Μια βόλτα στο κέντρο της πόλης είναι αρκετή για να πείσει και τον επισκέπτη για την εικόνα η οποία για τους κατοίκους του Ηρακλείου αποτελεί καθημερινότητα: Η πόλη και ειδικά το ιστορικό της κέντρο είναι γεμάτα αδέσποτα ζώα κατεξοχήν σκυλιά, τα οποία δεν θα επιβίωναν ή θα δημιουργούσαν προβλήματα, αν καταστηματάρχες και κάτοικοι δεν τους παρείχαν τη στοιχειώδη φροντίδα.
Το ζήτημα υφίσταται επί δεκαετίες, αλλά, όπως λέει η αντιδήμαρχος πολιτισμού Ρένα Παπαδάκη – Σκαλίδη, κορυφώθηκε μετά την πανδημία. Στη διάρκεια της πολλοί κάτοικοι του Ηρακλείου – πράγμα που συνέβη και σε άλλες πόλεις βέβαια – διαθέτοντας άπλετο χρόνο, πήραν ζώα συντροφιάς, τα οποία ωστόσο το τελευταίο διάστημα εγκαταλείπουν σταδιακά, χωρίς να φροντίζουν για τη μεταφορά τους σε ανθρώπους που πιθανόν να έχουν τη δυνατότητα να τα φροντίσουν. “Θα μπορούσαν να απευθυνθούν στα Φιλοζωικά σωματεία ή και στον δήμο, ο οποίος διαθέτει το μοναδικό οργανωμένο κυνοκομείο στην Κρήτη για την προσωρινή έστω φροντίδα τους. Αντ’ αυτού τα εγκαταλείπουν στο δρόμο με αποτέλεσμα να προκαλείται μια σειρά προβλημάτων, καθώς ειδικά τα μεγαλόσωμα σκυλιά και περισσότερο φαγητό χρειάζονται και περισσότερη φροντίδα. Χωρίς αυτήν σχηματίζουν αγέλες και μπορεί να γίνουν επιθετικά. Σήμερα μια μαθήτρια σε χωριό του δήμου κατέληξε στο νοσοκομείο από δάγκωμα σκύλου, για τον οποίο δεν γνωρίζουμε ακόμη αν ήταν αδέσποτος ή είχε ξεφύγει από την προσοχή του ιδιοκτήτη του”.
Σύμφωνα με την αντιδήμαρχο οι αριθμοί δείχνουν και το μέγεθός του προβλήματος τόσο για τους κατοίκους όσο και για τα ίδια τα ζώα. “Στον οικιστικό ιστό της πόλης κατ’ εκτίμηση ζουν περίπου 500 αδέσποτοι σκύλοι και στο ιστορικό κέντρο διαβιούν περίπου 100. Το σύνολο των αδέσποτων σκύλων δε, στον νομό Ηρακλείου, εκτιμάται ότι ξεπερνά τις 5.000”.Το κυνοκομείο Ηρακλείου, το οποίο λειτουργεί με πλήρεις προδιαγραφές εδώ και 15 χρόνια, αυτήν την στιγμή φιλοξενεί 85 σκύλους που περιθάλπονται περιμένοντας υιοθεσία. Όταν βρίσκεται σε αδυναμία φιλοξενίας λόγω πληρότητας, το μόνο που μπορεί να κάνει το ειδικευμένο προσωπικό είναι να προχωρά σε στείρωση και να τα επιστρέφει στο σημείο που βρέθηκαν.
Μέτρο που εφαρμόζεται για τις γάτες, καθώς περισσότερες από 25 στειρώνονται καθημερινά από τους κτηνιάτρους του κυνοκομείου και επιστρέφονται στο σημείο από όπου προήλθαν. Φυσικά και για αυτές υπάρχει δυνατότητα υιοθεσίας αν ζητηθεί.
Ωστόσο, όπως λένε στην ΕΡΤ, οι κτηνίατροι του κυνοκομείου, καθώς η νοοτροπία μεταχείρισης των ζώων είναι δύσκολο να αλλάξει, η μόνη λύση είναι η περαιτέρω αυστηροποίηση της νομοθεσίας με βαριά πρόστιμα για όσους εγκαταλείπουν ζώα.