Ηχορύπανση: Σε υψηλά ντεσιμπέλ η σύγκρουση επαγγελματιών-Λότζια

 

Στη διάρκεια της σύσκεψης η σύγκρουση ανάμεσα στο Σύνδεσμο Επαγγελματιών Επισιτισμού Διασκέδασης και το Δήμο Ηρακλείου ήταν ολομέτωπη και οι αντιδράσεις των καταστηματαρχών της εστίασης, καταιγιστικές απέναντι στη δημοτική Αρχή η οποία βρίσκεται στο στόχαστρο των καταστηματαρχών που της αποδίδουν βαρύτατες ευθύνες, ότι με το σχεδιασμό της οδηγεί τις επιχειρήσεις σε «λουκέτο» και θα μετατρέψει το Ηράκλειο σε «νεκρή» πόλη.

Η πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Μαρία Αντωνακάκη δεν έκρυψε τη σφοδρή δυσαρέσκεια της για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεται ο κλάδος από τη δημοτική Αρχή, καθώς τον οδηγεί σε μαρασμό και οικονομική καταστροφή.

Η κ. Μαρία Αντωνακάκη

 

Η πρόταση του αντιδημάρχου κ. Γ. Αγριμανάκη ήταν να βρεθεί μια «χρυσή τομή» ανάμεσα στις δύο πλευρές και στο πλαίσιο αυτό να γίνει ένας νέος γύρος διαλόγου και να καταβληθεί προσπάθεια για την εξεύρεση λύσης.

Στη διάρκεια της σύσκεψης, επήλθε συμφωνία σε σχέση με τη λειτουργία των καταστημάτων μαζικής εστίασης που οργανώνουν γάμους και βαπτίσεις που όλοι συμφώνησαν να οριοθετηθεί αυστηρά μέχρι τις 4.00 τα ξημερώματα ώστε να μην υπάρχει υπερεξάντληση των εργαζομένων αλλά και ηχορύπανση.

Την θέση αυτή υιοθέτησαν ο αντιπεριφερειάρχης κ. Βάμβουκας, ο πρόεδρος του ΕΚΗ και αντιπεριφερειάρχης κοινωνικής πολιτικής κ. Στ. Βοργιάς, ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΝΗ κ.Χ. Λεκάκης που υπογράμμισαν την ανάγκη να υπάρχει προστατευθεί και το εργατικό δυναμικό των ανθρώπων που εργάζονται στα καταστήματα αυτά.

Τι προβλέπει η νέα κανονιστική πράξη

Όπως είναι γνωστό, στην κανονιστική προβλέπεται ότι τα καταστήματα θα μπορούν να παίζουν μουσική ως τη 1.00 τα ξημερώματα τη θερινή περίοδο και ως τις 12.00 τα μεσάνυχτα τη χειμερινή περίοδο, γεγονός που βρίσκει κατηγορηματικά αντίθετα τα μέλη του Συνδέσμου Επαγγελματιών Επισιτισμού Διασκέδασης.

Για την ακρίβεια αυτό το οποίο ορίζει είναι ότι:

α) Κατά τη χειμερινή περίοδο από 1ης Οκτωβρίου μέχρι την 31η Μαρτίου σε κλειστούς χώρους μέχρι την 24:00 ώρα κατ’ ανώτατο όριο.

β) Κατά τη θερινή περίοδο από 1η Απριλίου μέχρι την 30ή Σεπτεμβρίου σε κλειστούς χώρους μέχρι την 01:00 π.μ. ώρα κατ’ ανώτατο όριο.

Τι υποστηρίζει η Λότζια

Από την πλευρά της η Δημοτική Αρχή με τη νέα κανονιστική πράξη, επιχειρεί να βάλει όρια στη λειτουργία των καταστημάτων που λειτουργούν με μουσική μετά τα μεσάνυχτα, γεγονός για το οποίο εκφράζουν τη σφοδρή δυσαρέσκεια τους οι κάτοικοι του κέντρου της πόλης.

Όπως υποστηρίζει η Λότζια είναι σημαντικό να μπουν κανόνες και όροι, ώστε να προστατεύονται τα δικαιώματα των κατοίκων ξεκαθαρίζοντας ότι δεν μπορούν να είναι ανεξέλεγκτα εκτεθειμένοι στην ηχορύπανση η οποία υποβαθμίζει την ποιότητα ζωής τους, και τους στερεί την ηρεμία και την ησυχία που έχουν ανάγκη για να μπορούν να ξεκουραστούν τις νυχτερινές ώρες, όπως όλος ο κόσμος.

Τι απαντούν τα μέλη του Συνδέσμου Επαγγελματιών Επισιτισμού Διασκέδασης

Στον αντίποδα ο Σύνδεσμος Επαγγελματιών Επισιτισμού Διασκέδασης, υποστηρίζει ότι η πρόταση του Δήμου είναι καταστροφική για τις επιχειρήσεις, και στο πλαίσιο αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.

Η πρόεδρος του Συλλόγου Μαρία Αντωνακάκη σημειώνει ότι οι επιχειρηματίες θέλουν να είναι σωστοί απέναντι στον νόμο και τα μέλη του συλλόγου που είναι επαγγελματίες θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα εφόσον έχουν ληφθεί όλα τα αναγκαία μέτρα ηχομόνωσης, των καταστημάτων τους και δεν ενοχλούν να μπορούν να παίζουν μουσική μέχρι τις 3.00 μετά τα μεσάνυχτα.

Η ίδια σημειώνει ότι το Ηράκλειο έχει ένα ευρύ φάσμα επιλογών σχετικά με τη νυχτερινή ζωή και προσελκύει μεγάλο μέρος του κόσμου που θέλει να διασκεδάσει.

Η εφαρμογή αυτής της νέας κανονιστική πράξης θα αποτελέσει ταφόπλακα στη «ζωντάνια» της πόλης και θα οδηγήσει τις επιχειρήσεις – καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, σε οικονομικό μαρασμό και κατά συνέπεια σε λουκέτο.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, τις ιδιαίτερες τοπικές συνθήκες καθώς και την προστασία των κατοίκων από την ηχορύπανση ζητούμε την επέκταση του ωραρίου μουσικής, με την προϋπόθεση να τηρούνται τα επιτρεπόμενα όρια θορύβου από τις εγκαταστάσεις που βρίσκονται σε επαφή με κατοικημένα κτήρια, ως εξής:

Δευτέρα έως Πέμπτη: μέχρι τη 1.00 π.μ. της επομένης ημέρας,

Παρασκευή – Σάββατο – Κυριακή αργίες και παραμονές αργιών: μέχρι τις 3.00 π.μ. της επομένης ημέρας».