Μπορεί το Ηράκλειο να προφέρεται αδιαχώριστα με την έννοια του τουρισμού σε κάθε πολιτική ομιλία της τελευταίας 50ετίας και εσχάτως να γίνεται προσπάθεια να συνδεθεί με τον ορισμό της «έξυπνης» πόλης, όμως η πραγματικότητα δείχνει ότι παρά τις φιλότιμες προσπάθειες ωραιοποίησης της πραγματικότητας, απέχουμε πολύ από τις ειδυλλιακές περιγραφές των διαφημιστικών φυλλαδίων, πράγμα που διαπιστώνουν κάθε χρόνο χιλιάδες τουρίστες που έρχονται αντιμέτωποι με την «κανονικότητα» του μικρόκοσμού μας.
Η διαχείριση της τουριστικής κίνησης των τουριστών προς το Αρχαιολογικό Μουσείο, την Κνωσό και το ιστορικό κέντρο, αποδεικνύεται ότι εξακολουθεί να είναι μια δύσκολη εξίσωση για το Ηράκλειο, που παραμένει μια πόλη με σοβαρές λειτουργικές δυσκολίες και προβλήματα, παρά τα σημαντικά, θετικά βήματα που μέχρι σήμερα έχουν γίνει.
Αυτό ακριβώς θα είναι το αντικείμενο της αυριανής σύσκεψης που θα πραγματοποιηθεί στη Λότζια, με πρωτοβουλία του αντιδημάρχου της Δημοτικής Αστυνομίας Μαρίνου Παττακού, στην οποία έχουν προσκληθεί η Αστυνομία, το Λιμεναρχείο, ο ΟΛΗ, το Τμήμα Κυκλοφορίας του Δήμου Ηρακλείου, ο Σύλλογος Τουριστικών Πρακτόρων Ηρακλείου, ο Σύλλογος Ξεναγών Ηρακλείου, ο Σύλλογος Ιδιοκτητών Λεωφορείων, το Αστικό ΚΤΕΛ, ο Σύλλογος Ιδιοκτητών Ταξί Ηρακλείου, το Τμήμα Τουρισμού του Δήμου Ηρακλείου, το Σωματείο Οδηγών Τουριστικών Λεωφορείων.
Τα προβλήματα και οι λύσεις
Στενά πεζοδρόμια, δυσκολίες στην πρόσβαση των ΑμεΑ, πινακίδες χαμένες πίσω από κλαδιά δέντρων, δυσκολίες στην κίνηση των τουριστικών λεωφορείων είναι μόνο μερικά από τα ζητήματα που θα ανοίξουν στο πλαίσιο της σύσκεψης που θα πραγματοποιηθεί με σκοπό να δώσει διέξοδο σε προβλήματα και εμπλοκές που έχουν καταγραφεί.
Ο αντιπρόεδρος του Σωματείου Επαγγελματιών Ξεναγών Κρήτης και Σαντορίνης κ. Βαγγέλης Παπανικολάου είναι ένας άνθρωπος ο οποίος έχει καταγράψει από τη δεκαετία του ΄80 τις παθογένειες της πόλης και έχει ομαδοποιήσει συγκροτημένα τα προβλήματα που υπάρχουν και σε συνεργασία με τον Δήμο Ηρακλείου, τον ΟΛΗ και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς με τους οποίους γίνεται προσπάθεια να λυθούν.
Σε σχετικό υπόμνημα το οποίο έχει ήδη καταθέσει στον Δήμο Ηρακλείου καταγράφει ένα ένα τα προβλήματα αυτά, προτείνοντας παράλληλα και λύσεις για την αντιμετώπισή τους. Στην προμετωπίδα της επιστολής τίθενται τα ζητήματα προσβασιμότητας και υποδομών για την είσοδο προς τον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού, από όπου είναι προφανές ότι απαιτείται να γίνει μια ολοκληρωμένη μελέτη η οποία θα λύνει μια σειρά από προβλήματα που εντοπίζονται.
Ενδεικτικά, ο κ. Παπανικολάου στο υπόμνημά του επισημαίνει ότι θα πρέπει να εξευρεθεί λύση στο στενό πεζοδρόμιο που ενώνει τον χώρο στάθμευσης των τουριστικών λεωφορείων με την είσοδο του αρχαιολογικού χώρου.
Όπως διαπιστώνει, «υπάρχει μεγάλος κίνδυνος ατυχήματος, γιατί όταν περνάνε από εκεί όλα τα γκρουπ τουριστών, δεν χωράνε στο πεζοδρόμιο λόγω της στάσης του αστικού λεωφορείου προς Ηράκλειο και του μεγάλου ευκαλύπτου, που είναι το ένα δίπλα στο άλλο και καταλαμβάνουν σχεδόν όλο το πλάτος του πεζοδρομίου, με αποτέλεσμα να περπατάνε μέσα στον δρόμο, που διασχίζουν όλων των ειδών και μεγεθών οχήματα.
Άλλο ένα πρόβλημα που δημιουργείται είναι ότι δεν είναι δυνατή η διάβαση ΑμεΑ ή ηλικιωμένων ατόμων με προβλήματα κίνησης, οπότε κι αυτοί χρησιμοποιούν τον δρόμο αναγκαστικά για την κίνηση τους με ό,τι κίνδυνο αυτό συνεπάγεται».
Ακόμα επισημαίνει την ανάγκη περισσότερων κάδων ανακύκλωσης μεσαίου μεγέθους κοντά στην είσοδο του αρχαιολογικού χώρου κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου και περισσότερων κάδων, απλών και ανακύκλωσης, στον οικισμό Κνωσού.
Προτείνει την αντικατάσταση των σημάτων «ΣΤΟΠ» που υπάρχουν στους κυκλικούς κόμβους της λεωφόρου Κνωσού με σήματα παραχώρησης προτεραιότητας, το ανάποδο τρίγωνο. Ακόμα εισηγείται τη σήμανση στην αρχή της ράμπας εισόδου από εθνική οδό προς λεωφόρο Κνωσού, ώστε να μπαίνουν έγκαιρα στη σωστή λωρίδα, αριστερά για Κνωσό, δεξιά για Ηράκλειο. Τα σήματα στο τέλος της ράμπας είναι κρυμμένα πίσω από δέντρα αριστερά και δεξιά, μικρά και δεν φαίνονται από μακριά.
Γίνονται συχνά μικρές συγκρούσεις λόγω αλλαγής κατεύθυνσης την τελευταία στιγμή από τουρίστες. Ακόμα ο κ. Παπανικολάου επισημαίνει ότι χρειάζεται να γίνει κλάδεμα των κλαδιών των δέντρων στη λεωφόρο Δημοκρατίας πριν την αρχή της τουριστικής περιόδου, γιατί κατά τη διάρκεια του χειμώνα τα κλαδιά μεγαλώνουν γρήγορα, μπαίνουν μέσα στον χώρο του δρόμου και όταν περνάνε τα λεωφορεία, που έχουν ύψος πάνω από 4 μέτρα και δεν έχουν κλαδευτεί, υπάρχει κίνδυνος να σπάσουν τζάμια ή καθρέπτες και να γίνει τραυματισμός των τουριστών.
Επίσης στον χώρο στάθμευσης τουριστικών λεωφορείων στο τέλος της λεωφόρου Δημοκρατίας, από το άγαλμα της Ελευθερίας μέχρι το άγαλμα του Ελευθερίου Βενιζέλου, υπάρχουν επτά θέσεις για λεωφορεία των 12 μέτρων μήκους.
Άμεσα χρειάζεται ανανέωση της κίτρινης διαγράμμισης στην άσφαλτο που τώρα έχει ξεθωριάσει αλλά θα ήταν καλό να μπουν και περισσότερα σήματα κάθετης σήμανσης, αλλά όχι δίπλα στα δέντρα γιατί όταν έχουν φύλλα τα καλύπτουν και δεν φαίνονται. Με αυτό τον τρόπο υπάρχουν χώροι για τα τουριστικά λεωφορεία και σε σημείο που δεν εμποδίζουν την υπόλοιπη κυκλοφορία.
Ακόμα ο κ. Παπανικολάου διαπιστώνει ότι υπάρχουν οριοθετημένες επτά θέσεις για τουριστικά λεωφορεία, στο πάρκινγκ του Αρχαιολογικού Μουσείου, και είναι επιτακτική ανάγκη να γίνει σωστή σήμανση της στάθμευσης και να τοποθετηθεί πολύ μεγάλη πινακίδα στα Ελληνικά και στα Αγγλικά:
“Χώρος τουριστικών λεωφορείων, ΟΧΙ στάθμευση Ι.Χ. από 08.00 μέχρι 18.00”. Όπως σημειώνει, «πιστεύουμε ότι είναι η μόνη και απλή λύση στο πρόβλημα, ώστε να φαίνεται σε όλους πριν σταθμεύσουν και δημιουργήσουν πρόβλημα κίνησης στη κίνηση των λεωφορείων μετά. Έχουμε ήδη στείλει το αίτημα αυτό στην Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Ηρακλείου τα προηγούμενα χρόνια, περιμένουμε την υλοποίησή του».
Άλλο ένα μεγάλο κεφάλαιο που ανοίγει ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου στο υπόμνημα του αφορά στον χώρο στάθμευσης των τουριστικών λεωφορείων στο λιμένα Ηρακλείου. Όπως αναφέρει, «τα λεωφορεία που εξυπηρετούν τους επισκέπτες της πόλης έρχονται από την Κνωσό, αλλά και από άλλα σημεία της Κρήτης. Για να υπολογίσουμε σωστά τους αριθμούς, το 2019 η Κνωσός είχε σχεδόν 1.000.000 επισκέπτες και το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου 550.00 επισκέπτες.
Υπάρχουν εκδρομές που οι επισκέπτες ξεναγούνται στην Κνωσό, στη συνέχεια έχουν ελεύθερο χρόνο για περίπατο στην πόλη του Ηρακλείου και μετά επισκέπτονται το Αρχαιολογικό Μουσείο, άλλες που περιλαμβάνουν Κνωσό κι επίσκεψη στην πόλη κι άλλες που επισκέπτονται το Αρχαιολογικό Μουσείο και στη συνέχεια την πόλη του Ηρακλείου.
Υπολογίζουμε, χωρίς να ξέρουμε όμως με ακρίβεια, ότι ο ημερήσιος μέσος όρος των τουριστικών λεωφορείων πρέπει να είναι πενήντα και ακόμα παραπάνω, όταν έρχονται κρουαζιερόπλοια στο λιμάνι. Οπότε, η λύση αυτή εξυπηρετεί την κίνηση των λεωφορείων που εξυπηρετούν τα κρουαζιερόπλοια, αλλά και τα λεωφορεία που έρχονται από τα ξενοδοχεία της Κρήτης.
Σε πρόσφατη συνάντηση που είχαμε με τον Οργανισμό Λιμένος Ηρακλείου, επαναλάβαμε την πρότασή μας να δοθεί ο χώρος δίπλα στο Ψυγείο για χρήση στάθμευσης των λεωφορείων που δεν μπορούν να σταθμεύσουν στο κέντρο του Ηρακλείου.
Ο χώρος είναι ήδη οριοθετημένος και διαγραμμισμένος, γιατί είναι ο χώρος που χρησιμοποιείται στην αποβίβαση και επιβίβαση των επιβατών για τα πλοία που κάνουν τις ημερήσιες κρουαζιέρες προς Σαντορίνη.
Με αυτόν τον τρόπο, θα υπάρχει πολύ κοντά στο κέντρο της πόλης ένας άνετος και ασφαλής χώρος στάθμευσης για χρήση τις ώρες που δεν χρησιμοποιείται από τα πλοία, ώστε με αυτόν τον τρόπο δεν θα επιβαρύνουμε την κυκλοφορία στο κέντρο της πόλης, με λεωφορεία να κάνουν κύκλους και ταυτόχρονα θα μπορούμε να εξυπηρετούμε μεγάλο αριθμό επισκεπτών με ασφάλεια, χωρίς κυκλοφοριακά προβλήματα.
Οι ξεναγοί και οι οδηγοί μιλάνε καθορίζοντας την ώρα αναχώρησης από πριν κι αν υπάρξει κάποια αλλαγή, η απόσταση είναι μικρή και τα λεωφορεία έρχονται γρήγορα. Χρειάζεται απλώς μια ενημέρωση από τον αρμόδιο φορέα Ο.Λ.Η., προς τα τουριστικά γραφεία για τη νέα αυτή δυνατότητα».