Από την επίσκεψη του Ου. Τσώρτσιλ στο Λιμεναρχείο Ηρακλείου στις 21 Ιουνίου 1960. Τον υποδέχτηκε ο τότε λιμενάρχης, υποπλοίαρχος Λ.Σ. Ματθαίος Στεφανάκης
Από την επίσκεψη του Ου. Τσώρτσιλ στο Λιμεναρχείο Ηρακλείου στις 21 Ιουνίου 1960. Τον υποδέχτηκε ο τότε λιμενάρχης, υποπλοίαρχος Λ.Σ. Ματθαίος Στεφανάκης

Μία τούρτα με 100 κεράκια θα σβήσουν μεθαύριο οι λιμενικοί στο Ηράκλειο! Την Παρασκευή 22 Μαρτίου το Λιμενικό Σώμα και το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου συμπληρώνουν έναν αιώνα ζωής, αφού στις 22 Μαρτίου του 1919, επί πρωθυπουργίας Ελευθερίου Βενιζέλου, εκδίδεται ο Νόμος 1753, ο οποίος αποτελεί την ιδρυτική ουσιαστική διακήρυξη του Λιμενικού Σώματος.

Ανατρέχοντας πίσω στο χρόνο, με το άρθρο 3 του νόμου «εισήχθη η καινοτομία της σύστασης ιδίου Σώματος, του Λιμενικού, το οποίο αποτελείται  από «το προσωπικόν της Διευθύνσεως Εμπορικού Ναυτικού, της Επιθεωρήσεως των υπηρεσιών αυτού, του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου και των Λιμενικών Αρχών».

Η πρώτη στελέχωση

Ο πίνακας με τους διατελέσαντες λιμενάρχες και κεντρικούς λιμενάρχες στις εγκαταστάσεις του ΚΛΗ
Ο πίνακας με τους διατελέσαντες λιμενάρχες και κεντρικούς λιμενάρχες στις εγκαταστάσεις του ΚΛΗ

Το Λιμενικό Σώμα αρχικά στελεχώθηκε από 66 Αξιωματικούς του Πολεμικού Ναυτικού, μέσω μετάταξής τους με βασιλικό διάταγμα, μεταξύ των οποίων και ο πρώτος λιμενάρχης του τότε Λιμεναρχείου Ηρακλείου, ο λιμενάρχης Β’ πρώην ανθυποφροντιστής (ανθυποπλοίαρχος Π.Ν.) Μαγκόπουλος Ευάγγελος.

Έκτοτε στην ίδια ρότα το Λιμεναρχείο Ηρακλείου με φάρο το Λιμενικό Σώμα, το οποίο το 2011 μετονομάζεται σε Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή, αναπτύσσει πολύπλευρες δραστηριότητες στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του.

Αξιοσημείωτη είναι η δράση του Λιμεναρχείου Ηρακλείου καθ’ όλη τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, περίοδο κατά τη διάρκεια της οποίας από τα μέτρα αστυνόμευσης και ασφάλειας του λιμένος, εφάρμοσε πιστά το σχέδιο επιστράτευσης και οργάνωσε το σύστημα των μεταφορών ανεφοδιασμού, περισυνέλεξε νάρκες που εκβράστηκαν  στα νότια παράλια του νησιού, υπερασπίστηκε το οχυρό του φρουρίου Κούλε στο λιμενοβραχίονα και ανάγκασε τους Γερμανούς αλεξιπτωτιστές να οπισθοχωρήσουν, ενώ μετά την κατάληψη της νήσου συνέδραμε στην από θαλάσσης εκκένωση του νησιού από τις συμμαχικές στρατιωτικές δυνάμεις.

Το ιστορικό λιμάνι του Ηρακλείου στο πέρασμα του χρόνου εκσυγχρονίζεται και αποκτά κομβικό ρόλο στη διακίνηση ατόμων και φορτίων στη Κρήτη, αλλά και στη νοτιοανατολική Μεσόγειο. Παράλληλα το 1964  μετατάσσεται από Λιμεναρχείο σε Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου με πρώτο κεντρικό λιμενάρχη τον πλωτάρχη Λ.Σ. Ποιμενίδη Ορέστη. Συνολικά έχουν διατελέσει από το 1919 έως το 1964, 28 λιμενάρχες και από το 1964 έως σήμερα, 26 κεντρικοί λιμενάρχες Ηρακλείου.

Στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου υπάγονται το Α’ Λιμενικό Τμήμα Λινοπεραμάτων (έτος ίδρυσης 1991), το Β’ Λιμενικό Τμήμα Χερσονήσου (έτος ίδρυσης 1992), ο Λιμενικός Σταθμός Καλών Λιμένων (έτος ίδρυσης 1963) και ο Λιμενικός Σταθμός Κόκκινου Πύργου (έτος ίδρυσης 2004), ενώ στελεχώνεται από 146  βαθμοφόρους Λιμενικού Σώματος, (συμπεριλαμβανομένων των πληρωμάτων των διατιθέμενων πλωτών επιχειρησιακών μέσων, των ανδρών του Κλιμακίου Ειδικών Αποστολών και της Περιφερειακής Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών) και 4μελές ναυτικό πολιτικό προσωπικό που επανδρώνει τον Πλοηγικό Σταθμό Ηρακλείου.

Μέσα σε αυτόν τον αιώνα λειτουργίας του, το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή σαν ένας ζωντανός οργανισμός, ανασυγκροτείται και αναδιοργανώνεται γράφοντας με χρυσό μελάνι τη σύγχρονη Ιστορία του.

Πρωταρχική αποστολή του η διαφύλαξη της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα, διαθέτοντας προσωπικό και επιχειρησιακά μέσα σε διαρκή επαγρύπνηση και ετοιμότητα ως προς την έγκαιρη αντιμετώπιση περιστατικών έρευνας και διάσωσης, ενώ η προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος μέσα από τη δικτύωση των εμπλεκόμενων φορέων και την ανάληψη δράσεων πρόληψης και σχεδιασμού σύγχρονων πρακτικών καταπολέμησης ρύπανσης, η διασφάλιση της τήρησης των κανόνων ναυτικής ασφάλειας στα πλοία και στις λιμενικές εγκαταστάσεις, καθώς και η εποπτεία των υπόχρεων ως προς τη συμμόρφωσή τους με τις απαιτήσεις της κείμενης νομοθεσίας για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας είναι υψηλά ιεραρχημένες προτεραιότητες.

Το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου, χρησιμοποιώντας ορθολογικές πρακτικές και την εργαλειοθήκη της διαρκούς επιμόρφωσης και ενημέρωσης, στοχεύει στη βέλτιστη επιχειρησιακή αξιοποίηση της υφιστάμενης δομής στελεχιακού δυναμικού και διατιθέμενων χερσαίων και πλωτών μέσων κατά την οργάνωση μέτρων αστυνόμευσης, με γνώμονα την παγίωση της νομιμότητας, την πρόληψη και καταστολή κάθε μορφής οργανωμένου εγκλήματος, τον έλεγχο της αλιευτικής δραστηριότητας και την περιφρούρηση του θαλάσσιου τουρισμού, συμβάλλοντας καθοριστικά στη μόνιμα εδραιωμένη καταξίωση του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο.