ΔΙΑΡΡΟΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Και η απογραφή “πληγώνει” τον Δήμο Μινώα Πεδιάδας

Σοβαρή πληθυσμιακή αποδυνάμωση προκύπτει από την απογραφή στο Δήμο Μινώα σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στα χέρια του ο Σύλλογος Σεισμοπλήκτων «Ελπίδα». Ο φονικός σεισμός της 27ης Σεπτεμβρίου 2021, προκάλεσε ένα τσουνάμι εσωτερικής μετανάστευσης ανθρώπων που άφησαν τα σπίτια τους και μετεγκαταστάθηκαν εκτός Δήμου, πολλοί από τους οποίους ακόμα δεν έχουν επιστρέψει στην εστία τους.

Παράλληλα καταγράφεται και το κλείσιμο αρκετών επιχειρήσεων, που δεν επανεκκίνησαν τη λειτουργία τους μετά την ισχυρή σεισμική δόνηση που συντάραξε το νησί. Αλλά και όσοι δίνουν τη μάχη τους για να παραμείνουν στον τόπο τους, η όλη διαδικασία γίνεται με σκληρούς και άνισους όρους αφού οι δυσκολίες και τα προβλήματα δεν είναι καθόλου εύκολα διαχειρίσιμα.

Τι δείχνουν τα στοιχεία

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Σεισμοπλήκτων «Ελπίδα» κ. Μάρκο Κοκολάκη,  ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού δεν έχει απογραφεί στον τόπο του μετά την εσωτερική μετανάστευση που προκάλεσε ο φονικός σεισμός της 27ης Σεπτεμβρίου 2021. Ειδικότερα όπως ο ίδιος τονίζει είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι  στο Αρκαλοχώρι που είχε πληθυσμό 4.300 άτομα τώρα έχουν απογραφεί 2.600. Αντίστοιχα στη Βόνη που αριθμούσε 257 άτομα έχουν απογραφεί 152, στο Χουμέρι όπου παλαιότερα ζούσαν μόνιμα 120 άτομα, τώρα έχουν απογραφεί 20 και στο Σαμπά από 92 που ήταν παλαιότερα τώρα απογράφηκαν 8.

Η απογραφή δείχνει μια φθίνουσα πληθυσμιακή εξέλιξη που προφανώς συνδέεται άμεσα με τον φονικό σεισμό, ο οποίος έφερε τα πάνω κάτω στην ευρύτερη περιοχή, εξηγεί ο κ. Κοκολάκης, ο οποίος σημειώνει ότι το μεγάλο στοίχημα είναι το πώς θα αναχαιτιστεί αυτό με μεγάλο κύμα της εσωτερικής μετανάστευσης.

Ο πρόεδρος της «Ελπίδας» τονίζει ότι εκτός από τους πολίτες οι οποίοι αναγκάστηκαν να φύγουν επειδή τα σπίτια τους καταστράφηκαν υπάρχει και ένας σημαντικός αριθμός επιχειρήσεων που δεν λειτούργησαν ξανά μετά τον φονικό σεισμό που άλλαξε άρδην όλα τα δεδομένα στην περιοχή. Για παράδειγμα, αρκετές επιχειρήσεις εστίασης και όχι μόνο, δεν μπήκαν στη διαδικασία να επαναλειτουργήσουν αναμένοντας τη χρονοτριβή της αποζημίωσής τους σε μια περιοχή που σήμερα τα δεδομένα της είναι εντελώς διαφορετικά σε σχέση με το παρελθόν.

Σε κάθε περίπτωση όμως εκτός των άλλων, αυτό στο οποίο είναι σημαντικό να εστιάσουμε -σημειώνει ο ίδιος- είναι στο γεγονός ότι ένα σοβαρό τμήμα του τοπικού πληθυσμού δίνει τη μάχη του και προσπαθεί να παραμείνει στον τόπο του και να φτιάξει τη ζωή του από την αρχή. Πολλοί άνθρωποι ζουν μέσα στα σπίτια τους τα οποία έχουν χαρακτηριστεί «κίτρινα» και παίρνουν το ρίσκο να μην μετακινηθούν, αλλά σιγά σιγα να αποκαταστήσουν τα προβλήματα που εμφανίζουν.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Σεισμοπαθών “Ελπίδα” κ. Μάρκος Κοκολάκης
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Σεισμοπαθών “Ελπίδα” κ. Μάρκος Κοκολάκης

Ωστόσο για να καταφέρουν να φτιάξουν τις ζημιές και να σχηματίσουν το φάκελο του αποχαρακτηρισμού, μόνο το κόστος της πληρωμής των μηχανικών  μπορεί να ξενικά από 1.500 έως 7000 ευρώ σε κάποιες περιπτώσεις, τονίζει ο κ. Κοκολάκης, ο οποίος σημειώνει παράλληλα ότι οι τιμές των αποζημιώσεων δεν λαμβάνουν υπόψη τις σημερινές τιμές των οικοδομικών υλικών. Με τον τρόπο αυτό γίνεται αβάσταχτο το κόστος αποκατάστασης για ένα πολίτη και στο πλαίσιο αυτό εμείς θεωρούμε ότι η πολιτεία θα πρέπει να λάβει υπόψη της και την αναθεώρηση τιμών των υλικών και παράλληλα να καλύψει και το κόστος του μηχανικού για τη σύνταξη του φακέλου.

Επίσης είναι σημαντικό να γίνει κατανοητό το εύρος των προβλημάτων της περιοχής που δεν αποκαθίσταται από τη μια μέρα στην άλλη. Για παράδειγμα,  η αναστολή των εργαζομένων που πληρώθηκε πριν από τρεις μέρες καλύφθηκε μετά από τέσσερις μήνες με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε σχέση με τις συνθήκες επιβίωσης των πολιτών.