Με υπομονή «οπλίζονται» ενόψει της Κυριακής οι δικαστικοί αντιπρόσωποι και στα εκλογικά τμήματα του νομού Ηρακλείου, ευχόμενοι να λείψουν τα απρόοπτα, αν και τα ευτράπελα της κάλπης παραμένουν αξέχαστα, όπως παραδέχονται. Και μπορεί οι …παλιές καραβάνες να μην «ψαρώνουν» εύκολα πια, όμως οι νέοι μια ανησυχία την έχουν για το πώς θα κυλήσει η διαδικασία χωρίς παρατράγουδα. Και δεν εννοούν απαραίτητα τις εντάσεις και τους διαξιφισμούς μεταξύ υποψήφιων αντίπαλων συνδυασμών. Έχουν αφήσει εποχή οι ιστορίες που ο …εχθρός ήταν ένα τραπέζι με γουρουνόπουλα, αντικριστά και ρακές.
Δικηγόροι και δικαστικοί υπάλληλοι για μία ακόμα φορά μοιράστηκαν μαζί μας ευτράπελα της κάλπης που έζησαν σε χωριά της Κρήτης, τα οποία ακόμα θυμούνται και τώρα πια γελούν.
Προς στιγμήν πίστεψε ότι είχε πεθάνει…
Έμπειρος δικαστικός υπάλληλος, με πολλές εκλογικές διαδικασίες στην… πλάτη, αφηγήθηκε όσα έζησε σε χωριό του δήμου Γόρτυνας πριν από κάποια χρόνια. Η διαδικασία στο εκλογικό τμήμα κυλούσε ομαλά όταν ξαφνικά έγινε χαλασμός Κυρίου από τα κορναρίσματα και τις φωνές. Είχε καταφθάσει ένα αγροτικό και στην καρότσα του αυτοκινήτου κείτονταν ένας γέροντας. Τρεις άνδρες στην καμπίνα του οχήματος και άλλοι δυο στην καρότσα, με τα μαύρα πουκάμισα και τα στιβάνια.
Φώναζαν να κατέβει γρήγορα-γρήγορα ο δικαστικός αντιπρόσωπος να ψηφίσει ο παππούς που τον είχαν ξαπλώσει πάνω σε ένα αφρολέξ. Πράγματι πήγε ο δικαστικός αντιπρόσωπος, όπως άλλωστε προβλέπεται, αλλά πολύ γρήγορα αντιλήφθηκε ότι ο γέροντας δεν είχε σχεδόν καμία επαφή με το περιβάλλον. Στη χούφτα του χεριού του ήταν «φυτεμένο» ένα σταυρωμένο ψηφοδέλτιο, το οποίο μάταια προσπαθούσε να πάρει ο δικαστικός αντιπρόσωπος. Τα δάκτυλα του παππού ήταν σε ακαμψία.
Προς στιγμήν πίστεψε ότι είχε πεθάνει, άκουσε όμως την ανάσα του και ηρέμησε. Πού να τολμήσει να ψελλίσει τα περί νομιμότητας της διαδικασίας. Οι συγγενείς του γέροντα θα τον έτρωγαν ζωντανό. Με τα χίλια βάσανα, κατάφερε να τραβήξει το ψηφοδέλτιο από το χέρι του ηλικιωμένου και κάπως έτσι δόθηκε ένα τέλος σε αυτήν την παρωδία. Για την ιστορία, σε εκείνο το εκλογικό τμήμα η διαφορά των δύο αντιπάλων ήταν μόλις μία ψήφος.
Που είναι το πεντοχίλιαρο;
Δικηγόρος κατέθεσε τη δική του αξέχαστη εμπειρία ενώ ήταν δικαστικός αντιπρόσωπος σε άλλο χωριό της Μεσσαράς. «Πρωταγωνίστρια» της ιστορίας μια γιαγιά που ισχυριζόταν ότι μαζί με το ψηφοδέλτιο, είχε ρίξει κατά λάθος στην κάλπη και ένα πεντοχίλιαρο.
«Ανοίξτε την κάλπη, να το πάρω» επέμενε. «Ξέρω ποιο είναι το δικό μου ψηφοδέλτιο. Το βλέπω». Μάταια ο δικαστικός αντιπρόσωπος προσπαθούσε να της εξηγήσει ότι αυτό δεν μπορούσε να γίνει διότι απαγορευόταν. «Είχα στην τσέπη το ψηφοδέλτιο, ένα πεντοχίλιαρο και ένα μεριδοχάρτι (το χαρτάκι με τα ονόματα των νεκρών που μνημονεύει ο ιερέας). Τώρα έχω μόνο το μεριδοχάρτι. Πού είναι το πεντοχίλιαρο; Εκεί μέσα είναι» φώναζε, δείχνοντας την κάλπη.
Ως ύστατη λύση, ο δικαστικός αντιπρόσωπος συνέστησε στην ηλικιωμένη να γυρίσει στο σπίτι και ανέλαβε τη δέσμευση να της επιστρέψει το πεντοχίλιαρο μόλις το έβρισκαν. Ούτε να το ακούσει η γιαγιά Σιγά μην έφευγε. Στο εκλογικό τμήμα την έβγαλε μέχρι αργά τη νύχτα. Μπάστακας. Τελικά, πεντοχίλιαρο δεν βρέθηκε στα ψηφοδέλτια. Αντιλαμβάνεστε την αντίδραση της ηλικιωμένης που άρχισε να τους κοιτάει όλους με μισό μάτι.
Παιδί μου, δεν χωράει στην τρύπα
Την τιμητική της είχε και άλλη μία γιαγιά που πήγε να ασκήσει το εκλογικό της δικαίωμα σε χωριό του δήμου Χερσονήσου. Πάλευε να βάλει τον φάκελο στην κάλπη. Τον έσπρωχνε, τον γύριζε, τον πίεζε, τίποτα. «Δεν χωράει, παιδί μου, στην τρύπα. Δεν χωρά…» είπε με απόγνωση στον δικαστικό αντιπρόσωπο, ο οποίος έσπευσε να δει πού σκάλωνε ο φάκελος και δεν έπεφτε στην κάλπη. Και το μυστήριο λύθηκε αυτομάτως.
Ο φάκελος ήταν πιο… παχύς από τον παπά τον παχύ αφού η ηλικιωμένη είχε τη φαεινή ιδέα να στριμώξει μέσα σε αυτόν τα ψηφοδέλτια όλων των συνδυασμών για να μην κακοκαρδίσει κανένα. Πού να μπει ο φάκελος στην τρύπα. Τι και αν της εξήγησε ότι με αυτό που έκανε, η ψήφος της ήταν άκυρη. Δεν την ένοιαζε διόλου. Εκείνη τους συμπαθούσε όλους και δεν έκανε διακρίσεις. Τελικά ο δικαστικός αντιπρόσωπος κατάφερε να ρίξει τον φάκελο στην κάλπη. Δεν αποκάλυψε όμως αν έφθασε στο σημείο να τον… σιδερώσει για να γλιτώσει από τη γιαγιά.