Πώς σε μια εικοσαετία «εξαϋλώθηκε» το 90% των εργοληπτικών εταιρειών του Ηρακλείου

Δραματική είναι η συρρίκνωση του κλάδου των μικρομεσαίων εργοληπτικών επιχειρήσεων, αφού από τα 300 μέλη που αριθμούσε προ 20ετίας, σήμερα δεν ξεπερνά τα 30 μέλη. Το αποτύπωμα της οικονομικής κρίσης και των μνημονίων στον κλάδο είναι βαρύ, με αποτέλεσμα οι μικρομεσαίες εργοληπτικές επιχειρήσεις να   δίνουν σκληρή μάχη να αντέξουν στο δύσκολο οικονομικό περιβάλλον που σίγουρα δεν τις ευνοεί, είτε σε σχέση με τον τρόπο δημοπράτησης των μεγάλου χρηματικού εκτοπίσματος δημοσίων έργων, είτε σε σχέση με τη νομοθεσία των αναθέσεων, που γίνεται όλο και πιο περίπλοκη και απαιτητική.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Πτυχιούχων Εργοληπτών Δημοσίων Έργων Ηρακλείου κ. Νικήτας Λουλάκης, με δηλώσεις του στην «Π»  περιγράφει ότι ο κλάδος έχει δοκιμαστεί σκληρά τα τελευταία χρόνια και δυστυχώς είναι πολλές οι επιχειρήσεις που δεν μπόρεσαν να κρατηθούν μέσα στην επισφάλεια της αγοράς, και τις αφόρητες πιέσεις των οικονομικών υποχρεώσεων, και έτσι αναγκάστηκαν να κλείσουν. Η νέα πραγματικότητα που διαμόρφωσε η οικονομική κρίση, εκτόξευσε στα ύψη τον ανταγωνισμό με αποτέλεσμα οι εκπτώσεις των δημοπρατήσεων των δημοσίων έργων να «πάρουν φωτιά» και να ανέβουν σε δυσθεώρητα ύψη.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργοληπτών Δημοσίων Έργων νομού Ηρακλείου, Νικήτας Λουλάκης
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργοληπτών Δημοσίων Έργων νομού Ηρακλείου, Νικήτας Λουλάκης

Δεκάδες εργολήπτες για να καταφέρουν να έχουν μέλλον στον κλάδο, μπήκαν στο χορό του ανταγωνισμού δίδοντας εκπτώσεις 40-50 μέχρι και 60 % σε έργα που έβγαιναν στον αέρα, και στη συνέχεια έπρεπε να διαχειριστούν τη δύσκολη εξίσωση της υλοποίησης τους, με ελάχιστο έως πενιχρό οικονομικό όφελος. Η κατάσταση με τα χρόνια χειροτέρεψε μετά την απογείωση των τιμών των οικοδομικών υλικών που εξώθησε πολλούς εργολήπτες να κλείσουν τα γραφεία τους, άλλους να βγουν στη σύνταξη και άλλους να αλλάξουν το επαγγελματικό αντικείμενό τους.

Μέσα σε αυτό το ακανθώδες οικονομικό περιβάλλον προσπαθούν να αντέξουν οι εργοληπτικές επιχειρήσεις που παραμένουν ενεργές, όπως τονίζει ο κ. Λουλάκης, ο οποίος σημειώνει ο ρόλος τους στην τοπική οικονομία είναι πολύ σημαντικός καθώς έχουν ενεργές θέσεις εργασίας, αφού εντάσσουν στο δυναμικό τους μικροεπαγγελματίες, τεχνίτες, εργάτες οικοδόμους, και τα όποια κέρδη τους ανακυκλώνονται και ανατροφοδοτούν την τοπική αγορά.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως σημειώνει, είναι σημαντικό να στηριχθεί ο μικρομεσαίος εργοληπτικός κόσμος μέσα από τις κατανομές των έργων και να γίνει κατανοητό ότι αυτό συμβάλλει αποφασιστικά στην τοπική ανάπτυξη. Ο ίδιος τονίζει με νόημα ότι η πολιτεία επιμερίζει τα ποσά που προορίζονται για τα δημόσια έργα τα οποία είναι αρκετά πλέον αλλά καταναλώνονται από τις πολύ μεγάλες εταιρείες και σε πολύ μεγάλα έργα. Αυτό φυσικά σε καμία περίπτωση δε σημαίνει ότι τα μεγάλα έργα δεν είναι χρήσιμα, όμως και τα μικρά έργα είναι εξίσου σημαντικά.

Ο κ. Λουλάκης καταλήγοντας τονίζει ότι είναι θέμα πολιτικής βούλησης όλων των φορέων  να δώσουν και να κατευθύνουν  στις τοπικές κοινωνίες και μικρά έργα τα οποία βοηθούν την οικονομία της περιοχής και προάγουν την ποιότητα ζωής.