Ο Σταϊκούρας «αδειάζει» τον Δήμο Ηρακλείου στη Βουλή και ο Καλοκαιρινός μιλά για συναντίληψη με το Υπουργείο

Το καλό κλίμα συναντίληψης και συνεργασίας με το Υπουργείο Υποδομών υπογραμμίζεται στην επίσημη ανακοίνωση του Δήμου για δύο κρίσιμα ζητήματα που αφορούν στον ΒΟΑΚ που διχοτομεί το Ηράκλειο και στην αξιοποίησης της έκτασης του αεροδρομίου Ηρακλείου «Νίκος Καζαντζάκης», που βρίσκεται στα χέρια του ΤΑΙΠΕΔ, μετά τη συνάντηση του δημάρχου Ηρακλείου Αλέξη Καλοκαιρινού με τον υφυπουργό, αρμόδιο για θέματα Υποδομών, Νίκο Ταχιάο.

Στο μεταξύ λίγες ώρες νωρίτερα, ο τρόπος που απάντησε ο υπουργός Υποδομών σε ερώτηση του βουλευτή Χ. Μαμουλάκη για το αεροδρόμιο «Ν. Καζαντζάκη» άναψε «φωτιές» στην τοπική κοινωνία, αφού παρουσίασε στη Βουλή πίνακες της τεχνικής έκθεσης που συντάχθηκε τον Φεβρουάριο του 2023 σχετικά με την προέλευση των διάφορων εκτάσεων του αεροδρομίου που δεν αναγνωρίζουν τον Δήμο Ηρακλείου!

Η πολιτική τοποθέτηση του κορυφαίου εκπρόσωπου της επίσημης πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου ουσιαστικά αποτυπώνει μια ξεκάθαρη προσπάθεια να θέσει εκτός τον Δήμο Ηρακλείου από τη διαδικασία αξιοποίησης της έκτασης που καταλαμβάνει το αεροδρόμιο.

Οι επίσημες ανακοινώσεις του υπουργού (με τον οποίο δεν συναντήθηκε ο δήμαρχος παρά το ήταν προγραμματισμένο να συμμετέχει στη σύσκεψη με τους συνεργάτες του, με την αιτιολογία των έκτακτων κοινοβουλευτικών υποχρεώσεων), προκάλεσαν έντονα πολιτικά σχόλια για το πώς εκτοπίζεται ο Δήμος Ηρακλείου από την ιδιοκτησία του.

Στο πλαίσιο αυτό ο δήμαρχος κ. Καλοκαιρινός προχώρησε σε νέες δηλώσεις στις οποίες τόνισε πως σε ό,τι αφορά το αεροδρόμιο «Καζαντζάκης», είναι «απόλυτα τεκμηριωμένο το ιδιοκτησιακό καθεστώς για τον Δήμο Ηρακλείου».

Ο δήμαρχος έκανε λόγο για την ανάγκη «να επιδείξουν σοβαρότητα» όλοι οι εμπλεκόμενοι στη συζήτηση, μέχρι το ΤΑΙΠΕΔ, που έχει αναθέσει τη διερεύνηση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος, να λάβει τις σχετικές απαντήσεις.

Όπως είπε, τα στοιχεία που επικαλέστηκε ο υπουργός κ. Σταϊκούρας, είναι ένας πίνακας κήρυξης απαλλοτρίωσης που δεν έχει σχέση με το ιδιοκτησιακό καθεστώς. Έχουμε ένα ιστορικό κήρυξης απαλλοτριώσεων που δεν έχουν συντελεστεί. Συνεπώς δεν έχει νόημα να συγκεντρώσει κανείς τις κηρύξεις των απαλλοτριώσεων για να τεκμηριώσει το ιδιοκτησιακό καθεστώς.

Αν αθροίσετε τον πίνακα, είπε ο δήμαρχος, βγάζει 3.000 στρέμματα ενώ το «Ν. Καζαντζάκης» καλύπτει 1.736 στρέμματα. Και συνέχισε: «Αυτό συμβαίνει επειδή υπάρχει μια κηρυγμένη απαλλοτρίωση του ΄35 και η επανάληψή της για 1.000 στρέμματα και μετά για 920 στρέμματα το ’55 .

Ουδέποτε συντελέστηκαν οι απαλλοτριώσεις αυτές. Το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο το 1990 αναγνώρισε την κυριότητα των κληροτεμαχίων αυτών και αυτή είναι η νομική πραγματικότητα…

Τα στοιχεία που το Υπουργείο επικαλείται προέρχονται από μια έκθεση εταιρείας που ασχολείται με αεροφωτογραφίσεις…

Εμείς τα θέματα αυτά τα αντιμετωπίζουμε με σοβαρότητα και υπευθυνότητα και περιμένουμε από όλες τις πλευρές να κάνουν το ίδιο».