Ιωάννα Παντελάκη, η σεφ που εντυπωσιάζει με τις σφακιανές πίτες της

Ένα ακόμα ρεκόρ «έσπασε» η Χανιώτισσα σεφ Ιωάννα Παντελάκη στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Γουρνών στο περιθώριο του 11ου διαγωνισμού Κρητικής Μεσογειακής Διατροφής «Νίκος Ψιλάκης». Πρόκειται για το δικό της ιδιαίτερο ρεκόρ που συνέχεια ανεβαίνει όταν πολύ συχνά φτιάχνει με μοναδική μαεστρία σφακιανές πίτες.

Κι όσοι ήταν εκεί εντυπωσιάστηκαν καθώς ενώ την παρακολουθούσαν δεν μπορούσαν με τα μάτια να φτάσουν τις γρήγορες κινήσεις των χεριών της. Έτσι όταν τη ρωτήσαμε πόσες σφακιανές πίτες έχει φτιάξει στη ζωή της και η ίδια απάντησε δυνατά και καθαρά «εκατομμύρια», κανείς δεν αμφισβήτησε αυτό που έλεγε. Ήταν όλοι σίγουροι ότι έλεγε αλήθεια, δοκιμάζοντας παράλληλα τις εξαιρετικές πίτες που σερβίρονταν σε όλους τους επισκέπτες με εκλεκτή μυζήθρα και παραδοσιακό Κρητικό μέλι.

Η Ιωάννα Παντελάκη, από τις παλιές γυναίκες σεφ στην Κρήτη, εργάστηκε για πολλά χρόνια στον τουρισμό και όπως η ίδια είπε έχοντας αναλάβει την δημιουργία 1200 γευμάτων καθημερινά σε μεγάλο ξενοδοχείο, επέβαλλε τη χρήση του ελαιολάδου και καθιέρωσε την Κρητική κουζίνα.

Όμως η ιστορία και η σύνδεση της σεφ που πρόσφατα σταμάτησε την δουλειά αλλά όχι την ενεργό δράση, με τις σφακιανές πίτες είναι μια διαφορετική και ξεχωριστή αγαπημένη στην ίδια ιστορία που τη γυρίζει πολύ πίσω στα νεανικά της χρόνια. Όπως είπε πριν ακόμα αποκτήσει επάγγελμα ήταν δεν ήταν 17 χρόνων όταν έμαθε να φτιάχνει τις πίτες από μια παπαδιά. Από τότε δεν σταμάτησε ποτέ και έχει φτιάξει …. εκατομμύρια πίτες προσφέροντας το αποτέλεσμα της τέχνης της στους ανθρώπους.

Για τον τρόπο που φτιάχνει τη ζύμη είπε ότι βάζει χλιαρό νερό, ένα σφηνάκι ελαιόλαδο, ένα σφηνάκι ρακή και αλεύρι για όλες τις χρήσεις. Φτιάχνει μια ζύμη μαλακή, να ξεκολά από την λεκάνη που ζυμώθηκε και να μην κολλά στα χέρια. Στη συνέχεια φτιάχνει βολαράκια με τη ζύμη ανοίγει φύλλο βάζει τη μυζήθρα, κλείνει την πίτα και ανοίγει ξανά το ζυμάρι με τα χέρια ή με το ξυλίκι. Η πίτα τηγανίζεται σε καυτό ελαιόλαδο και περιχύνεται με μέλι πριν φαγωθεί.

Μια δημιουργία σχετικά απλή αλλά εξαιρετικής γεύσης που «σφραγίζει» με πολλά άλλα νόστιμα εδέσματα την Κρητική γαστρονομία.

Η κυρία Ιωάννα μόνο μέσα στο 2025 έχει δημιουργήσει σφακιανές πίτες σε πέντε εκδηλώσεις ενώ για να καταλάβουμε την ταχύτητα με την οποία δημιουργεί θα πρέπει να επισημάνουμε ότι στη δράση που έγινε στο εκθεσιακό κέντρο η ίδια έφτιαχνε τις πίτες και τέσσερις συνάδελφοι της έψηναν και σέρβιραν χωρίς να  μένουν καθόλου χωρίς δουλειά!