Και με τη «βούλα» της Αρχαιολογίας  η αποκαθήλωση των… κατατρεγμένων  πυλώνων της πλατείας Ελευθερίας

Με μια μεγάλη επιχείρηση που ξεκίνησε στις 5.00 τα ξημερώματα άρχισε η αφαίρεση των 17 πυλώνων φωτισμού (ύψους 14 μέτρων)  της πλατείας Ελευθερίας και μάλιστα με τη «βούλα» της Αρχαιολογίας!

Η μια ανατρεπτική εξέλιξη έρχεται πάνω στην άλλη, αφού οι θεμελιωμένοι πάνω από δύο δεκαετίες πυλώνες φωτισμού της πιο κεντρικής πλατείας της πόλης έμοιαζαν ότι θα είναι αιώνια αμετακίνητοι, παρά τη σωρεία των αντιδράσεων που προκαλούσαν.

Και η εδώ η είδηση δεν είναι μόνο ότι φεύγουν, αλλά συνηγορεί στην απομάκρυνσή τους και μάλιστα εγγράφως η Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων, η οποία εδώ και τόσα χρόνια στήλωνε τα πόδια αρνούμενη να εγκρίνει την αφαίρεσή τους.

Τι ήταν όμως αυτό που άλλαξε τα δεδομένα και άνοιξε τον δρόμο για την απομάκρυνση των πυλώνων φωτισμού;

Πώς φεύγουν οι πυλώνες

Η τεχνική έκθεση που τεκμηριώνει ότι υπάρχει φθορά των μεταλλικών ιστών και οξειδώσεις στους 17 πυλώνες φωτισμού που εγείρουν ζητήματα για τη δημόσια ασφάλεια, ήταν, όπως αποδείχτηκε, ο καταλύτης των εξελίξεων που ακολούθησαν.

Η έκθεση συντάχθηκε στο πλαίσιο των εργασιών αποκατάστασης που βρίσκονται σε εξέλιξη στην πλατεία Ελευθερίας και ζητήθηκε από τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων Γιώργο Σισαμάκη, ο οποίος φρόντισε -ως όφειλε- να ελέγξει επιμελώς στο πλαίσιο της μεγάλης παρέμβασης που βρίσκεται σε εξέλιξη και το ζήτημα της στατικότητας των πυλώνων φωτισμού.

Το πόρισμα της έκθεσης ήταν καταπέλτης και δεν άφηνε κανένα περιθώριο ελιγμών, αφού το ζήτημα της στατικής επάρκειας είναι ένα θέμα το οποίο δεν επιδέχεται αμφισβήτησης. Στο πλαίσιο αυτό έγιναν αλλεπάλληλες επαφές της Τεχνικής Υπηρεσίας και προσωπικά του αντιδημάρχου Γιώργου Σισαμάκη με την Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων, από τις οποίες προέκυψε για πρώτη φορά συναίνεση σε ένα εξαιρετικά ευαίσθητο θέμα, που έμοιαζε σχεδόν αδύνατο να υπάρξει σύγκλιση.

Όμως το γεγονός ότι εγείρεται ζήτημα δημόσιας ασφάλειας δεν άφησε κανένα περιθώριο αντιρρήσεων και υπ’ αυτό το πρίσμα, η υπηρεσία έδωσε εγγράφως τη συγκατάθεσή της στην απομάκρυνση των πυλώνων.

Η μεγάλη επιχείρηση της απομάκρυνσης

Στις 5.00 τα ξημερώματα άρχισε η μεγάλη επιχείρηση για την απομάκρυνση των πυλώνων. Στο πλαίσιο του σχεδιασμού αποφασίστηκε για λόγους ασφαλείας να αποκλειστεί το τμήμα της πλατείας που είχε δοθεί σε κυκλοφορία προκειμένου να γίνει να γίνει η απομάκρυνση των πυλώνων και να μην κινδυνεύει κανείς.

Η επιχείρηση εξελίσσεται με τις εντολές του αναδόχου του έργου Μενέλαου Λυδάκη, ο οποίος με δηλώσεις του στην «Π» εξηγεί ότι επιλέχθηκε η συγκεκριμένη χρονική αφετηρία για να υπάρξει η λιγότερη δυνατή όχληση και να ταλαιπωρηθεί όσο το δυνατό λιγότερο ο κόσμος.

Διαμορφώνονται ζώνες ασφάλειας για την προστασία του κοινού από τη μεγάλη επιχείρηση απομάκρυνσης των πυλώνων που έχουν ύψος 14 μέτρα. Ο ίδιος σημειώνει ότι στο πλαίσιο της επιχείρησης επιστρατεύονται ένα γερανοφόρο όχημα, μια πλατφόρμα και ένα καλαθοφόρο όχημα.

Ο σχεδιασμός προβλέπει την αποκοπή του τμήματος των καθρεπτών που σχηματίζουν γωνία ώστε στη συνέχεια να αφαιρεθεί ο ιστός και να τοποθετηθεί στην πλατφόρμα και να απομακρυνθεί. Η όλη διαδικασία, όπως εξηγεί ο κ. Λυδάκης, γίνεται με βάση τις οδηγίες της τεχνικής Υπηρεσίας που θα ακολουθηθούν πιστά.

Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Γιώργος Σισαμάκης με δηλώσεις του στην «Π» τονίζει ότι σε πρώτη φάση θα αφαιρεθούν οι 11 πυλώνες φωτισμού που βρίσκονται απέναντι από τα καταστήματα της πλατείας και εκεί ο σχεδιασμός είναι να μειωθεί ο αριθμός των φωτιστικών ιστών σε 6.

Αντίστοιχα στο υπόλοιπο κομμάτι της πλατείας όπου βρίσκεται η προτομή του Ν. Καζαντζάκη, ο σχεδιασμός είναι να αφαιρεθούν οι 6 πυλώνες φωτισμού και να μείνουν 3. Η υπηρεσία θα διαμορφώσει μια νέα πρόταση για την τοποθέτηση νέων φωτιστικών σύγχρονης φιλοσοφίας αλλά που θα είναι αρμονικοί με το περιβάλλον της πλατείας και τα ιδιαίτερα ιστορικά χαρακτηριστικά της.

«Θέλουμε ένα αποτέλεσμα που θα έχει καλή απόδοση λειτουργικά, όμορφο αισθητικά αποτέλεσμα και αρμονική ενσωμάτωση στον ιστορικό χαρακτήρα της παλιάς πόλης» κατέληξε ο αντιδήμαρχος.