Ήρθαν ξανά για το “καερέτι” οι Γερμανοί!

Για μια ακόμα χρονιά οι Γερμανοί ήρθαν στην Κρήτη και μάζεψαν ελιές. Γνώρισαν τον κρητικό πολιτισμό και την παράδοση κι έφυγαν γεμάτοι συναισθήματα και αναμνήσεις.

Οι Γερμανοί άρχισαν να φθάνουν στην Κρήτη μία ημέρα μετά τα Χριστούγεννα, με βασικό προορισμό τους τους Ζωφόρους. Είναι το σημείο συνάντησης ετών, όπου στον ελαιώνα του Δημοσθένη Σαπουντζάκη πραγματοποιείται εδώ και χρόνια ένα διαφορετικό «μάθημα ζωής». Μια διαφορετική ομάδα Γερμανών κάθε χρόνο, επισκέπτεται τον ελαιώνα όχι για αναψυχή, αλλά για να μαζέψει ελιές. Το ίδιο συνέβη και φέτος, με τους Γερμανούς από την περιοχή της Βεστφαλίας να… σηκώνουν μανίκια, να πιάνουν τα μπαγκάλια και τις βέργες και να βιώνουν από κοντά τον μόχθο της αγροτιάς και τον καθημερινό αγώνα που απαιτείται για να εξασφαλιστεί το εξαιρετικό παρθένο ελαιολάδο.

Οι Γερμανοί, υπό την καθοδήγηση των ειδικών, μπήκαν κανονικά στη διαδικασία, έζησαν όλα τα στάδια συλλογής του ελαιοκάρπου κι έφυγαν ενθουσιασμένοι, μετά από την ολοκλήρωση ενός «διαφορετικού μεροκάματου» από αυτό που έχουν συνηθίσει. Αυτή η διαδικασία όμως δεν συμβαίνει μονάχα τα τελευταία χρόνια. Από το 1999 έως σήμερα η κάθοδος των Γερμανών στην Κρήτη αποτελεί κάτι σαν μια άτυπη «ιεροτελεστία» και φόρο τιμής στο κρητικό ελαιόλαδο και τον τόπο του Μίνωα. Μέσα σε αυτά τα σχεδόν είκοσι χρόνια υπεύθυνος για τη συγκεκριμένη, ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα δράση ο αρχαιολόγος, ιστορικός Τέχνης κι επιστημονικός συνεργάτης της Ακαδημίας “Τόμας Μόρους”, Θανάσης Λυμπερόπουλος. Από το 1999 έως σήμερα, ο καθηγητής διδάσκει στη Γερμανία τον κρητικό πολιτισμό, παραδίδει σχετικά μαθήματα με τη γεωργία και την παραγωγή ελαιολάδου, αλλά παρουσιάζει και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Κρήτης στους ανθρώπους που παρακολουθούν τις διαλέξεις του. Μονάχα δύο χρόνια δεν μπόρεσαν να έρθουν Γερμανοί στην Κρήτη, λόγω τεχνικών προβλημάτων που οφείλονταν κυρίως στο τεράστιο κόστος μετακίνησης και στην ανάγκη αλλαγής πολλαπλών πτήσεων έως ότου φθάσουν στην Κρήτη.

Φέτος ωστόσο ο Σταμάτης Λυμπερόπουλος, θέλοντας να συνεχίσει την προσπάθεια ανάδειξης του κρητικού πολιτισμού και το έργο του, συνόδευσε για μία ακόμα φορά αποστολή στο νησί, αλλά αυτή τη φορά από Ανοιχτά Λαϊκά Πανεπιστήμια της Βεστφαλίας. Οι Γερμανοί άρχισαν να φθάνουν τμηματικά στην Κρήτη από τις 26 του Δεκέμβρη έως και τις 27, ενώ άλλαξαν χρόνο στο νησί. Εκτός από τη συλλογή των ελαιοκάρπων για τη δημιουργία εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου, το πρόγραμμά τους περιελάμβανε ξεναγήσεις στην Κνωσό και το Αρχαιολογικό Μουσείο, επισκέψεις σε παραδοσιακό ελαιοτριβείο, αλλά και δύο ημέρες σκληρής αγροτικής εργασίας.

Παρά το γεγονός πως φέτος ήρθαν στην Κρήτη Γερμανοί από τα Ανοιχτά Λαϊκά Πανεπιστήμια, η συνεργασία με την Ακαδημία Τόμας Μόρους δεν διακόπτεται. Για τεχνικούς λόγους ωστόσο οι επισκέψεις έχουν επαναδιαπραγματευτεί, με την κάθοδο Γερμανών στην Κρήτη να προγραμματίζεται για την περίοδο του Νοεμβρίου. Από φέτος λοιπόν, σύμφωνα με τον ισχύοντα προγραμματισμό, οι Γερμανοί θα έρχονται δύο φορές τον χρόνο στην Κρήτη, μία τον Νοέμβριο με την Ακαδημία “Τόμας Μόρους” και μία τον Δεκέμβριο με τα Λαϊκά Πανεπιστήμια της Βεστφαλίας.