ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΒΙΑΣ: Mωλωπισμένα μάτια, «ανοιγμένα» κεφάλια και οικογενειακά δράματα 

Δύο διαφορετικές υποθέσεις, δύο διαφορετικές ιστορίες με διαφορετικές αφετηρίες αλλά κοινή κατάληξη: Στην αίθουσα του Αυτόφωρου Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Ηρακλείου ως περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας.

Το πρώτο περιστατικό αφορά σε 72χρονη, την οποία φέρεται να χτύπησε στο κεφάλι με κοντάρι ο 78χρονος σύζυγός της. Αστυνομικοί της ΔΙ.ΑΣ. που κλήθηκαν να μεταβούν στο περιστατικό ανέφεραν ότι είδαν τη γυναίκα μέσα στο αίμα. Η ίδια ωστόσο, τουλάχιστον αρχικώς, δεν θέλησε να δώσει κατάθεση στην Αστυνομία αλλά ούτε και να ακολουθήσει το ΕΚΑΒ, επικαλούμενη το παιδί της, το οποίο είναι με ειδικές ανάγκες και χρειάζεται διαρκώς τη φροντίδα της.

Τόσο εκείνη όσο και ο σύζυγός της είναι δύο ταλαιπωρημένοι και βασανισμένοι άνθρωποι, με σοβαρότατα προβλήματα υγείας,  που πρωταρχικό μέλημα τους είναι η φροντίδα του παιδιού τους.

Η 72χρονη ενώπιον του δικαστηρίου θέλησε να «αποσυμφορήσει» την κατάσταση και να υποβαθμίσει τη σοβαρότητα του περιστατικού σε βάρος της, αποδίδοντας το συμβάν στην κακή στιγμή. “Τίποτα δεν έκανε ο σύζυγός μου. Δεν είναι κακός άνθρωπος. Πάνω στην κουβέντα έγινε αυτό. Δεν μπορώ να θυμηθώ γιατί. Δεν είναι επιθετικός άνθρωπος. Πρώτη φορά με χτύπησε» κατέθεσε, εστιάζοντας στο παιδί τους και στην προσπάθεια των δύο γονιών να αλληλοβοηθιούνται για το καλό του παιδιού τους.

Το δικαστήριο καταδίκασε τον 78χρονο σε ποινή φυλάκισης 30 μηνών με τριετή αναστολή υπό τους όρους  να μην διαπράξει ανάλογο αδίκημα σε βάρος της συζύγου του αλλά και να ενταχθεί με σκοπό την παρακολούθηση σε ειδικό πρόγραμμα συμβουλευτικής στο ιατρείο οικογενειακής θεραπείας.

Σε ποινή φυλάκισης 30 μηνών καταδικάστηκε και νεαρός Ηρακλειώτης, ο οποίος σήκωσε το χέρι του στη μητέρα του και η γυναίκα εμφανίστηκε με μωλωπισμένο μάτι. Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι εκείνη τον προκάλεσε και στο εξής θα επιδεικνύει…αυτοσυγκράτηση. Η ποινή είναι με αναστολή υπό τους όρους να μετοικήσει από το σπίτι της μητέρας του, να μην την πλησιάζει στα 100 μέτρα, να εμφανίζεται στο αρμόδιο Αστυνομικό Τμήμα και να παρακολουθήσει πρόγραμμα ψυχικής υγείας.

Πλέον έχει χαθεί η… μπάλα με τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας. Ο ηλικιωμένος σύζυγος χτυπάει με το κοντάρι στο κεφάλι την σύζυγο του, ο πατέρας δέρνει με ξύλινη κουτάλα την 14χρονη κόρη του επειδή καθυστέρησε να επιστρέψει στο σπίτι και εκείνη φεύγει μέσα στη νύχτα για να ζητήσει βοήθεια, ο σύζυγος δέρνει μπροστά στα μικρά παιδιά τη γυναίκα του γιατί μαγείρεψε ψαρόσουπα αλλά εκείνος ήθελε τηγανητές πατάτες, ο γιος «μαυρίζει» με μπουνιά το μάτι της μητέρας του, ο άλλος πάλι προσπαθεί να πνίξει με μαξιλάρι την κατάκοιτη μάνα του.

Μέσα σε αυτή τη δίνη της βίας, καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια εκτόνωσης της έντασης και εξομάλυνσης της κατάστασης μέσω της διαδικασίας της ποινικής διαμεσολάβησης που όλο και περισσότερο «κερδίζει» έδαφος.  Τη διαδικασία «τρέχουν», κατ’ εντολή των εισαγγελικών λειτουργών, αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. που επιφορτίζονται με την ευθύνη της διαδικασίας και χειρίζονται ανάλογα την κάθε υπόθεση.

Το Α’ Αστυνομικό Τμήμα, το οποίο αστυνομεύει την πόλη του Ηρακλείου και πολλές άλλες περιοχές, έχει μεγάλη εμπειρία σε περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας. Οι περιπτώσεις ποινικής διαμεσολάβησης, τις οποίες έχει χειριστεί μέχρι σήμερα η προανακριτική ομάδα της υπηρεσίας, εκτιμάται ότι αγγίζουν τις 100.

Σε ένα ποσοστό περίπου 50%, δηλαδή σχεδόν στις μισές υποθέσεις, οι εμπλεκόμενοι δεν έχουν απασχολήσει εκ νέου τις Αρχές.