Ενεργοποιείται εκ νέου η πολεοδομική μελέτη μιας από τις πιο κομβικές περιοχές του Ηρακλείου, που καλύπτει την περιοχή «Κάτω Κατσαμπάς – Παπά Τίτου Μετόχι – Παγκρήτιο».
Η μελέτη, αν και ανατέθηκε το μακρινό 2009 (!) κόλλησε στα συρτάρια της Πολεοδομίας εδώ και χρόνια, επειδή δεν δίδεται λύση στη μεταφορά πυλώνων μέσης τάσης που είναι αναγκαίο να μετακινηθούν, προκειμένου να προχωρήσει το έργο. Η πολεοδομία παρέλαβε την πρόταση των μελετητών, και η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι εάν δεν υπάρξουν σοβαρές παρατηρήσεις και εμπόδια, να γίνει ανάρτηση μέσα στον Απρίλιο.
Τα γεωγραφικά όρια της πολεοδομικής μελέτης, που έχει ανατεθεί αναπτύσσονται βόρεια από τη νέα εθνική οδό, ανατολικά από την οδό Δωροθέου Κλωνάρη και τμήμα του Κατσαμπαδιανού ποταμού, νότια από την οδό Φοινίκων και δυτικά από το ρέμα του Αγ. Ιωάννη. Πρόκειται για περιοχή 1.155 στρ., όπου η έκταση πολεοδόμησης αντιστοιχεί σε 950 στρ.
Η πολεοδομική μελέτη που αφορά στη συγκεκριμένη περιοχή και μαζί με άλλες τρεις αντίστοιχες μελέτες, είχαν ανατεθεί μέσω διαγωνισμού το 2005. Χρειάστηκε να περάσουν τέσσερα χρόνια δικαστικών εμπλοκών, που έφτασαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, με αποτέλεσμα να αλλάξει ο τελικός ανάδοχός τους που τελικά και ανέλαβε το έργο της υλοποίησής τους.
Έστω και με χρόνια καθυστέρηση, οι μελέτες ανατέθηκαν το 2009 μέσα σε πανηγυρικό κλίμα. Μάλιστα, η υπογραφή τους συνοδεύτηκε από πολιτικές δηλώσεις ότι θα έχει ολοκληρωθεί μέσα σε μια τετραετία, εάν δεν υπάρξουν προβλήματα.
Ο στόχος δυστυχώς, παρά τις υποσχέσεις, δεν επιτεύχθηκε επειδή δεν αντιμετωπίστηκε η πρώτη και βασική εμπλοκή που υπάρχει στην υπό πολεοδόμηση περιοχή που αφορά στους πυλώνες μέσης τάσης της ΔΕΗ. Ο μελετητής έχει χαρτογραφήσει τη διαδρομή τους και έθεσε ζήτημα να προχωρήσει τη διαδικασία για τη μετακίνησή τους, ξεκαθαρίζοντας ότι είναι προϋπόθεση για να προχωρήσει η μελέτη.
Όπως είναι προφανές, σε περιοχές κάτω από τις οποίες περνούν οι πυλώνες της ΔΕΗ, δεν είναι δυνατόν να αναπτυχθούν συνθήκες πολεοδόμησης, για λόγους δημόσιας ασφάλειας.
Στο πλαίσιο αυτό τέθηκε προς συζήτηση το θέμα της υπογειοποίησης των δικτύων της ΔΕΗ, ως λύση που μπορεί να παρέχει μεγαλύτερη ασφάλεια, έτσι ώστε να αντιμετωπισθεί οριστικά το όλο ζήτημα. Ωστόσο το ζήτημα αυτό παραμένει σε εκκρεμότητα, αφού δεν επήλθε καμία συμφωνία για την υπογειοποίηση του δικτύου της ΔΕΗ που ασφαλώς είναι μια δαπανηρή διαδικασία αλλά και απολύτως αναγκαία για λόγους ασφάλειας της υπό πολεοδόμηση περιοχής.
Ωστόσο η Πολεοδομία γνωρίζοντας τις αντικειμενικές ανάγκες που υπάρχουν προκειμένου η πολεοδομική μελέτη να προχωρήσει, αποφάσισε να επανεκκινήσει τη διαδικασία, με την προοπτική παράλληλα να προχωρήσει και από την πλευρά της ΔΕΗ η προσπάθεια για την εξεύρεση λύσης σε σχέση με την υπογειοποίηση των πυλώνων.