Το ανήλικο πρόσωπο της βίας σοκάρει
Με μαχαίρια και φορώντας κουκούλες επιτίθενται στα θύματά τους οι ανήλικοι

Κουκουλοφόροι με μαχαίρια στα χέρια εισβάλλουν στο διαμέρισμα δύο φοιτητών. Κατά σύμπτωση το βράδυ εκείνο βρίσκεται στο σπίτι τους και μία κοινή τους φίλη, η οποία ζει εφιαλτικές στιγμές, νιώθοντας το μαχαίρι του ενός σε απόσταση αναπνοής. Τους ακινητοποιούν,  τους χτυπούν, αρπάζουν ένα πανάκριβο λαπ-τοπ και εξαφανίζονται, αφήνοντας πίσω τους τρία άτομα σε κατάσταση σοκ.

Οι δράστες «σκοτώνουν» τον υπολογιστή, αξίας 4.000 ευρώ, στη μαύρη αγορά για 300 ευρώ,  τα οποία μοιράζονται μεταξύ τους.  Στην πορεία αποκαλύπτεται ότι οι δύο εξ αυτών είναι ανήλικοι. Η υπόθεση αυτή είναι μία από τις πολλές που εκδικάστηκαν χθες στο Μονομελές Ανηλίκων όπου γινόταν το αδιαχώρητο.

Οι ληστείες και οι κλοπές σε πρώτο πλάνο με πρωταγωνιστές ανήλικα αγόρια που για το χαρτζιλίκι τους ή ακόμα και για τον τσαμπουκά τους δεν έχουν σε τίποτα να πιάσουν ένα μαχαίρι και να το στρέψουν στον συνάνθρωπο τους. γ Στην περίπτωση αυτή εισέβαλαν ως κοινοί κακοποιοί στο σπίτι δύο φοιτητών. Σε άλλες περιπτώσεις δεν έχουν σε τίποτα να βιαιοπραγήσουν σε βάρος μίας ανυποψίαστης γυναίκας για να της αποσπάσουν την τσάντα ή ακόμα και εναντίον συνομήλικων τους, τους οποίους ξυλοφορτώνουν στη μέση του δρόμου για να κλέψουν τα κινητά τους. Μόλις πριν από λίγες ημέρες οι αρχές συνέλαβαν δύο ανήλικους επειδή λήστεψαν υπό την απειλή μαχαιριού μία 56χρονη γυναίκα.

Στην υπόθεση της ένοπλης ληστείας σε βάρος των φοιτητών οι δύο ανήλικοι κρίθηκαν ένοχοι και τα μέτρα που τους επιβλήθηκαν προς συμμόρφωση και παραδειγματισμό ήταν για τον έναν: η υποχρεωτική εκτέλεση 120 ωρών εργασίας σε Δήμο και να ζητήσει συγνώμη από τους παθόντε, και στον άλλον: η ανάθεση της εποπτείας του σε επιμελητή ανηλίκων καθώς και η παρακολούθηση προγράμματος στο Ιατροπαιδαγωγικό Τμήμα του Βενιζελείου.

Δυστυχώς, όπως αποδεικνύεται στην πράξη, σε αρκετές  περιπτώσεις τα αναμορφωτικά μέτρα που επιβάλλονται σε ανήλικους παραβάτες δεν έχουν κανένα αποτρεπτικό αποτέλεσμα. Αυτό συμβαίνει αφενός γιατί οι ίδιοι οι ανήλικοι παραβάτες θεωρούν ότι στην πραγματικότητα υπάρχει καθεστώς ατιμωρησίας,  από την άλλη δεν υπάρχει το κατάλληλο περιβάλλον (κυρίως οικογενειακό) για να τους στηρίξει με σκοπό την ουσιαστική συμμόρφωση και επαναφορά τους σε έναν τρόπο ζωής μακριά από την παραβατικότητα και την περιθωριοποίηση.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση μίας παρέας ανηλίκων, οι οποίοι  επί τρεις ημέρες έλειπαν από τα σπίτια τους, χωρίς να δώσουν σημεία ζωής. Σύμφωνα με την Αστυνομία οι ανήλικοι αυτοί είχαν εμπλακεί σε υποθέσεις 60 κλοπών αυτοκίνητων και μηχανών από διάφορες περιοχές της πόλης του Ηρακλείου. Έκλεβαν τα οχήματα, έκαναν βόλτες και στη συνέχεια τα εγκατέλειπαν όπου έβρισκαν είτε γιατί ξέμεναν από βενζίνη είτε επειδή τα είχαν τρακάρει.  Κατά τη δικογραφία, είχαν συγκροτήσει μία ομάδα, τα μέλη της οποίας περιφέρονταν νύχτα-μέρα στους δρόμους, προβαίνοντας σε διάφορες παραβατικές ενέργειες, κυρίως για την πλάκα τους, χωρίς να έχουν καμία συναίσθηση της κατάστασης, χωρίς κανένα έλεγχο αλλά και χωρίς υπόβαθρο, το οποίο θα μπορούσε να λειτουργήσει ως ανάχωμα σε αυτήν τη δράση τους.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση οι ανήλικοι αφέθηκαν ελεύθεροι υπό συγκεκριμένους όρους μέσω των οποίων επιδιώχθηκε από τη Δικαιοσύνη να τους δοθεί μία ευκαιρία ώστε να επανέλθουν κοινωνικά, καταρχήν με την επιστροφή τους στο σχολείο, ενώ παράλληλα τέθηκε ο όρος της υποχρεωτικής παρακολούθησής τους δύο φορές το μήνα από επιμελήτρια ανηλίκων.

Όμως αντί να επιστρέψουν στα θρανία, επέστρεψαν στις …ληστείες. Λίγες ημέρες μετά τέσσερις εξ αυτών συνελήφθησαν εκ νέου για ληστεία σε βάρος δύο νεαρών στο κέντρο της πόλης. Τους επιτέθηκαν για να πάρουν τα κινητά τους τηλέφωνα και μόλις 3 ευρώ που βρέθηκαν στις τσέπες τους.