Ηρακλειώτισσα Γυναίκα-αράχνη έκανε… επιστήμη τις τηλεφωνικές απάτες!

Στο Ηράκλειο είχε στήσει το «στρατηγείο» της μιας 39χρονη, η οποία είχε καταφέρει να εξαπατήσει δεκάδες άτομα στη Βόρεια Ελλάδα, μέσω τηλεφώνου. Η περίπτωση της Ηρακλειώτισσας θυμίζει ανάλογες απάτες που κατά καιρούς είχαν σκαρφιστεί αλλοδαποί, κυρίως άτομα από τη Βουλγαρία, τα οποία εκμεταλλεύονταν καταστάσεις και κατάφερναν να αποσπούν μεγάλα χρηματικά ποσά.

Μόνο που στην περίπτωση της 39χρονης η υπόθεση έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον, αφού η ίδια είχε καταφέρει να δημιουργήσει ένα μεγάλο κύκλωμα με συνεργούς της που αναζητούνται αλλά και πολίτες που εν αγνοία τους, σύμφωνα με την Αστυνομία, έπαιζαν το παιχνίδι της.

Την υπόθεση χειριζόταν εδώ κι αρκετό καιρό το Τμήμα Ασφαλείας Κομοτηνής, αστυνομικοί του οποίου κατάφεραν μετά από μεγάλη έρευνα να βρουν την άκρη του νήματος και να φθάσουν στην ταυτότητα της Ηρακλειώτισσας Μ.Μ. Έτσι, πριν από λίγες ημέρες, αφού το τοπίο είχε ξεκαθαρίσει με σήμα τους την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ηρακλείου, η οποία βρήκε και προσήγαγε στο Αστυνομικό Μέγαρο την «εγκέφαλο» του κυκλώματος.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της «Π» η ίδια είχε καταφέρει να εξαπατήσει “κόσμο και κοσμάκη” στη βόρεια Ελλάδα και σε άλλες περιοχές της χώρας όχι όμως και στην Κρήτη, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες από την Αστυνομία. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ενημέρωσης, η ίδια έβαζε στο στόχαστρό της εκτός από πολίτες και συλλόγους. Ένα από τα περιστατικά εξαπάτησης που έγιναν γνωστά αφορούσε σε συλλόγους ξενοδόχων της βορείου Ελλάδος.

Έχοντας καταφέρει να πληροφορηθεί ονόματα μελών του κάθε συλλόγου, επικοινωνούσε με μέλη του προεδρείου του κάθε συλλόγου και με διάφορες δικαιολογίες, που ακούγονταν αληθείς, αποσπούσε μεγάλα χρηματικά ποσά. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες από την Αστυνομία, είχε τηλεφωνήσει στον πρόεδρο του συγκεκριμένου συλλόγου ξενοδόχων και παρουσιάστηκε ως η χήρα ξενοδόχου μέλους που είχε ανάγκη χρημάτων για τα έξοδα της κηδείας.

Με την πειθώ της δεν άφηνε πολλά περιθώρια να της αρνηθούν την οικονομική βοήθεια που ζητούσε, αφού παρουσίαζε περιουσιακά και τραπεζικά στοιχεία που έδειχναν αληθινά. Όταν τη ρωτούσαν – σε κάποιες περιπτώσεις- γιατί δεν έχει «ρευστό» με δεδομένη την ακίνητη περιουσία που είχε, κατάφερνε να πείθει τους συνομιλητές της, παραθέτοντας στοιχεία για κάποια μικροπροβλήματα που την καθυστερούσαν στις συναλλαγές της με τις τράπεζες

Σε κάθε τηλεφώνημα που έκανε, η ταρίφα της, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, ήταν προκαθορισμένη… Ζητούσε από το κάθε πιθανό θύμα της το ποσό των 2400 ευρώ. Μάλιστα λέγεται ότι είχε εξαπατήσει τόσα πολλά άτομα που το συνολικό ποσό που είχε καταφέρει να κερδίσει με αυτό τον τρόπο, ξεπερνά τις 70 χιλιάδες ευρώ.

Ο ακριβής αριθμός των θυμάτων δεν έχει γίνει γνωστός, ωστόσο από την προανακριτική έρευνα που έγινε αναφέρεται ότι εκτός από τις επιβεβαιωμένες απάτες, είχε προσπαθήσει να εξαπατήσει, αλλά χωρίς αποτέλεσμα, συνολικά 230 άτομα.

Οι καταγγελίες στις διωκτικές Αρχές έπεφταν «βροχή» όταν υπήρξε καθυστέρηση της καταβολής των χρημάτων το διάστημα που εκείνη είχε ορίσει, αλλά και όταν κάποια από τα θύματά της κατάλαβαν ότι το άτομο με το οποίο συνομιλούσαν στο τηλέφωνο δεν ήταν εκείνο που αρχικά είχαν πιστέψει.

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης το πώς είχε καταφέρει να συγκεντρώνει τα χρήματα που της έστελναν τα δεκάδες άτομα που είχε «παραμυθιάσει». Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο «κόλπο» είχε βάλει άτομα της εμπιστοσύνης της αλλά και ταξιτζήδες που πήγαιναν για να εισπράξουν χρήματα, χωρίς οι ίδιοι να γνωρίζουν ότι πρόκειται για απάτη.

Οι αστυνομικοί, λόγω της συμμετοχής πολλών ατόμων στο κόλπο, χρειάστηκαν αρκετό καιρό για να βρουν τον βαθμό της εμπλοκής ή μη τους καθενός στην ογκωδέστατη δικογραφία που έχει σχηματιστεί.

Πηγές της ΕΛ.ΑΣ αναφέρουν ότι τα άτομα που συνεργάστηκαν μαζί τους προέκυψαν από έρευνα σε τραπεζικούς λογαριασμούς. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που από την έρευνα φάνηκε ότι υπήρξαν άτομα που απλώς έκαναν – εν αγνοία τους- τη μεταφορά χρημάτων από χέρι σε χέρι, μέχρι να καταλήξουν στο πορτοφόλι της.

Τα κατασχεθέντα στις οικίες των δύο συλληφθέντων
Τα κατασχεθέντα στις οικίες των δύο συλληφθέντων

Τι αναφέρει η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ

Εξαρθρώθηκε από το Τμήμα Ασφάλειας Κομοτηνής εγκληματικό κύκλωμα, τα μέλη του οποίου διέπρατταν τηλεφωνικές απάτες σε βάρος ανυποψίαστων πολιτών σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια.

Στο πλαίσιο συντονισμένης επιχείρησης που σχεδιάστηκε από τους αστυνομικούς και πραγματοποιήθηκε, με τη συνδρομή αστυνομικών των Υποδιευθύνσεων Ασφάλειας Αθηνών και Ηρακλείου, συνελήφθησαν την 18-12- 2018, στην Αττική και το Ηράκλειο Κρήτης, δύο από τα μέλη του κυκλώματος και συγκεκριμένα 39χρονη ημεδαπή, η οποία είχε τον ηγετικό ρόλο στο κύκλωμα και ο άμεσος συνεργός της, 65χρονος ημεδαπός

Επιπλέον, έχουν ταυτοποιηθεί 10 ακόμη μέλη του κυκλώματος, με περιφερειακό ρόλο, εννέα ημεδαποί, ηλικίας από 30 έως 51 ετών και 49χρονος αλλοδαπός.

Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για τα αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης και της απάτης, τελεσμένης και σε απόπειρα, από δράστες που ενεργούν κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια, με συνολική ζημία να υπερβαίνει το χρηματικό ποσό των 30.000 ευρώ.

Σαράντα τα θύματα της 39χρονης και 232 οι απόπειρες

Από τη μέχρι στιγμής έρευνα, η οποία ήταν εξειδικευμένη, πολυδιάστατη και πολύμηνη και βασίστηκε στη συνδυαστική μελέτη – ανάλυση δεδομένων και στοιχείων, προέκυψε ότι οι κατηγορούμενοι τουλάχιστον από τις αρχές του 2016 μέχρι και σήμερα, έχουν διαπράξει 40 απάτες, αποκομίζοντας παράνομο περιουσιακό όφελος 71.980 ευρώ, ενώ το προσδοκώμενο όφελος από τις 232 απόπειρες απάτης που διέπραξαν προσδιορίζεται στις 270.000 ευρώ.

Ως προς το χρονικό της εξάρθρωσης, προηγήθηκαν καταγγελίες σχετικά με υποθέσεις απάτης και απόπειρας απάτης στο Τμήμα Ασφάλειας Κομοτηνής και ακολούθησε εμπεριστατωμένη αστυνομική έρευνα, στο πλαίσιο της οποίας διασταυρώθηκαν, αξιολογήθηκαν και αναλύθηκαν όλα τα στοιχεία και τα δεδομένα που προέκυψαν, καθώς επίσης συσχετίσθηκαν συναφείς δικογραφίες που σχηματίσθηκαν ανά την Ελλάδα.

Από την πολύμηνη έρευνα διακριβώθηκε ότι οι ανωτέρω δράστες, τουλάχιστον από τις αρχές του 2016, είχαν συστήσει εγκληματική ομάδα με διαρκή και δομημένη δράση, διακριτούς ρόλους και συγκεκριμένη μεθοδολογία, η οποία διαρθρωνόταν σε διάφορα επίπεδα, με σκοπό την εξαπάτηση πολιτών ανά την επικράτεια.

Ως προς τη μεθοδολογία διαπιστώθηκε ότι η 39χρονη, η οποία κατεύθυνε τη δράση όλου του κυκλώματος, επικοινωνούσε τηλεφωνικά με επαγγελματίες διαφόρων αντικειμένων και κλάδων (αντιπροσώπους πώλησης οχημάτων, ξενοδόχους, φαρμακοποιούς κ.ά.) σε διάφορες περιοχές της χώρας, στους οποίους συστηνόταν ως σύζυγος ή κόρη ομοειδούς επαγγελματία της περιοχής.

Στη συνέχεια ανέφερε ψευδώς ότι βρίσκεται στο νοσοκομείο γειτονικής πόλης και ότι το προηγούμενο βράδυ απεβίωσε στενό συγγενικό της πρόσωπο και χρειάζεται άμεσα χρήματα για τα έξοδα μεταφοράς και κηδείας του θανόντος.

Ακολούθως, στηριζόμενη στο αναληθές γεγονός ότι δεν βρίσκεται στην πόλη, ανέφερε ότι θα στείλει κάποιο δικό της άτομο για να παραλάβει τα χρήματα.

Στις περιπτώσεις που το θύμα προσφερόταν να κάνει κατάθεση σε κάποιο τραπεζικό λογαριασμό, η 39χρονη παρουσίαζε σαν δικαιολογία για την αδυναμία πραγματοποίησης τέτοιου είδους συναλλαγής, είτε χρέη προς το δημόσιο είτε καλύτερη τιμή στην πληρωμή του γραφείου τελετών με μετρητά.

Αφότου έπειθε τα θύματά της, περνούσε στο δεύτερο επίπεδο δράσης, που αφορούσε την αναζήτηση του ατόμου που θα παραλάμβανε τα χρήματα. Στις περισσότερες περιπτώσεις εντόπιζε τυχαία έναν οδηγό ταξί, μέσω του τοπικού τηλεφωνικού κέντρου ταξί ή κάποιας τοπικής πιάτσας ταξί. Κατά την τηλεφωνική τους επικοινωνία, ανέφερε στον οδηγό τα ίδια ψευδή γεγονότα και του ζητούσε να παραλάβει τα χρήματα και να τα στείλει μέσω τηλεφωνικής επιταγής σε άτομο στην Αθήνα, αφού πρώτα κρατήσει για τις υπηρεσίες του μικρό μέρος από τα χρήματα. Ακολουθούσε η παραλαβή των χρημάτων στην Αθήνα από τα υπόλοιπα ταυτοποιημένα μέλη του κυκλώματος, που εργάζονταν ως οδηγοί ταξί, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις γινόταν επιλογή ατόμου – παραλήπτη, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο με το δεύτερο επίπεδο δράσης.

Στο αμέσως επόμενο επίπεδο ακλουθούσε η παράδοση των χρημάτων στον 65χρονο, σε συγκεκριμένη περιοχή της Αττικής, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις για να μειωθεί ακόμη περισσότερο ο κίνδυνος εντοπισμού του 65χρονου από τις αρχές, χρησιμοποιούσαν ενδιάμεσα ακόμη έναν οδηγό ταξί.

Στη συνέχεια, ο 65χρονος συσκεύαζε τα χρήματα σε δέματα και τα έστελνε με μεταφορικές εταιρείες στο Ηράκλειο Κρήτης, όπου με τη βοήθεια πάλι οδηγού ταξί παραδίδονταν σε άγνωστο μέχρι στιγμής άτομο του κυκλώματος και από εκεί κατέληγαν στα χέρια της 39χρονης.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στις οικίες των δύο συλληφθέντων, μεταξύ άλλων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

το χρηματικό ποσό των 39.820 ευρώ, πλήθος ιδιόχειρων σημειώσεων με τηλεφωνικούς αριθμούς, 10 κινητά τηλέφωνα, 4 φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές και σκληρός δίσκος.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην κα εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ροδόπης, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται από το Τμήμα Ασφάλειας Κομοτηνής προκειμένου να διερευνηθεί όλο το εύρος της εγκληματικής δραστηριότητας του κυκλώματος και τυχόν εμπλοκή σε αυτό και άλλων ατόμων.