Με ένα χρυσό και ένα χάλκινο μετάλλιο επέστρεψε από τη Γενεύη η ελληνική ομάδα ρομποτικής, Team Greece 2022, στην οποία συμμετέχει ο Ηρακλειώτης μαθητής Μιχάλης Κατράς.
Η… συγκομιδή της χώρας μας στην Ολυμπιάδα FIRST Global Challenge 2022 είναι το χρυσό μετάλλιο Katherine Johnson Award για την κατηγορία Engineering Documentation και το 3ο βραβείο XPRIZE Innovator Award για την Aethra! Απονέμεται σε ομάδες που ανέπτυξαν τις δικές τους καινοτόμες λύσεις για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής στο πλαίσιο του 2022 New Technology Experience: Carbon Countermeasures. Ο Μιχάλης πηγαίνει στη Β΄τάξη του 11ου Λυκείου Ηρακλείου και δεν είναι η πρώτη φορά που ξεχωρίζει στη ρομποτική ενώ έχει βραβευτεί και από την υπουργό Παιδείας, κ. Νίκη Κεραμέως.
Βάζει πλώρη για το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και θέλει να συνεχίσει να ασχολείται με τη ρομποτική. Η συγκεκριμένη διάκριση σημαίνει πολλά για τον ίδιο, θεωρεί πως του ανοίγει δρόμους και θα είναι πιο εύκολο για εκείνον να βρει μία σχολή. «Κέρδισα πολλές εμπειρίες από την όλη διαδικασία», αναφέρει. Προσθέτει πως «τη ρομποτική τη βλέπω σαν το μέλλον, πιστεύω ότι σε λίγα χρόνια, όχι πολλά, θα υπάρχουν παντού ρομπότ και θεωρώ πως είναι χρήσιμο να ξέρει κανείς πώς να τα κατασκευάζει, να τα προγραμματίζει και να τα χειρίζεται. Μου αρέσει από μια στοίβα υλικά να φτιάχνω κάτι ζωντανό» αναφέρει.
Ασχολείται με τη ρομποτική από την ηλικία των 12, αρχικά σαν χόμπι, λόγω της αγάπης του για τα lego. Έναν χρόνο μετά γράφτηκε σε μία ιδιωτική σχολή και μέσω αυτής έλαβε μέρος σε άλλους διαγωνισμούς με ομάδες.
Στην ελληνική ομάδα συμμετείχε και ο μαθητής από την Ιεράπετρα Εμμανουήλ Νικηφόρος.
Η Ελλάδα ξεχώρισε ανάμεσα σε 186 χώρες.
Ο Μιχάλης Κατράς, εκτός τις διακρίσεις με την εθνική – ολυμπιακή ομάδα, έχει και άλλες διακρίσεις με την τοπική του ομάδα κατακτώντας το 2022 1ο βραβείο μηχανικής σε παγκόσμιο διαγωνισμό στην Αυστραλία διαδικτυακά, τρίτο βραβείο στην Βουδαπέστη.
Γαλανόλευκη επιτυχία
Η Ελληνική Εθνική Ομάδα Ρομποτικής FIRST Global Challenge Team Greece κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο XPRIZE Innovation Award στο Project ανάμεσα σε 182 χώρες στη Γενεύη όπου διοργανώθηκε η Ολυμπιάδα, 13-16 Οκτωβρίου 2022, με θέμα τη Δέσμευση και Αποθήκευση του Διοξειδίου του Άνθρακα “Carbon Capture”. Το βραβείο απονέμεται στις ομάδες που ανέπτυξαν καινοτόμες λύσεις για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής στο πλαίσιο του 2022 New Technology Experience: Carbon Countermeasures. Σημαντική επίσης ήταν και η κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου Katherine Johnson Award για τη βοηθητική κατηγορία Engineering Documentation!
Η Ολυμπιάδα Ρομποτικής FIRST GLOBAL Challenge είναι μια παγκόσμια διοργάνωση ρομποτικής, επιστήμης, καινοτομίας και τεχνολογίας, στην οποία συμμετέχουν εθνικές ομάδες από 182 χώρες με παιδιά ηλικίας 16 -18 χρονών. Αρμόδιος φορέας για την Ελλάδα είναι ο Εκπαιδευτικός Οργανισμός Eduact – ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ. Επίσημος υποστηρικτής της ομάδας είναι η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, χρυσοί χορηγοί οι εταιρείες KLEEMANN, Ελληνικός Χρυσός, ΤΙΤΑΝ και μεγάλος χορηγός η εταιρεία Deloitte και το ΔΙΟΣ.Την ομάδα βοήθησε συστηματικά μια ομάδα μεντόρων διαφόρων ειδικοτήτων, ενώ για την προετοιμασία του φιλοξενήθηκαν στις εγκαταστάσεις του Thessaloniki Tech Lab, Mellon Lab, Δήμου Πειραιά και της κατασκήνωσης της ΧΑΝΘ στον Άγιο Νικόλαο Χαλκιδικής.
Σύμφωνα με το θέμα της Ολυμπιάδας, οι ομάδες καλούνται να ερευνήσουν τις αιτίες και τα αποτελέσματα του CO2 στην ατμόσφαιρα, τις ανθρώπινες δραστηριότητες, την κλιματική αλλαγή, καθώς και να προτείνουν καινοτόμες λύσεις που θα βελτιώσουν τη ζωή της τοπικής και της παγκόσμιας κοινότητας. Στο πλαίσιο αυτό η ομάδα δημιούργησε το Aethra Project συνδυάζοντας σε ένα καινοτόμο σύστημα τις αντλίες θερμότητας και τα συστήματα ψύξης που χρησιμοποιούν μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, μειώνοντας την κατανάλωση ρεύματος και κατά συνέπεια την παραγωγή του διοξειδίου του άνθρακα.
Η Ελληνική Εθνική Ομάδα Ρομποτικής FIRST Global Challenge 2022 εκπροσωπήθηκε στην Ολυμπιάδα από 5 μαθητές λυκείου και υποστηρίχθηκε από επιπλέον 4 μέλη του κλιμακίου της ελληνικής αποστολής και 2 προπονητές. Συνολικά αποτελείται από 35 μαθητές και μαθήτριες Λυκείου από όλη την Ελλάδα ηλικίας 14 – 18 χρονών κι επιπλέον 8 νεότερα μέλη ηλικίας 12 – 14 τα οποία συμμετέχουν ως προεθνική. Όλα τα μέλη επιλέχθηκαν βάσει των γνώσεών τους στον προγραμματισμό και τη ρομποτική, την ενασχόλησή τους με τις επιστήμες και τέλος με την εμπειρία τους από συμμετοχές σε αντίστοιχες εθνικές και παγκόσμιες διοργανώσεις.
Την Εθνική Ομάδα Ρομποτικής Team Greece στη Γενεύη επισκέφτηκαν και επίτιμοι καλεσμένοι όπου συνομίλησαν μαζί τους και τους συνεχάρησαν για τη μέχρι στιγμή σημαντική πορεία τους.
Πιο συγκεκριμένα : Dean Kamen – Ιδρυτής της FIRST & του FIRST Global, Paul Ryan – Πρώην ομιλητής της Βουλής των Αντιπροσώπων των Η.Π.Α., Chris Moore – Διευθύνων Σύμβουλος της FIRST®, Peter H. Diamandis – ιδρυτής και εκτελεστικός πρόεδρος του Ιδρύματος XPRIZE, Διονύσης Τσιχριτζής – Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου της Γενεύης και διδάκτωρ του Princeton University, Δημήτρης Γιαννακούδης – Vice President Marketing Europe στην Procter & Gamble και Κωνσταντίνος Κυρανάκης – μέλος της Βουλής των Ελλήνων, Αλέξανδρος Γεννηματάς γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Γενεύη, Παναγιώτης Στουρνάρας – μόνιμο αντιπρόσωπο της Ελλάδος στη Γενεύη, Daniela Dimova – εκπρόσωπος της FIRST, Χρήστος Ζαμαντζας – Beam Loss Measurements Section Leader στο CERN.