Ηράκλειο: Το στρατηγικό σχέδιο 10ετίας για την σχολική στέγη και οι μεγάλες ανάγκες

Αυτό ήταν το αντικείμενο της διευρυμένης σύσκεψης που συγκλήθηκε το πρωί στο Δήμο Ηρακλείου, με στόχο την ανάπτυξη ενός μακροπρόθεσμου στρατηγικού σχεδιασμού για την εκπαίδευση και τη σχολική στέγη από τον Δήμο Ηρακλείου και τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ηρακλείου.

Στη σύσκεψη που συγκάλεσε ο Δήμαρχος Ηρακλείου Αλ. Καλοκαιρινός συμμετείχαν οι αντιδήμαρχοι Παιδείας Αντώνης Περισυνάκης, Τεχνικών Έργων Γιώργος Σισαμάκης, Χωροταξικού Σχεδιασμού, Πολεοδομίας και Δημοτικής Περιουσίας Στέλα Αρχοντάκη και η Γενικής Γραμματέας του Δήμου Μαρία Σκραφνάκη. Στην συνάντηση συμμετείχαν ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ηρακλείου Μανώλης Μπελαδάκης, ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ηρακλείου Αντώνης Φουντουλάκης, ο Προϊστάμενος Διοικητικών Θεμάτων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Γιώργος Δεσποτόπουλος, ο Προϊστάμενος Εκπαιδευτικών Θεμάτων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κώστας Θεοφάνους καθώς και η Ειδική Σύμβουλος του Τμήματος Παιδείας του Δήμου Ηρακλείου για τους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς Γεωργία Κακουράκη. Οι καθυστερήσεις στο σχέδιο πόλης μπλοκάρουν τη σχολική στέγη Στη διάρκεια της σύσκεψης έγιναν συζητήσεις πάνω από χάρτες της πόλης, όπου είχαν αποτυπωθεί όλα τα δρομολογούμενα σχέδια της σχολικής στέγης. Εκεί εντοπίστηκε ότι υπάρχει μεγαλύτερη ετοιμότητα σε ακίνητα που έχουν απελευθερωθεί και είναι έτοιμα για την ανέγερση σχολείων σε περιοχές που υπάρχει λιγότερη πίεση ενώ αντίθετα σε περιοχές που υπάρχει φορτική ανάγκη για σχολική στέγη δεν υπάρχει η αντίστοιχη ετοιμότητα. Και μάλιστα αυτό το οποίο διαπιστώθηκε είναι ότι βασική εμπλοκή αποτελεί το γεγονός ότι δεν έχει προχωρήσει το σχέδιο πόλης σε πολλές περιοχές όπως τις δυτικές συνοικίες με αποτέλεσμα να έχουν ναρκοθετηθεί και οι σχολικές δομές. Αντίστοιχα σημαντικό πρόβλημα παραμένει το γεγονός ότι ο αστικός ιστός δεν διαθέτει τον αναγκαίο αριθμό ακινήτων που χρειάζεται.

Οι επικεφαλής και τα στελέχη της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του νομού εξέφρασαν την ικανοποίηση τους για την πρόθεση της Δημοτικής Αρχής για στενή και παραγωγική συνεργασία και αναφέρθηκαν στις προτεραιότητες που απασχολούν τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης σχετικά με τη σχολική στέγη σε όλη την επικράτεια του Δήμου Ηρακλείου, με έμφαση στα ζητήματα της στέγασης των Νηπιαγωγείων και τις ανάγκες της Ειδικής Αγωγής. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, ο Αλέξης Καλοκαιρινός ανέλυσε τους στόχους της Δημοτικής Αρχής για την ανάπτυξη ενός μακροχρόνιου στρατηγικού σχεδιασμού για την εκπαίδευση από τον Δήμο Ηρακλείου σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και τόνισε τη σημασία καταγραφής και αξιολόγησης των αναγκών σε βάθος χρόνου ώστε να αξιοποιηθούν με ορθό τρόπο οι σχετικές χρηματοδοτήσεις. Όπως τόνισε ο Δήμαρχος Ηρακλείου «Θα πρέπει να είναι κοινός ο σχεδιασμός, έτσι ώστε ο Δήμος να μπορέσει να κάνει αυτό που πρέπει με τον βέλτιστο τρόπο και λαμβάνοντας υπόψη την υφιστάμενη κατάσταση αλλά και τις ανάγκες όπως αυτές προδιαγράφονται για το μέλλον.

Στην κατεύθυνση αυτή πρέπει να εκτιμήσουμε συνολικά την υφιστάμενη κατάσταση, να θέσουμε άμεσες προτεραιότητες και να καταστρώσουμε το σχέδιο δράσης μας τόσο σε βραχύ όσο και σε μακρό χρονικό ορίζοντα, συνεκτιμώντας δεδομένα και τάσεις με τρόπο συστηματικό».

Τι είπε ο Δήμαρχος Α. Καλοκαιρινός για το ΕΕΕΚ και το ΕΝΕΕΓΥΛ

Αναφερόμενος στο ζήτημα που έχει προκύψει με τις εγκαταστάσεις του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου-Λυκείου Ηρακλείου και του Ειδικού Εργαστηρίου Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης στον Άγιο Ιωάννη Χωστό, για το οποίο διαπιστώθηκε σύγκλιση απόψεων, ο Δήμαρχος Ηρακλείου διαβεβαίωσε τους συνομιλητές του ότι η εξασφάλιση των βέλτιστων συνθηκών για την Ειδική Αγωγή και η εξασφάλιση της οριστικής μεταστέγασης του ΕΝΕΕΓΥΛ στο οικόπεδο της οδού Κωνσταντινουπόλεως αποτελούν βασικούς στόχους της Δημοτικής Αρχής. Α. Περισυνάκης : Θα δοθεί βαρύτητα στα σχολεία Ειδικής Αγωγής

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Παιδείας Αντώνη Περυσινάκη στο πλαίσιο της σύσκεψης αποφασίστηκε να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στα σχολεία της ειδικής αγωγής. Μάλιστα ο ίδιος αναφερόμενος στο μεγάλο θέμα που έχει ανακύψει μετά την πτώση του πρανούς στις σχολικές δομές του ΕΝΕΕΓΥΛ και του ΕΕΕΕΚ τόνισε ότι γίνονται έργα για την αποκατάσταση του, ενώ παράλληλα ο Δήμος θα ζητήσει να ελεγχθεί και η στατικότητα του πρανούς πάνω από το σχολείο για τα οποία διατυπώνονται μεγάλοι φόβοι από τη σχολική κοινότητα.

Παράλληλα με όλα αυτά όπως είπε προχωρά και ο σχεδιασμός για την προσωρινή μεταφορά των σχολείων σε διαφορετικό χώρο με δεδομένο ότι οι χώροι που σήμερα στεγάζονται τα σχολεία είναι εντελώς ακατάλληλοι . Ο αντιδήμαρχος τονίζει ότι για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια γίνεται σχεδιασμός σε επίπεδο 10ετίας για την σχολική στέγη, στο Ηράκλειο που οι ανάγκες είναι τεράστιες και δυστυχώς έχει βαλτώσει τα τελευταία χρόνια.

Διαπιστώσαμε ότι δεν έχουμε τεράστια ανάγκη σε Γυμνάσια – Λύκεια ικανοποιητικά είναι τα πράγματα στα Δημοτικά Σχολεία, όμως αντιμετωπίζουμε πρόβλημα στα νηπιαγωγεία ειδικά στο κέντρο της πόλης και στα σχολεία Ειδικής Αγωγής.

Θα φτιάξουμε ένα πλάνο 10ετίας το οποίο θα καθοριστεί στις λεπτομέρειες του σε νέα ανάλογη σύσκεψη που θα ακολουθήσει στη Λότζια με στόχο την προτεραιοποίηση των αναγκών και την εξεύρεση λύσεων σε τρέχοντα ζητήματα και εντωμεταξύ να αποσταλούν προς το Δήμο σχετικά σημειώματα για τις άμεσες ανάγκες της εκπαίδευσης στο Δήμο Ηρακλείου.