ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΛΙΜΑΝΙΟΥ: Το ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου και η άλλη προσέγγιση της Λαϊκής Συσπείρωσης

Το ψήφισμα της αντιπολίτευσης που στηρίχθηκε από την τριπλέτα των παρατάξεων του Γ.Κουράκη του Ηλ. Λυγερού και του Π. Ινιωτάκη, ήταν αυτό που τελικά υπερψηφίστηκε από το Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου στο κρίσιμο ζήτημα της ιδιωτικοποίησης του λιμανιού.

Το ψήφισμα ξεκαθαρίζει ότι  «η διαδικασία πώλησης του  πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών  της «ΟΛΗ ΑΕ» (για 60 χρόνια) θα έχει αρνητικό αντίκτυπο  σε  θέματα γεωπολιτικής και εθνικής  ασφάλειας για την χώρα με βάση τις συνθήκες που υπάρχουν σήμερα στην Ανατολική Μεσόγειο. Ταυτόχρονα θα πληγούν  ανεπανόρθωτα οι επιχειρήσεις του νησιού, και ειδικότερα οι εξαγωγικές εταιρείες , από την ενδεχόμενη αύξηση των κομίστρων που θα προκύψουν αυτόματα από την ιδιωτικοποίηση του.

Το Ελληνικό δημόσιο θα πρέπει να έχει τον κυρίαρχο ρόλο και λόγο στα θέματα εθνικής  ασφάλειας, λιμενικής λειτουργίας, διεθνών σχέσεων και προοπτικής και να αξιοποιεί τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του λιμανιού προς όφελος του λαού και του τόπου.

Λαϊκή Συσπείρωση: Όχι στην ιδιωτικοποίηση του λιμανιού

Διαφορετική είναι η πολιτική προσέγγιση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» που ευθέως εκφράζει την έντονη αντίθεση του σε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης του λιμανιού του Ηρακλείου, είτε του εμπορικού τμήματος, είτε του ενετικού λιμανιού, είτε οποιουδήποτε άλλου τμήματος της περιουσίας του.

Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση της η «πολιτική της ΕΕ, που υλοποιούν οι κυβερνήσεις ΝΔ, όπως και οι προηγούμενες ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ, είναι η ιδιωτικοποίηση κρατικών υπηρεσιών, επιχειρήσεων, υποδομών και ακίνητης περιουσίας. Τη βαπτίζουν «αξιοποίηση», αλλά δεν είναι τίποτα άλλο από την παράδοση δράσεων του κράτους στο ιδιωτικό κεφάλαιο για κερδοφόρα εκμετάλλευση, με νέα βάρη για τον λαό.

Σε αυτή τη γραμμή βρίσκεται η πώληση σε επιχειρηματικούς ομίλους, μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, της πλειοψηφίας των μετοχών του ΟΛΗ ΑΕ, ο οποίος έχει το αποκλειστικό δικαίωμα χρήσης και εκμετάλλευσης των λιμανιών Ηρακλείου και Λινοπεραμάτων καθώς και των αλιευτικών καταφυγίων Άρβης, Κερατόκαμπου και Λέντα.

Τον ελιγμό της κυβέρνησης, αποδέχονται η δημοτική Αρχή και όλοι οι συνδυασμοί στο δημοτικό συμβούλιο, πλην «Λαϊκής Συσπείρωσης», αφού κάνουν πως δεν τον αντιλαμβάνονται. Αποτελεί πρόκληση προς τον λαό η θέση που περιορίζει το αίτημα αποτροπής της πώλησης, μόνο στο Ενετικό λιμάνι, αδιαφορώντας για το υπόλοιπο.

Όσο για το σχέδιο δημιουργίας Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου (ΔΛΤ), η τύχη του -ακόμα και αν δημιουργηθεί- είναι προδιαγεγραμμένη αφού, με το σημερινό νομικό πλαίσιο, τα ΔΛΤ αποτελούν προθάλαμο για την παραπέρα εμπορευματοποίηση της λειτουργίας των λιμανιών, στην κατεύθυνση της λεγόμενης «Εθνικής Λιμενικής Πολιτικής».