Αν δεν ήταν… πιλότος ο καπετάνιος του σκάφους που μετέφερε τους 116 μετανάστες από τη Λιβύη στους Καλούς Λιμένες, υπήρχε σοβαρή πιθανότητα να ήταν σήμερα όλοι οι επιβαίνοντες αγνοούμενοι κάπου στη Μεσόγειο. Οι μαρτυρικές καταθέσεις μεταναστών «κόβουν» την ανάσα για τα όσα έζησαν στη μέση του πουθενά. Περιγράφουν καταστάσεις και εικόνες λες και είχε έρθει το τέλος του κόσμου. Περίπου μία ώρα αφ’ ότου είχαν απομακρυνθεί από το Τομπρούκ της Λιβύης ο ουρανός σκοτείνιασε και η θάλασσα αντάριασε.
Θεόρατα κύματα, ύψους έως έξι μέτρα, «σκέπαζαν» τη λέμβο και η βροχή έπεφτε ασταμάτητα. Φοβήθηκαν ότι θα πνιγούν, ότι θα χαθούν για πάντα στον πάτο της Μεσογείου και ποτέ δεν θα τους βρει κανείς όπως τόσες άλλες χιλιάδες που χάθηκαν στη θάλασσα των… ανωνύμων.
Έπεσαν στα γόνατα και με δάκρυα στα μάτια άρχισαν να προσεύχονται για τις ζωές τους. Όπως περιγράφουν, όσο εκείνοι προσεύχονταν απελπισμένοι, ο καπετάνιος έβριζε Θεούς και Δαίμονες.
Λιμενικοί βρήκαν χάρτες και σύστημα πλοήγησης με χαραγμένη πορεία από το Τομπρούκ της Λιβύης στη νότια Κρήτη. Περιγράφεται ότι όταν το πλοιάριο έφθασε έξω από τους Καλούς Λιμένες έκανε κάποιους κύκλους μέχρι που τελικά αποφάσισε, υπό την πίεση των επιβαινόντων, να μπει μέσα στο αλιευτικό καταφύγιο όπου έδεσε κανονικά στην προβλήτα, δίπλα σε άλλα αλιευτικά σκάφη.
Ο 60χρονος Αιγύπτιος, ψαράς από τα γεννοφάσκια του, περιγράφεται ως εξαιρετικά έμπειρος στη θάλασσα και αυτό ίσως έσωσε την κατάσταση. Ο ίδιος παραδέχτηκε ότι εκείνος κουμάνταρε το σκάφος, ισχυρίστηκε όμως ότι αναγκάστηκε να το πράξει για να «πατσίσει» χρέη του προς το κύκλωμα.
Για τους άλλους δύο Αιγύπτιους συγκατηγορούμενους του, 29 και 44 ετών, είπε ότι δεν είναι διακινητές αλλά διακινούμενοι που τον βοήθησαν κατά τη διαδρομή όταν εκείνος έπρεπε να κάνει την ανάγκη του ή να φάει κάτι. Ο διορισμένος συνήγορος του Αιγύπτιου καπετάνιου, κ. Γιώργος Ζερβός, υποστήριξε ότι ο εντολέας του είναι ένας άνθρωπος που βρέθηκε σε δυσχερή θέση και ουσιαστικά εξαναγκάστηκε από το κύκλωμα να εκτελέσει αυτό το δρομολόγιο για να εξοφλήσει τους λογαριασμούς του.
Μάλιστα, επικαλέστηκε τις μαρτυρίες που περιγράφουν ότι σώθηκαν χάριν στην εμπειρία του και την πυγμή του. «Δεν τους εγκατέλειψε αλλά τους οδήγησε με ασφάλεια σε ένα οργανωμένο αλιευτικό καταφύγιο όπου και παρέμεινε μέχρι που συνελήφθη» σχολίασε χαρακτηριστικά.
Μεταξύ των επιβαινόντων ήταν δύο γυναίκες και 31 ανήλικοι, από 12 ετών και πάνω.
Οι τρεις συλληφθέντες Αιγύπτιοι απολογούνται σήμερα ενώπιον της αρμόδιας ανακρίτριας Ηρακλείου. Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν είναι:
-μεταφορά από το εξωτερικό στην Ελλάδα πολιτών τρίτων χωρών που δεν έχουν δικαίωμα εισόδου στο ελληνικό έδαφος, εκ κερδοσκοπίας, κατ’ επάγγελμα και με δυνατότητα πρόκλησης κινδύνου για άνθρωπο από κοινού κατά συρροή
-εγκληματική οργάνωση (συμμορία για τη διάπραξη κακουργήματος)
-παράνομη είσοδος για τους δύο κατηγορούμενους και παράνομη επανείσοδος για τον τρίτο συγκατηγορούμενο τους.
Όπως έγραψε και χθες η «Πατρίς», το τελευταίο χρονικό διάστημα τα κυκλώματα διακινητών «πολιορκούν» και πάλι την Κρήτη. Είναι αλλεπάλληλα τα περιστατικά μεταφοράς, από Γαύδο μέχρι τον κόλπο της Μεσσαράς. Λιμενικοί κύκλοι δεν αποκλείουν αυτό το «σφυροκόπημα» να αποτελεί έναν ελιγμό των κυκλωμάτων δεδομένου ότι ο κλοιός στο ανατολικό Αιγαίο έχει σφίξει αποτρεπτικά.