Ένας μεγάλος αγώνας δρόμου ξεκινά, προκειμένου μέσα σε ένα τρίμηνο να δηλωθούν σωστά και εμπρόθεσμα τα 700.000 ιδιοκτησιακά δικαιώματα των δήμων Ηρακλείου, Χερσονήσου και Μαλεβιζίου, όπου ξεκίνησε η διαδικασία της κτηματογράφησης και καταγραφής όλων των εμπράγματων δικαιωμάτων. Στο Δήμο Ηρακλείου δηλώσεις στο κτηματολόγιο θα πρέπει να κάνουν όλοι όσοι έχουν ιδιοκτησίες στο μετακαποδιστριακό Δήμο Ηρακλείου, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι θα πρέπει να ενταχθούν όσοι έχουν ιδιοκτησίες πέρα από το αστικό Ηράκλειο και τις Βασιλειές.
Όπως προκύπτει τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα των πολιτών μπορούν να δηλωθούν με δύο διαφορετικούς τρόπους. Είτε με φυσική παρουσία στα γραφεία του αρμόδιου γραφείου κτηματογράφησης στην οδό Μενελάου Παρλαμά 119 (παράδρομος 1ου χιλιομέτρου της Εθνικής οδού Ηρακλείου-Μοιρών), περιοχή «Εσταυρωμένος» ή να καταθέσουν τους φακέλους τους ηλεκτρονικά.
Ωστόσο αυτό το οποίο επισημαίνεται από όλες τις πλευρές είναι ότι θα πρέπει όλοι οι ιδιοκτήτες να δώσουν μεγάλη προσοχή στις συντεταγμένες των ιδιοκτησιών τους προκειμένου να μην υπάρξουν διαφοροποιήσεις στα όρια και επικαλύψεις. Επίσης όσοι δεν δηλώσουν τα ακίνητα τους θα πρέπει να γνωρίζουν ότι εάν δεν καταθέσουν φάκελο στο κτηματολόγιο, τα ακίνητα τους θα καταλήξουν να θεωρηθούν άγνωστου ιδιοκτήτη.
Πρόκειται για τα λεγόμενα «ορφανά» ακίνητα τα οποία θεωρητικά περιέρχονται στα χέρια του δημοσίου, εάν στο μεταξύ δεν φροντίσει να τα ιδιοποιηθεί κάποιος χρυσοδάκτυλος.
Κρίσιμη είναι η οικονομική παράμετρος της κτηματογράφησης αφού αν κάποιος πολίτης δηλώσει μια ιδιοκτησία θα πρέπει να πληρώσει 35 ευρώ. Αντίστοιχα αν έχει δύο το ποσό θα διπλασιαστεί. Αν έχει περισσότερα ακίνητα το ποσό που χρεώνεται θα παραμείνει στα 70 ευρώ. Όλα αυτά βέβαια ισχύουν με την προϋπόθεση ότι όλα τα ακίνητα θα βρίσκονται στον ίδιο Δήμο. Σε αντίθετη περίπτωση εάν τα ακίνητα βρίσκονται σε διαφορετικό Δήμο, η διαδικασία των χρεώσεων θα ξεκινήσει από την αρχή.
Σε ποιες περιοχές προχωρά η κτηματογράφηση σε Ηράκλειο, Χερσόνησο, Μαλεβίζι
Με τη διαδικασία της κτηματογράφησης που ξεκίνησε από τις αρχές της εβδομάδας, αναμένεται να καλυφθεί και στο υπόλοιπο 40% της περιφερειακής ενότητας Ηρακλείου. Αφορά περίπου 700.000 ιδιοκτησιακά δικαιώματα σε περιοχές των δήμων Ηρακλείου, Χερσονήσου και Μαλεβιζίου.
Στο 60% της ίδιας περιοχής, που ξεκίνησε να κτηματογραφείται νωρίτερα, το ποσοστό συμμετοχής έχει ξεπεράσει το 80%. Η υπό κτηματογράφηση περιοχή καλύπτει περίπου το 40% της περιφερειακής ενότητας και αφορά τις εξής περιοχές. Στον Δήμο Ηρακλείου, τους προ-καποδιστριακούς ΟΤΑ Ν. Αλικαρνασσού, Αγ. Μύρωνα, Ανω Ασιτών, Κάτω Ασιτών, Πενταμοδίου, Πετροκεφάλου, Πυργούς, Βουτών, Δαφνέ, Σκαλανίου, Σταυρακίων, Καλλιθέας, Αυγενικής, Βενεράτου, Κερασιών, Σίβας και Τεμένους.
Στον Δήμο Μαλεβιζίου, τους προ-καποδιστριακούς ΟΤΑ Δαμάστας, Μαράθου, Αστυρακίου, Αηδονοχωρίου, Τυλίσου, Καμαριώτου, Γωνιών (Μαλεβιζίου), Κεραμουτσίου, Μονής, Καμαρίου, Κορφών, Λουτρακίου, Κρουσώνος, Σάρχου, Αχλάδας, Φόδελε, Ροδιάς και Γαζίου. Στον Δήμο Χερσονήσου, τους προ-καποδιστριακούς ΟΤΑ Λιμένος Χερσονήσου, Χερσονήσου, Γωνιών (Πεδιάδος), Ποταμιών, Αβδού, Κεράς, Μοχού, Μαλίων, Καινούργιου Χωριού, Σγουροκεφαλίου, Επισκοπής, Γαλίφας, Αϊτανίων, Ελαίας, Γουβών, Ανωπόλεως, Κάτω Βάθειας και Επάνω Βάθειας.
Τα αγκάθια του Κτηματολογίου
Πολύ σημαντικά ζητήματα που πρέπει να γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες σχετικά με την υποβολή δήλωσης για την ιδιοκτησία τους σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων κ. Κώστα Αράπογλου, είναι να γίνει η καταχώριση με σωστές συντεταγμένες.
«Το πιο σημαντικό σημείο για να δηλωθεί ένα ακίνητο σωστά», όπως επισημαίνει, «είναι να εντοπιστεί σωστά και να καταχωριστεί με τις σωστές συντεταγμένες του. Αυτό μπορεί να γίνει είτε όταν η δήλωση συνοδεύεται με τοπογραφικό, που αναγράφει τις συντεταγμένες του ακινήτου με το σύστημα ΕΓΣΑ 87, είτε σημείωμα που αναφέρει τις συντεταγμένες που έχουν ληφθεί από τοπογράφο ή πολιτικό μηχανικό και έχει την υπογραφή και τη σφραγίδα του.
Η δεύτερη λύση κοστίζει λιγότερο από την εκπόνηση τοπογραφικού και είναι το ίδιο ασφαλής. Οποιαδήποτε άλλη λύση δεν είναι ασφαλής. Οι συντεταγμένες που λαμβάνονται από τους τοπογράφους ή τους μηχανικούς είναι ακριβείς και η διαδικασία γίνεται με μηχάνημα που ονομάζεται γεωδαιτικός σταθμός και αποτελεί εργαλείο με σημαντικό κόστος κτήσης. Τα πρόσωπα αυτά είναι τα μόνα αρμόδια από τον νόμο για να κάνουν την εργασία αυτή.
Η λήψη συντεταγμένων από τρίτα άτομα ή και από τους ίδιους τους ιδιοκτήτες, με κινητά τηλέφωνα ή με GPS, μπορεί να έχει απόκλιση μέχρι και 7 μέτρα. Η δήλωση με αεροφωτογραφίες του ΟΠΕΚΕΠΕ έχουν επίσης σημαντικές αποκλίσεις γιατί αποτυπώνουν την καλλιέργεια και όχι την ακριβή έκταση των ακινήτων. Το ίδιο ισχύει και για παλιά τοπογραφικά, που οι μετρήσεις έχουν γίνει με κορδέλα».
Περισσότερες από 1.000 ιδιοκτησίες αναμένεται να δηλώσει στο Κτηματολόγιο ο Δήμος Ηρακλείου
500 ιδιοκτησίες από τους πρώην Δήμους Παλιανής, Γοργολαϊνι και Τεμένους και 500 ιδιοκτησίες από τον πρώην Δήμο Ν. Αλικαρνασσού αναμένεται να δηλώσει στο Κτηματολόγιο ο Δήμος Ηρακλείου. Η όλη διαδικασία προχωρά με ευθύνη του τμήματος Δημοτικής Περιουσίας και με την εποπτεία του αρμόδιου αντιδήμαρχου Μανόλη Βασιλάκη, ο οποίος με δηλώσεις του στην «Π» τονίζει μεταξύ άλλων ότι από τις 22 Νοεμβρίου άρχισε η διαδικασία της κτηματογράφησης στους Δήμους Χερσονήσου, Μαλεβιζίου ενώ για τον Δήμο Ηρακλείου αφορά σε όλη τη γεωγραφική του έκταση πλην αυτής που καλύπτει η πόλη του Ηρακλείου και η περιοχή των Βασιλειών.
Ο Δήμος Ηρακλείου από την πλευρά του πρόκειται να δηλώσει 1000 εμπράγματα δικαιώματα εντός των διοικητικών του ορίων, ενώ υπάρχουν σημαντικά ιδιοκτησιακά δικαιώματα εκτός της διοικητικής του εμβέλειας που επίσης θα δηλωθούν. Ο ίδιος ενθαρρύνει τους πολίτες να δηλώσουν εμπρόθεσμα τις ιδιοκτησίες τους και να μην τρέχουν την τελευταία στιγμή που είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει συνωστισμός.
Στο Δήμο Χερσονήσου
Κάλεσμα στους πολίτες να δηλώσουν εγκαίρως τις ιδιοκτησίες τους στο κτηματολόγιο απευθύνει ο Δήμαρχος Χερσονήσου Γιάννης Σέγκος, ο οποίος σημειώνει ότι πρόκειται για μια εξαιρετικά απαραίτητη διαδικασία που έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί εδώ και χρόνια για να μπορέσει ο τόπος να χαράξει την αναπτυξιακή του πορεία σε σωστές συντεταγμένες.
Ο ίδιος σημειώνει ότι στο χώρο της πρώην αμερικανικής βάσης των Γουρνών θα υπάρχει γραφείο που θα παραλαμβάνει αιτήσεις κτηματογράφησης και παράλληλα θα ενημερώνει και τους ενδιαφερόμενους για το τι έγγραφα θα πρέπει να συγκεντρώσουν. Παράλληλα έχει προγραμματιστεί δύο φορές την εβδομάδα να βρίσκεται στα γραφεία του Αγροτικού Συνεταιρισμού Επισκοπής ένα άτομο εντεταλμένο του γραφείου κτηματογράφησης το οποίο θα ενημερώνει τον κόσμο για το πως θα πρέπει να διαμορφώσει τους φακέλους και θα λύνει κάθε απορία σε σχέση με την όλη διαδικασία της καταγραφής των ιδιοκτησιών.
Στο Δήμο Μαλεβιζίου
Οι δικαιούχοι ιδιοκτήτες του Μαλεβιζίου μπορούν να απευθύνονται στα δύο αρμόδια Γραφεία στην περιοχή του Γιοφύρου και την περιοχή του Κρουσώνα.
Συγκεκριμένα, ο Δήμος Μαλεβιζίου έχει παραχωρήσει χώρο στο πρώην Κοινοτικό Κατάστημα Κρουσώνα, όπου άμεσα θα στεγαστεί Γραφείο Ενημέρωσης Κοινού για τους σκοπούς του Κτηματολογίου, η λειτουργία του οποίου θα ξεκινήσει από τη Δευτέρα 29 Νοεμβρίου και ώρες 08:00πμ – 3:00μμ. Το συγκεκριμένο γραφείο δεν θα παραλαμβάνει αιτήσεις, παρά μόνο θα ενημερώνει τους πολίτες σε κάθε απορία που έχουν σε ό,τι αφορά στη διαδικασία της κτηματογράφησης.
Το κεντρικό γραφείο παραλαβής αιτήσεων κτηματογράφησης βρίσκεται στην οδό Μενελάου Παρλαμά, στο 1ο χλμ της Ε.Ο. Ηρακλείου – Μοιρών στο Ηράκλειο (περιοχή Γιόφυρου), όπου οι ιδιοκτήτες εμπράγματων δικαιωμάτων στους Δήμους Ηρακλείου Χερσονήσου και Μαλεβιζίου μπορούν να δηλώσουν τις ιδιοκτησίες τους.
Το γραφείο Κτηματογράφησης στον Εσταυρωμένο λειτουργεί Δευτέρα-Τρίτη-Πέμπτη-Παρασκευή ώρες 8:00π.μ. – 4:00μ.μ. και Τετάρτη ώρες 8:00π.μ. – 8:00μ.μ. Οδηγίες προς τους δικαιούχους καθώς και τα ειδικά έντυπα δήλωσης δικαιώματος διατίθενται στα αρμόδια Γραφεία Κτηματογράφησης και μέσω της ιστοσελίδας www.ktimatologio.gr