Δεν φθάνει ο πόνος τους για τον χαμό του παιδιού τους, έχουν και το ΙΚΑ να τους… κυνηγάει, ζητώντας από τους χαροκαμένους γονείς σχεδόν 14.500 ευρώ για λάθος που διέπραξε η ίδια η υπηρεσία, γεγονός που το ίδρυμα παραδέχεται και εγγράφως.
Και; Τα λάθη των πολιτών όχι μόνο δεν συγχωρούνται από το κράτος, αλλά ενίοτε τιμωρούνται και ποινικά. Όταν όμως αυτά τα λάθη διαπράττονται από το ίδιο το Κράτος, τότε δεν τρέχει… κάστανο.
Έχουν, βλέπετε, προνοήσει με έξυπνο τρόπο ώστε ο νόμος να τους καλύπτει και σε αυτές τις περιπτώσεις και το κράτος να φαίνεται πάντα «αναμάρτητο και αλάνθαστο» έναντι του πολίτη, ο οποίος υποβάλλεται σε απίστευτη δοκιμασία. Σε απλά ελληνικά τού λένε: «Δικό μας το λάθος, ο λογαριασμός δικός σου».
Η υπόθεση όμως είναι αρκετά σοβαρότερη από το να χαθούμε στη… μετάφραση, στην ανάγνωση εγκυκλίων και διατάξεων. Η… μάχη με το τέρας της γραφειοκρατίας που εκτρέφει το Κράτος είναι συνήθως άνιση για τον πολίτη και αναμφισβήτητα ψυχοφθόρα.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση το Κράτος έρχεται να εξοντώσει ψυχολογικά και οικονομικά μία πάμφτωχη, πονεμένη οικογένεια που δεν φέρει ουδεμία ευθύνη για το λάθος που διέπραξε η ίδια η υπηρεσία.
Ο Σπύρος Κατσάφαρος από τις Πατέλλες Ηρακλείου απεβίωσε στις 2 φεβρουαρίου του 2016. Για κάποια χρόνια μέχρι και που «έφυγε» από τη ζωή τού χορηγούνταν ένα ποσό ως εξωϊδρυματικό επίδομα που δίνεται σε τετραπληγικούς ή παραπληγικούς.
Στα μέσα του περασμένου Αυγούστου κοινοποιήθηκε στους γονείς και στα αδέλφια του έγγραφο με το οποίο υποχρεούνται να επιστρέψουν στο ΙΚΑ το ποσό των 14.481,55 ευρώ.
Όπως αναφέρεται στο έγγραφο της σχετικής απόφασης: «Εκ παραδρομής, κατά την αναγγελία της σύνταξης του στη Μηχανοργάνωση εδόθη εξωιδρυματικό επίδομα με ποσό ίσο με το 20πλασιο αντί του ορθού 10πλασιο ημερομίσθιο του ανειδίκευτου εργάτη όπως ισχύει κάθε φορά».
Προς αποφυγή παρεξηγήσεων για το ποιος θα πληρώσει τα σπασμένα, διευκρινίζεται ότι «σύμφωνα με το άρθρο 103 του Ν. 4387/2016 από 13/5/2016 κάθε παροχή που έχει καταβληθεί από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ αχρεώστητα, επιστρέφεται ανεξαρτήτως υπαιτιότητας του λαβόντος και αναζητείται σύμφωνα με τις διατάξεις του ΚΕΔΕ».
Και επειδή, όπως επισημαίνεται, κάθε οφειλή του θανόντος συνιστά χρέος κληρονομιάς, οι γονείς και τα αδέλφια του καλούνται τώρα να… κόψουν το κεφάλι τους και να επιστρέψουν τα χρήματα στην υπηρεσία και ας αδυνατούν να καλύψουν ακόμα και τις στοιχειώδεις ανάγκες για την καθημερινή επιβίωσή τους.
Ο κ. Δημήτρης Κατσάφαρος, πατέρας του Σπύρου, βρίσκεται σε πλήρη απόγνωση. Τόσο ο ίδιος όσο και η σύζυγός του παίρνουν μία πενιχρή σύνταξη, ζουν στο ενοίκιο, ενώ λόγω προβλημάτων υγείας μηνιαίως καλούνται να διαθέσουν ένα σημαντικό ποσό για την κάλυψη της ιατροφαρμακευτικής τους περίθαλψης. Όσοι γνωρίζουν την οικογένεια ξέρουν πόσο δύσκολα τα φέρνει πέρα στην καθημερινότητά της. Έχασαν το παιδί τους πριν από μερικούς μήνες, πενθούν ακόμα για τον χαμό του και βρίσκονται και με την πλάτη στον τοίχο χωρίς δική τους υπαιτιότητα.
«Το επίδομα αυτό το έπαιρνε αποκλειστικά ο Σπύρος για τις ανάγκες που είχε το παιδί. Ό,τι μας έβγαλαν, έπαιρνε. Δεν φταίμε εμείς για το λάθος που εκείνοι έκαναν. Εμείς με το ζόρι τα βγάζουμε πέρα. Μου είπαν ότι μπορώ να κάνω αίτηση θεραπείας, αλλά εγώ δεν ξέρω γράμματα και δεν ξέρω να συμπληρώσω ούτε μία αίτηση» δήλωσε στην «Π» σε κατάσταση απελπισίας.