ΔΟΜΕΣ ΦΙΛΟΞΕΝΕΙΑΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ
Ο 52χρονος συνελήφθη για την ψεύτικη καταγγελία

Η φρικτή υπόθεση του γηροκομείου στα Χανιά όπου δεκάδες φιλοξενούμενοι ηλικιωμένοι φέρονται, με βάση τα όσα περιγράφονται στην ογκώδη δικογραφία της Ασφάλειας Χανίων, να ζούσαν υπό βασανιστικές, εξευτελιστικές και απάνθρωπες συνθήκες σε βαθμό που κάποιοι καταδικάστηκαν σε θάνατο, όπως τουλάχιστον  αποδίδεται, «θορύβησε» τις Αρχές του Ηρακλείου. Στην υπόνοια και μόνο ότι μπορεί σε κάποια δομή φιλοξενίας ηλικιωμένων να συντελούνται περιστατικά κακομεταχείρισης, ενεργοποίησε τα αντανακλαστικά των Αρχών και υπό την άτυπη αλλά ουσιαστική εποπτεία της Εισαγγελίας Ηρακλείου δόθηκαν σαφείς οδηγίες για τη διενέργεια εξονυχιστικών ελέγχων σε όλες τις δομές του είδους στο Ηράκλειο.

Σε πρώτη φάση, τη μεγάλη αυτή έρευνα «τρέχουν» τα στελέχη της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής μέριμνας  της Περιφέρειας Κρήτης, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες stand by βρίσκονται και τα στελέχη της Ασφάλειας Ηρακλείου. Η οδηγία δηλαδή που έχει δοθεί από την Εισαγγελία Ηρακλείου είναι να ενημερωθεί άμεσα η Ασφάλεια εφόσον προκύψει θέμα ποινικού περιεχομένου.  Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο έλεγχος αφορά σε 15-16 δομές φιλοξενίας ηλικιωμένων.  Τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας για τη λειτουργία του γηροκομείου στα Χανιά προκάλεσαν σοκ και τρόμο, με τις αρμόδιες Αρχές στο Ηράκλειο να θεωρούν ύψιστη υποχρέωσή τους να ελέγξουν την κατάσταση διά ζώσης.

Όπως έχει γράψει η «Π», τα όσα περιγράφονται στις χιλιάδες σελίδες της δικογραφίας της Ασφάλειας Χανίων είναι γροθιά στο στομάχι. Γέροντες πεινασμένοι, διψασμένοι, ρυπαροί και πλήρως  καθηλωμένοι σε 24ωρη βάση. Σύγχρονοι δεσμώτες, φαντάσματα του εαυτού τους. Αποστεωμένοι, δυστυχισμένοι, με βλέμμα σπαρακτικά απλανές.  Να περιφέρονται ημίγυμνοι και να τους περιπαίζουν με ειρωνεία και εκείνοι ανήμποροι κινητικά αλλά και αντιληπτικά, να πασχίζουν  να περισώσουν ό,τι μπορούν  από την κακοποιημένη αξιοπρέπειά τους. Είναι μία υπόθεση που «ζέχνει» σαν τις ακαθαρσίες στις πάνες που φορούσαν ξανά στους παππούδες.

Και είναι μία υπόθεση που εκτιμάται ότι έχει εύρος και βάθος, με τα ερωτηματικά να είναι αμείλικτα σχετικά με το σύστημα που πιθανολογείται ότι  διευκόλυνε  τη δράση της φερόμενης εγκληματικής οργάνωσης.  Σύμφωνα με την Ασφάλεια Χανίων, το ετήσιο ποσοστό θνησιμότητας ηλικιωμένων φιλοξενούμενων της Μονάδας σε σχέση με τη δυναμικότητα φιλοξενίας κυμαινόταν  περίπου από 131% έως 381%, ενώ σε σχέση με τον πραγματικό αριθμό φιλοξενίας κυμαινόταν  περίπου από 50% έως 120%.  Με βάση την έρευνα από τα ληξιαρχεία της περιφέρειας Κρήτης, από το 2015 έως και το 2019 απεβίωσαν εντός της μονάδας συνολικά 213 ηλικιωμένοι και ειδικότερα: 21  το 2015, 43 το 2016, 42 το 2017, 59 το 2018 και 48 το 2019.

Ως προς τη σίτιση αναφέρεται στη δικογραφία  ότι οι ηλικιωμένοι πεινούσαν ενώ η ημερήσια δαπάνη για τον κάθε τρόφιμο προσδιορίζεται μόλις σε 0,55 ευρώ. Για παράδειγμα, υπάρχει κατάθεση που υποστηρίζει ότι με εντολή της διοίκησης έπαιρναν τρία μπούτια κοτόπουλου, το ξεψάχνιζαν, το έβραζαν με ένα κρεμμύδι και ντομάτα για να γίνει ζωμός και αυτό το μοίραζαν σε 60 άτομα. Πραγματικά συγκλονιστικό είναι και το καταγραφικό της δομής που περιλαμβάνεται στη δικογραφία.