Στα «επώνυμα» ακίνητα που άλλαξαν χέρια σήμερα περιλαμβάνεται και μια μεζονέτα στο Ηράκλειο της Κρήτης, τόπο καταγωγής της οικογένειας Καρούζου, η οποία ήλεγχε την «Καρούζος 4 Καππα», με τη γνωστή αλυσίδα καταστημάτων πολυτελών ειδών ένδυσης, υπόδησης και αξεσουάρ.
Το ακίνητο που ανήκε στον αείμνηστο Αντώνη Καρούζο και μετά το θάνατό του περιήλθε στους γιους του Μανώλη και Βασίλη, βγήκε με τιμή πρώτης προσφοράς 355.000 ευρώ και μετά από διαδοχικά χτυπήματα κατακυρώθηκε στις 712.999 ευρώ.
Πρόκειται για διώροφη μεζονέτα με υπόγειο, συνολικής επιφάνειας 366,85 τ.μ. η οποία εκτείνεται σε υπόγειο βοηθητικής χρήσης επιφάνειας 113,98 τ.μ., ισόγειο επιφάνειας 114,32 τ.μ., Α’ όροφο επιφάνειας 113,09 τ.μ. και ισόγειο βοηθητικό κτίσμα επιφάνειας 25,46 τ.μ. που βρίσκεται επί της συμβολής των οδών Ματζαπετάκη 21, παρόδου οδού Ματζαπετάκη και Πλατάκη, στην περιοχή του Αγίου Ιωάννη στο Ηράκλειο Κρήτης. Το ακίνητο έχει ανεγερθεί περί το 2003 επί οικοπέδου επιφάνειας 624,10 τ.μ. και με βάση εξωτερική αυτοψία ο βαθμός συντήρησης κρίνεται πολύ καλός. Ο σκελετός του κτηρίου είναι από οπλισμένο σκυρόδεμα και η πλήρωση της τοιχοποιίας από οπτοπλινθοδομή.
Η πικρή ιστορία
Για τέσσερις δεκαετίες η οικογένεια του Αντώνη Καρούζου άφησε το δικό της στίγμα στην αγορά των επώνυμων πολυτελών ειδών ένδυσης, υπόδησης και αξεσουάρ, φέρνοντας στη χώρα μας τις δημιουργίες φημισμένων οίκων του εξωτερικού.
Πρωταγωνιστής αυτής της ιστορικής επιχείρησης υπήρξε ο Αντώνης Καρούζος που έφυγε από τη ζωή τον Ιούλιο του 2011, με τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης να πλήττουν καίρια και το δικό του οικοδόμημα. Η αφετηρία ήταν το 1972 όταν, με το πρώτο κατάστημα στην οδό Δροσοπούλου, ο Αντώνης Καρούζος έφερε έναν διαφορετικό αέρα στην ανδρική ένδυση με τα έτοιμα «επώνυμα» ρούχα του, «μεταγγίζοντας» στην Ελλάδα την αντίστοιχη διεθνή τάση.
Ο Αντώνης Καρούζος δικαιώθηκε από την αποδοχή του κοινού που αναζητούσε πλέον το καινούργιο. Εστιάζοντας εξ αρχής σε προϊόντα και brands υψηλής ποιότητας και δίνοντας έμφαση στην εξειδικευμένη εξυπηρέτηση των πελατών, κατά τις δεκαετίες του ’80 και ’90 η επιχείρηση «μεγάλωσε», αποκτώντας καταστήματα στο Κολωνάκι, στην Κηφισιά, στο Ψυχικό, στη Γλυφάδα, δηλαδή σε όλα τα «σημεία-κλειδιά», καθώς και εκτός Αττικής, στη Θεσσαλονίκη, τη Μύκονο και βέβαια στο Ηράκλειο, ενώ επεκτάθηκε και στη γυναικεία ένδυση. Στο απόγειό της διέθετε 20 καταστήματα σε όλη την Ελλάδα, μεταξύ των οποίων και στα ξενοδοχεία Astir Palace και Costa Navarino, αντιπροσωπεύοντας οίκους όπως Agnona, Brioni, Brunello Cucinelli, Casadei, Celine, Corneliani, Donna Karan, Ermenegildo Zegna, Elie Saab, Giambattista Valli, Givenchy, Isaia, John Varvatos, Kiton, Loro Piana, MichaelKors, Neil Barrett, Prada, Santoni, Tom Ford, Valentino, Vionnet.
Άνθρωπος με σπάνιο επιχειρηματικό αισθητήριο ο Αν. Καρούζος πιστώνεται και την ιδέα της συγκρότησης της κοινοπραξίας Picar, στα τέλη της δεκαετίας του ’90, με βασικό κορμό την Τράπεζα Πειραιώς και στόχο τη δημιουργία πολυκαταστήματος 20.000 τ.μ. στο Μέγαρο του Μετοχικού Ταμείου Στρατού στο κέντρο της Αθήνας. Πρόκειται για το μετέπειτα Attica Stores… Εκείνη την εποχή, αν και υπήρξε προοπτική συμφωνίας με την περίφημη Galleries Lafayette, η Carouzos αποχώρησε από το εγχείρημα, προτάσσοντας την ανάγκη εσωτερικής αναδιοργάνωσης, καθώς ήδη από το 2003 είχαν φανεί κάποια πρώτα προβλήματα.
Ακολούθησε μια περίοδος ανάταξης της επιχείρησης, την οποία ωστόσο διαδέχθηκε η μοιραία και αλόγιστη κατά πολλούς επέκταση, που επιβλήθηκε ουσιαστικά από τον έντονο ανταγωνισμό. Όταν η χώρα έμπαινε στη μακρά περιπέτεια της οικονομικής κρίσης, η Carouzos, αν και έφτανε να κάνει τζίρους άνω των 40 εκατ. ευρώ, βίωσε τις συνέπειες της ισοπέδωσης της αγοράς ένδυσης.
Το 2009 αναλαμβάνουν τα ηνία οι δύο γιοι του Αν. Καρούζου, Μανώλης και Βασίλης, με τον ίδιο να παραμένει πρόεδρος. Έκτοτε ξεκινά μια φάση συμμαζέματος και προσφορών προκειμένου να μειωθούν τα τεράστια αποθέματα της εταιρείας και να εισρεύσει ρευστό στα ταμεία της.
Η προσπάθεια αυτή αποδίδει καρπούς, ενώ παράλληλα αναζητείται ισχυρός σύμμαχος που θα μπορέσει να διασφαλίσει τη συνέχεια. Οι πληροφορίες έκαναν λόγο για «παρέλαση» μνηστήρων δεδομένου ότι το brand παρέμενε δυνατό. Ωστόσο η κρίση «ροκάνιζε» τα θεμέλια, με τον τζίρο να υποχωρεί από τα 46,5 εκατ. ευρώ το 2008 στα 22 εκατ. ευρώ το 2011 και σε κάτω από 10 εκατ. ευρώ το 2012, με τις ζημίες να συσσωρεύονται και τις υποχρεώσεις να γιγαντώνονται.
Στη συνέχεια, αν και υπήρξε μια προοπτική συμφωνίας με μεγάλο όμιλο του εξωτερικού, εμβληματικοί προμηθευτές όπως οι Prada και Ermenegildo Zegna εγκατέλειψαν την εταιρεία την ώρα που ορισμένες τράπεζες ωθούσαν την κατάσταση στα άκρα.
Μέσα σε αυτόν τον ασφυκτικό κλοιό η «Καρούζος 4 Κάππα» προσφεύγει το καλοκαίρι του 2012, σε αίτημα προστασίας από τους πιστωτές και ένταξης στο Άρθρο 99, καταθέτοντας business plan με έμφαση πλέον στην αναδιάρθρωση των υποχρεώσεών της μέσω αξιοποίησης των ακινήτων της, το οποίο συζητήθηκε το Νοέμβριο του 2013 και απορρίφθηκε.
Παράλληλα, αρχίζουν οι δεσμεύσεις των λογαριασμών της από το Δημόσιο, η αδυναμία εισαγωγής εμπορευμάτων, οι καθυστερήσεις της μισθοδοσίας και βέβαια το κλείσιμο καταστημάτων.
Οι διαπραγματεύσεις που ακολούθησαν κράτησαν γύρω στα δύο χρόνια, χωρίς όμως ουσιαστικό αποτέλεσμα. Κάπως έτσι, το Μάιο του 2014 έπεσαν τα ρολά και στο τελευταίο κατάστημα της οδού Κανάρη στο Κολωνάκι.
Τον Ιανουάριο του 2019 η Valentino Spa καταθέτει στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών αίτηση πτώχευσης της «Καρούζος 4 Κάππα» που γίνεται δεκτή από το δικαστήριο, ορίζοντας ως ημερομηνία παύσης πληρωμών την 19η Ιουνίου 2017. Όπως αναφέρεται στην απόφαση η εταιρεία «είχε πάψει την πληρωμή των ληξιπρόθεσμων χρηματικών της υποχρεώσεων κατά τρόπο γενικό και μόνιμο ήδη από το έτος 2011», ενώ τον Απρίλιο του 2012 το σύνολο των υποχρεώσεων ανερχόταν σε 83,84 εκατ. ευρώ.
Στη συνέχεια, το 2020 ξεκίνησαν οι πλειστηριασμοί των ακινήτων της εταιρείας από τις τράπεζες, ενώ είχε προηγηθεί τον Σεπτέμβριο του 2019, το σφυρί για το σήμα “Carouzos” με τιμή πρώτης προσφοράς 2,9 εκατ. ευρώ.
Όπως έχει αναφέρει και το newmoney, για τις 6 Ιουνίου 2025 έχει προγραμματιστεί πλειστηριασμός από την σύνδικο πτώχευσης, για αποθηκευτικό χώρο στην περιοχή της Κηφισιάς, με τιμή εκκίνησης 385.000 ευρώ.