Στην ετήσια συνάντηση που διοργανώθηκε από το Αρχαιολογικό Ινστιτούτο της Αμερικής (AIA) τον Ιανουάριο στο Σικάγο, με θεματική την «Αποκατάσταση, συντήρηση και ανάδειξη αρχαιολογικών χώρων και μνημείων, στην Ελλάδα, στο πλαίσιο των στόχων της Ατζέντας 2030, για τη βιώσιμη ανάπτυξη», συμμετείχε το Υπουργείο Πολιτισμού.
Όπως αναφέρει χθεσινή ανακοίνωση του ΥΠΠΟ, σκοπός της θεματικής ήταν να παρουσιαστούν σημαντικά έργα προστασίας, συντήρησης, αναστήλωσης και διαμόρφωσης αρχαιολογικών χώρων και μνημείων, που πραγματοποιούνται από το Υπουργείο Πολιτισμού σε όλη την Ελλάδα και χρηματοδοτούνται από επιχειρησιακά ευρωπαϊκά προγράμματα και εθνικούς πόρους.
Ο βασικός στόχος είναι η διατήρηση των μνημείων ως δημόσιων αγαθών και η προστασία των χαρακτηριστικών αξιών τους, στο πλαίσιο της αειφόρου ανάπτυξης. Μεταξύ άλλων παρουσιάστηκε η δυναμική των «site-specific» παραστάσεων σε αρχαιολογικούς χώρους από τη γενική διευθύντρια του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, Δρ Αναστασία Γκαδόλου.
Οι παραστάσεις σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας, ειδικά διαμορφωμένες για συγκεκριμένους αρχαιολογικούς χώρους, μπορούν να αποτελέσουν ένα δημιουργικό πολιτιστικό προϊόν, που με το κατάλληλο στρατηγικό σχέδιο μπορεί να οδηγήσει στην αύξηση της επισκεψιμότητας σε όχι και τόσο γνωστούς αρχαιολογικούς χώρους, μειώνοντας έτσι τους κινδύνους από την πολύ υψηλή επισκεψιμότητα σε άλλους, αλλά και να δώσει σημαντικό στίγμα πολιτισμού σε χώρους εμβληματικούς, όπως τονίζει το ΥΠΠΟ στην ανακοίνωσή του.
Οι αρχαιολογικοί χώροι της Δήλου, της μινωικής Ζάκρου και του Καβειρίου της Λήμνου παρουσιάστηκαν ως μελέτες περίπτωσης, καθώς σε αυτούς τους χώρους «site-specific» παραστάσεις πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος του Υπουργείου Πολιτισμού «Όλη η Ελλάδα, ένας Πολιτισμός».