωπαίος ηγέτης που είχε αναδείξει τη σημασία της Αιγύπτου για την Ευρωπαϊκή Ένωση και για την σταθερότητα στην περιοχή, λίγες μέρες μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ» επισήμανε ο κ. Μαρινάκης κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Σημειώνεται ότι ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Ερίκ Μαμέρ εκλήθη να σχολιάσει το δημοσίευμα των Financial Times, το οποίο αναφέρει ότι η επικείμενη επίσκεψη στο Κάιρο της προέδρου της Επιτροπής, μαζί με τους πρωθυπουργούς της Ελλάδας, της Ιταλίας και του Βελγίου, γίνεται για να οριστικοποιηθεί συμφωνία στο μεταναστευτικό, που θα συνοδεύεται από ένα πακέτο βοήθειας ύψους 7,4 δισ. ευρώ. «Δεν σχολιάζουμε δημοσιεύματα», ήταν η απάντηση του και τόνισε πως «η Αίγυπτος είναι ένας σημαντικός εταίρος της Ε.Ε. σε πολλούς τομείς». «Ένας από αυτούς είναι το μεταναστευτικό, αλλά και η ενέργεια, η πράσινη ατζέντα και οι επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», πρόσθεσε ο ίδιος.