Ημερίδα για τα αναγκαία μέτρα προστασίας των ακτών της Κρήτης

Η «δέσμη» μέτρων που πρέπει να ληφθεί για την προστασία των ακτών και των θαλασσών στην Ελλάδα, βρέθηκε στο επίκεντρο ενημερωτικής ημερίδας, την οποία οργάνωσε την Παρασκευή στα Χανιά ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης. Στην ημερίδα συμμετείχαν εκπρόσωποι από είκοσι δύο Περιφερειακές Ενότητες από ολόκληρη τη χώρα, οι οποίες αποτελούν τη «διαπεριφερειακή συνεργασία» με τίτλο «ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΠΑΡΑΚΤΙΕΣ ΑΠΕΙΛΕΣ ΚΑΙ ΑΛΙΕΙΑ».

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μια ευρεία γκάμα διαδραστικών και όχι μόνο πρωτοβουλιών, που θα ληφθούν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα πανελλαδικά, στο πλαίσιο της εκστρατείας ενημέρωσης πολιτών και φορέων, για τους σημαντικούς κινδύνους που ελλοχεύουν.  Στόχος του εν λόγω «Διαπεριφερειακού Σχεδίου Συνεργασίας» είναι η ιεράρχηση των κινδύνων που αντιμετωπίζει το θαλάσσιο περιβάλλον και σχετίζονται με την αλιεία και τις παράκτιες περιοχές καθώς και η δημιουργία στοχευμένων προτάσεων για την αντιμετώπισή τους, μέσα από τη συνεργασία των εταίρων του σχεδίου.

Ο διευθύνων σύμβουλος του Ο.Α.Κ., κ. Άρης Παπαδογιάννης, αφού πρώτα τόνισε ότι «η ημερίδα, πραγματοποιείται στη βαριά «σκιά» της ανείπωτης τραγωδίας, που έχει βυθίσει ολόκληρη τη χώρα στο πένθος», υπογράμμισε χαρακτηριστικά: «Μέσα από τις εισηγήσεις των ειδικών θα βρούμε τους τρόπους να αντιμετωπίσουμε όλα αυτά τα προβλήματα.

Οι προτάσεις αυτές θα βοηθήσουν ώστε να βρούμε τον βηματισμό και να φροντίσουμε να προστατεύσουμε το περιβάλλον. Δεν είναι μόνο μία δράση, είναι μία «δέσμη δράσεων» και προσπαθειών που πρέπει να εφαρμόσουμε, σε ατομικό συλλογικό επίπεδο, για να έχουμε πετύχει την προστασία του περιβάλλοντος και να αφήσουμε παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές. Είναι υποχρέωση όλων μας».

Συντονιστής εταίρος της διαπεριφερειακή συνεργασίας είναι η Αναπτυξιακή Ηρακλείου. Στη διάρκεια των δηλώσεών του στο περιθώριο της ημερίδας, ο γενικός διευθυντής της Αναπτυξιακής Ηρακλείου, κ. Γιώργος Μαυρογιάννης, ανέφερε από τη δική του πλευρά: «Ο πλανήτης πρέπει να ζήσει και οφείλουμε να ζήσει για τα παιδιά μας.

Μέσα σε αυτή την προσπάθεια την οποία γίνεται,  οι Αναπτυξιακές της χώρας μελετούμε από πού προέρχονται οι απειλές, τρόπους με τους οποίους να τις σταματήσουμε αλλά και τρόπους για το πώς τα παιδιά σήμερα θα μπορούν να ευαισθητοποιηθούν σε τέτοιο βαθμό ώστε να αντιστρέψουμε την κατάσταση η οποία υπάρχει στη σχέση του ανθρώπου με τη θάλασσα».