Η πλέον γνωστή δικαστική ανθρωπολόγος τςη Ευρώπης Eugenia Cunha μιλά στην “Π”
Η πλέον γνωστή δικαστική ανθρωπολόγος τςη Ευρώπης

Στην καριέρα της, στις περισσότερες περιπτώσεις, ήταν η μόνη γυναίκα ανάμεσα σε άνδρες που πίστευαν ότι “δεν θα τα καταφέρει ποτέ”.

Όχι μόνο τα κατάφερε, αλλά σήμερα είναι η πλέον γνωστή δικαστική ανθρωπολόγος της Ευρώπης.

Η Eugenia Cunha ήλθε στο Ηράκλειο για να διδάξει στο πλαίσιο του πρωτοποριακού προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών σε διεθνές επίπεδο, που οργανώνει η Μονάδα Ιατροδικαστικής της Ιατρικής Σχολής Κρήτης και το εργαστήριο Ιατρικής Απεικόνισης του ΠΑΓΝΗ,υπό την διεύθυνση της αναπλ.καθηγήτριας Έλενας Κρανιώτη.

Ποιά είναι

H Eugénia Cunha είναι δικαστική ανθρωπολόγος, καθηγήτρια  στο Πανεπιστήμιο της Coimbra και Διευθύντρια του Εθνικού Ινστιτούτου Ιατροδικαστικής και Ιατροδικαστικών Επιστημών της Λισσαβόνας στην Πορτογαλία.  Είναι ένα από τα τρια ιδρυτικά μέλη της Εταιρείας Ιατροδικαστικής Ανθρωπολογίας στην Ευρώπη της οποίας έχει διατελέσει και πρόεδρος και συμμετέχει σε ομάδες διαχείρισης μαζικών καταστροφών της Interpol.

Είναι ίσως η πιο γνωστή δικαστική ανθρωπολόγος στην Ευρώπη ,με πολυάριθμες συμμετοχές σε διεθνείς ομάδες πραγματογνωμόνων που ασχολήθηκαν με υποθέσεις εγκλημάτων κατά της Ανθρωπότητας και παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων (για παράδειγμα μαζικές εκτελέσεις πολέμου). Δραστηριοποιείται ενεργά στην έρευνα με έμφαση στην ανάπτυξη μεθοδολογιών για την εκτίμηση ηλικίας από το σκελετό αλλά και την σκελετική παθολογία.

Επιπρόσθετα διδάσκει ως επισκέπτρια καθηγήτρια σε Γαλλία, Ισπανία, Βραζιλία, Ηνωμένες Πολιτείες και τώρα και στην Ελλάδα. Ως μέγιστη αναγνώριση της συνεισφοράς της στην επιστήμη της Ιατροδικαστικής Ανθρωπολογίας έλαβε το βραβείο S.Dale από την Αμερικάνική Εταιρεία Ιατροδικαστικών Επιστημών, για το 2023.

«Προστιθέμενη αξία διεθνώς το πρόγραμμα της Κρήτης»

Η ίδια είπε στην “Π”:

“Είναι η δεύτερη φορά που έρχομαι στην Κρήτη. Βρίσκομαι εδώ χάρη στην καθ. Ιατροδικαστικής Έλενα Κρανιώτη η οποία κάνει εξαιρετική δουλειά στο Πανεπιστημιο Κρήτης και στην Εταιρεία Ιατροδικαστικής Ανθρωπολογίας της Ευρώπης. Η συνεργασία μας (Πρόγραμμα Erasmus Κινητικότητας μεταξύ των Πανεπιστημίων Κρήτης και Coimbra) ήταν ιδέα της και το μεταπτυχιακό “Forensic Medicine, Anthropology and Imaging” στο οποίο συμμετέχω είναι προστιθέμενη αξία στο χώρο των Ιατροδικαστικών Επιστημών τόσο σε επίπεδο Ευρώπης όσο και διεθνώς”.

Όπως εξήγησε η κ. Eugenia Cunha, η  Ιατροδικαστική Ανθρωπολογία είναι ένας σημαντικός κλάδος των Ιατροδικαστικών επιστημών που επιτρέπει την ταυτοποίηση ανθρώπινων υπολειμμάτων υψηλής αποσύνθεσης αλλά και την εκτίμηση σκελετικών τραυμάτων”. Σε υποθέσεις που φαινομενικά δεν μπορεί να προχωρήσει η διερεύνηση του θανάτου γιατί αφορούν κατακερματισμένες ή απανθρακωμένες σορούς, η Ιατροδικαστική ανθρωπολογία έχει πάντα κάτι να πει, κάποια επιπλέον πληροφορία να δώσει για τον άνθρωπο αυτό”, σημείωσε.

“Είναι αδύνατο, μόνο μέχρι να γίνει”

Στο ερώτημα της “Π” πώς πέτυχε να διακριθεί σε ένα κατ’ εξοχήν ανδροκρατούμενο χώρο απάντησε:

“Στην καριέρα μου ακόμη και πολύ πρόσφατα μάλιστα, υπήρξαν (υπερβολικά) πολλές περιπτώσεις που ήμουν η μόνη γυναίκα ανάμεσα σε άνδρες. Υπήρξαν περιπτώσεις που ένιωθα πως όλοι σκεφτόντουσαν, χωρίς όμως να το λένε, “δεν πρόκειται να τα καταφέρει ποτέ”. Αλλά τα κατάφερα. Το μότο μου είναι “είναι αδύνατο, μόνο μέχρι να γίνει”.

Η κ. Eugenia Cunha δίδαξε τους φοιτητές
Eugenia Cunha μιλά στην “Π”

Ο καθηγητής από τη Γαλλία

Στο πλαίσιο του ίδιου προγράμματος, βρίσκεται στην Κρήτη ο Pascal Adalian. Είναι καθηγητής και διευθυντής του τμήματος Φυσικής Ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο Aix-Marseille της Γαλλίας, πραγματογνώμονας στην Ιατροδικαστική Ανθρωπολογία και πρόεδρος της FASE.

Μάλιστα, το συνέδριο για τα 20 χρόνια της FASE που πραγματοποιήθηκε στην Μασσαλία τον Αύγουστο και κατέγραψε 160 συμμετέχοντες από 26 διαφορετικές χώρες.

H Dr. Madalina Maria Diac

Ο ίδιος ανέφερε:

“Είναι η δεύτερη φορά που έρχομαι στην Κρήτη, την πρώτη φορά (2022) ήρθα ως προσκεκλημένος ομιλητής σε workshop της FASE που διοργάνωσε η καθ. Ιατροδικαστικής Έλενα Κρανιώτη και η ομάδα της με εξαιρετική επιτυχία.

Η τωρινή συνεργασία μας (Πρόγραμμα Erasmus Κινητικότητας μεταξύ των Πανεπιστημίων Κρήτης και Μασσαλίας) είναι στα πλαίσια του αγγλόφωνου μεταπτυχιακού “Forensic Medicine, Anthropology and Imaging” που διευθύνει η κ. Κρανιώτη. Ένα διεθνές μεταπτυχιακό με διεπιστημονικό χαρακτήρα που απ’ όσο γνωρίζω είναι μοναδικό ως προς το περιεχόμενο στην Ευρώπη με συμμετοχή διδασκόντων από πολλές χώρες”.

Από την Ρουμανία

 Μια πρόσφατη συνεργασία στο πλαίσιο του Προγράμματος Erasmus είναι αυτή με το Πανεπιστήμιο του Iasi στην Ρουμανία. Με αυτή την ευκαιρία ταξίδεψε στην Κρήτη η Dr. Madalina Maria Diac, Ιατροδικαστής και λέκτορας Ιατροδικαστικής με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην Ιατροδικαστική Ανθρωπολογία.

Πανέμορφα μοντέλα στην παρουσίαση των κοσμημάτων

Η dr Diac θα συμμετέχει στο μεταπτυχιακό Πρόγραμμα αλλά και σε ερευνητικές δραστηριότητες της Μονάδας Ιατροδικαστικής του Παν. Κρήτης.