Τις βραδινές ώρες θα επεκταθούν οι έλεγχοι που άρχισαν χθες για το κάπνισμα σε καφέ και εστιατόρια της πόλης από μικτά κλιμάκια της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Ελληνικής Αστυνομίας και της Δημοτικής Αστυνομίας. Στο επίκεντρο των χθεσινών ελέγχων τέθηκε η ευρύτερη περιοχή των Λιονταριών, όπου ελέγχθηκαν συνολικά οκτώ καταστήματα.
Από τον πρώτο έλεγχο που έγινε χρεώθηκε ένα πρόστιμο σε ένα κατάστημα στον ιδιοκτήτη του, με τη λογική ότι όλοι οι χώροι του μαγαζιού του ήταν κλειστοί. Δηλαδή είχε κλείσει και τους εξωτερικούς χώρους που καταλάμβανε με τα ανεμοθωράκια που είχε τοποθετήσει με αποτέλεσμα να μην αερίζεται.
Η έξοδος του κλιμακίου, όπως είναι φυσικό, προσέκρουσε στη δυσαρέσκεια των «θεριακλήδων» καπνιστών, που αναγκαστικά εκτοπίζονται στους εξωτερικούς χώρους των μαγαζιών, καθώς σε αντίθετη περίπτωση θα κληθούν να πληρώσουν 50 ευρώ πρόστιμο, και ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης 500 ευρώ εάν επιτρέψει στον εσωτερικό χώρο της επιχείρησής του το κάπνισμα.
Αντιδράσεις όμως καταγράφονται και από τους καταστηματάρχες, οι οποίοι θα πρέπει να ξέρουν ότι ακόμα και αν αποσύρουν τα τασάκια από τα τραπέζια και τα αντικαταστήσουν με κυπελάκια ή με άλλα ευφάνταστα δοχεία θα πρέπει να ξέρουν ότι δεν θα αποφύγουν τα πρόστιμα τα οποία είναι εξαιρετικά τσουχτερά.
Χθες πάντως οι ιδιοκτήτες καφέ τόνιζαν ότι είναι άδικο να υφίστανται τόσο υψηλές χρεώσεις και ότι η επιβολή του προστίμου θα πρέπει να περιορίζεται στον καπνιστή. Ωστόσο, την ίδια στιγμή, υπάρχουν και καταγγελίες προκειμένου να συνεχιστούν οι έλεγχοι από πολίτες που αισθάνονται να δυσφορούν από τον καπνό.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα κλιμάκια ελέγχου στα οποία προΐσταται η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας είναι σκοπίμως είναι μικτά και υπάρχει υποστήριξη και από την πλευρά της αστυνομίας. Έτσι στην περίπτωση που ένας πολίτης εντοπιστεί να καπνίζει, στο πλαίσιο του ελέγχου και στη συνέχεια αρνηθεί να δώσει τα στοιχεία του, τότε θα βρεθεί αντιμέτωπος με την κατηγορία της άρνησης της συνεργασίας στην εξακρίβωση στοιχείων και μπορεί να καταλήξει στην ασφάλεια για την αναζήτησή τους.
Όπως είναι γνωστό, ο αντικαπνιστικός νόμος πάντως, τον οποίο καλούνται να εφαρμόσουν τα κλιμάκια ελέγχου, είναι εξαιρετικά αυστηρός και προβλέπει βαρύτατα πρόστιμα και για τους ιδιοκτήτες των χώρων που επιτρέπουν τη χρήση καπνού αλλά και για τους καπνιστές. Για παράδειγμα σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος το πρόστιμο που επιβάλλεται στους ιδιοκτήτες των μαγαζιών ξεκινά από 600 ευρώ για κάθε παράβαση, και 50 ευρώ χρεώνεται ο καπνιστής.
Τα ποσά είναι αυστηρότερα στους δημόσιους χώρους όπου ο καπνιστής χρεώνεται με 100 ευρώ, εάν εντοπιστεί σε νοσοκομεία ή σχολεία, ενώ ο νόμος προβλέπει ότι πώληση προϊόντων καπνού σε ανηλίκους χρεώνεται με 1.000 ευρώ για κάθε παράβαση. Βαρύτερα είναι τα πρόστιμα των διαφημίσεων καπνού όταν γίνονται σε υπαίθριους χώρους, σε υπηρεσίες υγείας που κυμαίνονται από 1.000- 5.000 ευρώ, ενώ η δωρεάν διανομή καπνού χρεώνεται με 2.000 ευρώ για κάθε παράβαση.