“Η διοίκηση δεν είναι μέσο αυταρέσκειας”
«Η διοίκηση

“Η διοίκηση δεν είναι μια θέση εξουσίας, δεν είναι ένα μέσο αυταρέσκειας ή επιβολής στους άλλους, είναι μια σημαντική ευκαιρία να εργαστείς σκληρά και να προσφέρεις. Αυτό πιστεύω και με ανθρώπους που έχουν τις ίδιες αντιλήψεις, θέλω να συνεργάζομαι” λέει σε συνέντευξή της στην “Π” η διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ Κρήτης Λένα Μπορμπουδάκη.

Η κ. Μπορμπουδάκη, περίπου τρεις μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, κάνει μεταξύ άλλων έναν πρώτο απολογισμό για όσα έχουν γίνει, αναφέρεται στις νέες προσλήψεις προσωπικού που δρομολογούνται τη νέα χρονιά, τους καινούριους διοικητές των νοσοκομείων η αποτελεσματικότητα των οποίων θα αξιολογείται, αλλά και σε κάποιους – ευτυχώς λίγους όπως λέει – οι οποίοι δεν δουλεύουν και αυτό γίνεται εις βάρος των συναδέλφων τους.

“Η υγεία δεν έχει ωράριο” σημειώνει,  τονίζοντας ότι μόνο με αξιοκρατία, διαφάνεια και ουσιαστική συνεργασία φέρνεις αποτέλεσμα.

“Ο στόχος μας είναι να βελτιώσουμε τις υπηρεσίες υγείας προς όφελος του πολίτη της Κρήτης και θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να το πετύχουμε” λέει.

Η συζήτηση με την κ. Λένα Μπορμπουδάκη ακολουθεί:

είναι ευκαιρία σκληρής

Από το Μουσείο στην ΥΠΕ

Ερωτ: Είστε σχεδόν τρεις μήνες στη διοίκηση της 7ης ΥΠΕ Κρήτης. Πόσο έχει αλλάξει η ζωή σας από τότε που είχατε  τη διεύθυνση της έκθεσης του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας; Πώς είναι τώρα η καθημερινότητά σας;

Απ: Η ζωή μου ίδια όπως πριν… Ίδια οικογένεια, ίδιοι φίλοι, ίδιοι αγαπημένοι άνθρωποι, ίδιες αξίες, ίδια όνειρα…

Η καθημερινότητά μου διαφορετική, έφυγα από το «μουσείο της καρδιάς μας»…όπως συνήθιζα να λέω και το κάνω ακόμα, ένα από τα πιο ενεργά και σημαντικά μουσεία της χώρας μας και όχι μόνο. Ένα κομμάτι από μένα, το άφησα εκεί.. Από όπου κι αν περνώ δεν είναι για μένα απλώς μία στάση στην καριέρα μου, ούτε δυο-τρεις γραμμές στο βιογραφικό μου..

Πάντα, θυμάμαι, οι ώρες εργασίας πολλές, μα τώρα ακόμα περισσότερες. Ξυπνώ νωρίς το πρωί, εκεί γύρω στις πέντε και μισή. Είναι ωραίο με ζεστό καφέ και βλέποντας να χαράζει να σχεδιάζεις την επόμενη ημέρα, τα επόμενα χρόνια. Διαβάζω το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, υπογράφω ψηφιακά τα έγγραφα της προηγούμενης ημέρας και φεύγω για το γραφείο. Η μέρα γεμάτη συναντήσεις, σημαντικές ή λιγότερο σημαντικές αποφάσεις, εντάσεις (σημαντικό να γίνονται εποικοδομητικές) και όμορφες στιγμές.  Στις οκτώ το βράδυ συνήθως χτυπά το τηλέφωνο, στη γραμμή ο άνθρωπος που είναι στο ισόγειο στις πληροφορίες: «Διοικήτρια, είναι ώρα να κλείσουμε». Όταν δεν έχουμε ολοκληρώσει την επίλυση σημαντικών θεμάτων συνήθως μονολογώ: «Μα τα νοσοκομεία δεν κλείνουν ποτέ, η υγεία δεν έχει ωράριο»… Έπειτα το παίρνω απόφαση.

Να κάπως έτσι ,είναι η εργασιακή μου μέρα .

Ερωτ: Όταν αναλάβατε στην ΔΥΠΕ έχοντας και την εμπειρία ως υποδιοικήτρια στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου, δεν ζητήσατε χρόνο προκειμένου να ενημερωθείτε για τα προβλήματα στις δημόσιες δομές υγείας, είπατε ότι αρχίζετε αμέσως δουλειά για να βρεθούν λύσεις.

Απ: Επέστρεψα στο επιστημονικό μου σπίτι.

Η εμπειρία ως αναπληρώτρια διοικήτρια στο ΠαΓΝΗ, απο το 2013 εως το 2015, υπήρξε μεγάλο σχολείο. Το 2013 άνθρωποι που πίστεψαν σε εμένα μου έδωσαν την ευκαιρία να προσπαθήσω να αποδείξω ότι μπορώ να προσφέρω  στη δημόσια υγεία. Το 2019 η πολιτική ηγεσία μού έκανε την τιμή να μου εμπιστευθεί τη διοίκηση της Υγειονομικής Περιφέρειας του τόπου μας.

Είναι αλήθεια, δεν ζήτησα πίστωση χρόνου, άλλωστε τα ζητήματα στη δημόσια υγεία μού είναι γνωστά. Αρχίσαμε αμέσως πολύωρη εργασία με τους υποδιοικητές ενισχύοντας το ΓΝ Ρεθύμνου με μετακινήσεις 10 γιατρών (μέσα σε ενάμιση μήνα), ώστε να ενισχύσουμε τα προγράμματα εφημέρευσης του νοσοκομείου. Αυτό με τη συνεργασία των γιατρών της ΠΦΥ του νομού Ρεθύμνου. Η τελευταία ενίσχυση ήρθε πριν μερικές ημέρες από τις διευθύντριες των δύο Παθολογικών Κλινικών του ΓΝ Χανίων και γιατρό της ΠΦΥ από τα Χανιά. Είναι σημαντικό και αξίζει να το αναφέρω ότι υπάρχει εξαιρετική συνεργασία με όλους αυτούς τους επαγγελματίες υγείας, αυτούς τους ανθρώπους με τους οποίους συνεργαζόμαστε, γιατί απλά αναγνωρίζουν την αναγκαιότητα στήριξης της δημόσιας υγείας στον τόπο μας.

Πριν δύο περίπου εβδομάδες και σε λιγότερο από 48 ώρες σε άψογη συνεργασία με την πολιτική ηγεσία και τα στελέχη του Υπουργείου Υγείας, τους συνεργάτες μου στην ΥΠΕ και τα στελέχη και συνεργάτες στα νοσοκομεία της Κρήτης, υλοποιήσαμε την πρόσληψη των 23 επικουρικών πλέον γιατρών που στελέχωναν τα νοσηλευτικά ιδρύματα μέσω προγράμματος ΕΣΠΑ.

Επίσης με απόφαση της πολιτικής ηγεσίας ανανεώθηκε η θητεία εργαζομένων μέσω προγραμμάτων ΟΑΕΔ και προχωρήσαμε σε προσλήψεις άλλων ειδικοτήτων.

Παραμονή Χριστουγέννων διασφαλίσαμε τρεις σημαντικές προμήθειες για την υγεία στον τόπο μας. Έναν ψηφιακό αγγειογράφο για το ΓΝ Χανιών, 83 ηλεκτρικές κλίνες για το ΓΝ Βενιζέλειο και προχωράμε στην παραλαβή της νέας πτέρυγας και έναν σύγχρονο μαγνητικό τομογράφο για το ΠαΓΝΗ, ένα χρόνιο αίτημα του νοσοκομείου που καταφέραμε να υλοποιήσουμε μέσα σε μερικές κιόλας ημέρες με την εξαιρετική συνεργασία του περιφερειάρχη Κρήτης χρηματοδοτώντας αυτούς τους εξοπλισμούς μέσω του ΕΠ Κρήτης 2014 -2020. Σημαντική υπήρξε και η στήριξη του αντιπεριφερειάρχη Υγείας καθώς και η βοήθεια και συνεργασία με τη Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Κρήτης.

Έχουν γίνει και άλλα αυτό το πρώτο τρίμηνο και θα καταφέρουμε ακόμα περισσότερα, διότι όταν υπάρχει καλή συνεργασία και σχέσεις εμπιστοσύνης, επιτελείται έργο.

Ερωτ: Τελικά πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να λύνεις προβλήματα στην υγεία και πού εστιάζονται οι μεγαλύτερες δυσκολίες;

Απ: Δυσκολίες πάντα υπάρχουν, το ζητούμενο είναι να δίνονται λύσεις. Πιστεύω ότι μία είναι η μεγαλύτερη δυσκολία που δημιουργεί τα σημαντικότερα προβλήματα στη δημόσια υγεία και ευρύτερα στη δημόσια διοίκηση. Η απροθυμία για εργασία, η έλλειψη συνεργασίας και η πεποίθηση ότι μπορούμε να χρησιμοποιούμε τις δομές υγείας προς ίδιον όφελος ή άλλου τύπου συμφέροντα.

Ερωτ: Ολοκληρώσατε έναν  πρώτο κύκλο επισκέψεων  μαζί με τους υποδιοικητές σε όλα τα νοσοκομεία της Κρήτης. Ποια είναι η γενική εικόνα και πού διαπιστώσατε τις περισσότερες ανάγκες;

Απ: Με τους βασικούς μου συνεργάτες, κ.κ. Αγαπίου και Λυδάκη, λειτουργώντας ως ομάδα από την πρώτη στιγμή πραγματοποιήσαμε πολύωρες επισκέψεις σε όλα τα νοσοκομεία του νησιού. Μιλήσαμε με τις διοικήσεις και όλους τους επαγγελματίες υγείας αλλά κυρίως ακούσαμε… Ακούσαμε τις ανάγκες και τις προτάσεις των ανθρώπων που δίνουν την ψυχή τους καθημερινά για την υγεία στην Κρήτη.

Η αναγκαιότητα ενίσχυσης της δημόσιας υγείας είναι ορατή κυρίως σε νοσηλευτικό προσωπικό, ιατρικό, ιδιαίτερα σε Λασίθι και Ρέθυμνο, και λοιπές ειδικότητες που χωρίς αυτές δεν μπορεί να λειτουργήσει ομαλά ένα νοσοκομείο. Σημαντική κρίνεται η ενίσχυση κλειστών κλινικών, μονάδων και ΤΕΠ, καθώς και η βελτίωση των τεχνικών υποδομών.

Θα ακολουθήσει κύκλος ανάλογων επισκέψεων σε όλες τις δομές της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, σε κέντρα υγείας, πολυδύναμα περιφερειακά ιατρεία, ΠΙ και ΤΟΜΥ.

Το σημαντικό στις επισκέψεις μας είναι ότι πήγαμε με συγκεκριμένες προτάσεις και λύσεις σε ζητήματα που ήδη γνωρίζαμε. Και αυτό εκτιμήθηκε ιδιαίτερα από όλους, αναγνωρίζοντας από την πρώτη κιόλας επίσκεψη ότι η Διοίκηση της ΥΠΕ θα είναι εκεί, κοντά στα νοσοκομεία και σε όλες τις δομές υγείας, για να συνεργαζόμαστε όλοι μαζί και να δίνουμε λύσεις.


Τι προγραμματίζουμε

Ερωτ: Η ΔΥΠΕ δρομολογεί προσλήψεις προσωπικού. Πποιες είναι αυτές  και τι γίνεται με τους προϋπολογισμούς και γενικά την χρηματοδότηση των νοσοκομείων;

Απ: Δρομολογούνται προσλήψεις ιατρικού προσωπικού αρχές του 2020 και μάλιστα με νέο σύστημα που επεξεργάζεται το Υπουργείο Υγείας, ώστε να καταφέρουμε να μειώσουμε αισθητά τον χρόνο ολοκλήρωσης των διαδικασιών και την άμεση πρόσληψη των επαγγελματιών υγείας.

Από την πρώτη στιγμή αναφέραμε ότι στόχο έχουμε να ενισχύσουμε τη δημόσια υγεία στον τόπο μας και επειδή αυτή είναι και η πεποίθηση της πολιτικής ηγεσίας, θα ενισχύσουμε με πάνω από 80 γιατρούς τα νοσοκομεία της Κρήτης, με ειδικότητες που δεν είχαν προβλεφθεί με την προηγούμενη σε αναστολή προκήρυξη.

Το μεγάλο στοίχημα είναι να υπάρξουν υποψήφιοι, ώστε να μη βγουν θέσεις άγονες. Εμείς ως νέα διοίκηση από την πρώτη στιγμή προσπαθούμε, και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε, για την ενίσχυση των νοσοκομείων ώστε να γίνουν ελκυστικά για τους επαγγελματίες υγείας. Μεγάλη ευθύνη στο να διασφαλίσουν αυτό έχουν οι διευθύνσεις ιατρικής υπηρεσίας και κλινικών καθώς και οι διοικήσεις. Εμείς θα είμαστε δίπλα τους στην προσπάθεια αυτή.

Το Υπουργείο Υγείας κέρδισε το μεγάλο στοίχημα χρηματοδότησης των νοσοκομείων της χώρας. Η ΥΠΕ Κρήτης έκανε αυτό για το οποίο είχα δεσμευτεί εξαρχής. Με τεκμηριωμένες εισηγήσεις και πολύωρη εργασία διεκδικήσαμε στα ΚΕΣΥΠΕ και διασφαλίσαμε την απαιτούμενη χρηματοδότηση για να κλείσουμε με ασφάλεια το 2019. Δίχως λογιστικές αλχημείες, με καθαρά και έντιμα επιχειρήματα, θωρακίσαμε οικονομικά τα νοσοκομεία και τις δομές ΠΦΥ στην Κρήτη.

Είναι σημαντικό να αναφέρω ότι τα καταφέραμε με εξαιρετική συνεργασία και πολλές ώρες εργασίας με τον υπουργό Υγείας, τον υφυπουργό, τον γενικό γραμματέα αλλά και όλα τα στελέχη του υπουργείου, οι οποίοι είναι πάντα εκεί να βοηθήσουν για να βρούμε άμεσα λύσεις.


Ερωτ: Εκτός από την υποστελέχωση, τη χρονοβόρα γραφειοκρατία και τις γνωστές αγκυλώσεις του Δημοσίου, πιστεύετε ότι με καλύτερη οργάνωση και συνεργασία οι δημόσιες υπηρεσίες υγείας στην Κρήτη θα μπορούσαν να λειτουργήσουν καλύτερα, προς όφελος του πολίτη ή πρέπει να τα ρίχνουμε όλα στις ελλείψεις προσωπικού;

Απ: Χρόνια μέσα στα αμφιθέατρα συζητώντας με τους φοιτητές μου καταλήγουμε ότι η γραφειοκρατία είναι απλώς το άλλοθι όσων δεν θέλουν να κάνουν το αυτονόητο. Η γραφειοκρατία λειτουργεί ως ένα εργαλείο ελέγχου και διασφάλισης διαδικασιών. Η  κακή χρήση αυτού του εργαλείου δημιουργεί τις χρονοβόρες διαδικασίες.

Η υποστελέχωση κάποιων δομών είναι υπαρκτή, το αναγνωρίζουμε και δεν εθελοτυφλούμε. Υπάρχει ανάγκη στελέχωσης των δομών υγείας και κανείς δεν το αρνείται αυτό. Ωστόσο ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει σε όλους τους τόνους ότι θα ενισχυθεί η δημόσια υγεία στη χώρα και αυτό γίνεται.

Είναι ξεκάθαρο ότι με καλύτερη οργάνωση μπορούμε να πετύχουμε περισσότερα και καλύτερα αποτελέσματα σε λιγότερο χρόνο. Αυτή την οργάνωση θα διασφαλίσουμε. Επιτρέψτε μου όμως να αναφέρω ότι όσο υπάρχουν κάποιοι που δεν πράττουν το αυτονόητο αλλά επαφίονται στο φιλότιμο των συναδέλφων τους, τόσο θα υπάρχουν αυτοί που θα τα ρίχνουν όλα στις ελλείψεις προσωπικού. Γνωρίζω ότι αυτό που λέω δεν είναι ευχάριστο για κάποιους ευτυχώς λίγους ωστόσο είμαι βέβαιη ότι όλοι αυτοί που σέβονται και τιμούν το χώρο της δημόσιας υγείας γνωρίζουν και αντιλαμβάνονται πολύ καλά τα λεγόμενά μου.

Ερωτ: Πιστεύετε ότι η αυστηρότητα του Πειθαρχικού Συμβουλίου της ΔΥΠΕ, θα πρέπει να εξαντλείται σε περιπτώσεις χρηματισμού γιατρών; Είχαμε και το πρόσφατο παράδειγμα γιατρού του ΠΑΓΝΗ.

Απ: Πιστεύω ότι το Πειθαρχικό Συμβούλιο της ΥΠΕ οφείλει να πράττει με γνώμονα τη διασφάλιση της δημόσιας δωρεάν υγείας και της προστασίας τόσο των μονάδων υγείας και των επαγγελματιών υγείας αυτών όσο και των πολιτών/εξυπηρετούμενων του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Αναφορικά με το πρόσφατο γεγονός το Πειθαρχικό Συμβούλιο προχώρησε σε γνωμοδότηση διοικητικού μέτρου. Η υπόθεση θα κριθεί δικαστικά.

Αυτό όμως που μπορώ να σας πω με βεβαιότητα είναι ότι η Υγειονομική Περιφέρεια δε θα δείξει καμία ανοχή σε περιπτώσεις χρηματισμού στο δημόσιο σύστημα υγείας.

δουλειάς,

Για τους καινούριους διοικητές

Ερωτ: Υπήρξαν  αντιδράσεις για τους καινούριους διοικητές στα νοσοκομεία και της Κρήτης-πολλοί έκαναν λόγο για κομματικές, μη αξιοκρατικές τοποθετήσεις- και το Υπουργείο Υγείας παρουσίασε νέα λίστα με  κάποιες αλλαγές προσώπων. Τι σκοπεύετε να ζητήσετε από τις νέες διοικήσεις στη μεταξύ σας συνεργασία και σε ποιους άξονες θα θέλατε να κινηθούν για να πετύχουν στη δουλειά τους;

Απ: Με την ανάληψη καθηκόντων των νέων διοικητών ιδιαίτερα σημαντική κρίνεται η πρόταση του Υπουργείου Υγείας για αξιολόγηση των νέων διοικήσεων βάσει συμβολαίου αποδοτικότητας, το οποίο θα περιλαμβάνει ποσοτικούς και ποιοτικούς στόχους με τους οποίους θα αξιολογούνται οι διοικητές ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Σπουδαιότερο όλων, η αξιολόγηση να γίνεται με ουσιαστικά, διαφανή κριτήρια και το υπογραμμίζω αυτό διότι στο παρελθόν έχω συμμετάσχει ως αξιολογούμενη σε επιτροπή, υποτιθέμενα αξιοκρατική, που όχι μόνο ουσιαστική αξιολόγηση δεν έκανε, αλλά δεν διασφάλιζε καν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Η θέση μου αναφορικά με τις νέες διοικήσεις είναι ξεκάθαρη. Θα συνεργαστώ και θα στηρίξω όποιον αποδεικνύει ότι σέβεται και επιθυμεί να προσφέρει στη δημόσια υγεία, στη βελτίωση των συνθηκών εργασίας των επαγγελματιών υγείας και στη διασφάλιση ποιοτικών παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας σε όλους τους πολίτες.

Όποιον δεν βλέπει τη διοίκηση σαν μία θέση εξουσίας, σαν ένα μέσο αυταρέσκειας ή επιβολής  στους άλλους, αλλά ως σημαντική ευκαιρία και δυνατότητα εργασίας και προσφοράς στην υγεία του τόπου.

Οι διοικητές οφείλουν να εργάζονται και να χαράσσουν τον δρόμο στους συνεργάτες τους και όχι να «φορούν» απλώς τον τίτλο, μένοντας πίσω και περιμένοντας οι υπόλοιποι να φέρουν το αποτέλεσμα.

Αυτό, λοιπόν, θα ζητηθεί από τις νέες διοικήσεις. Εργασία και αποτελεσματικότητα!

Το στοίχημα, άλλωστε, θα το κερδίσουμε σε τούτη τη χώρα όταν δε θα αλλάζουν οι διοικήσεις με την αλλαγή της πολιτικής ηγεσίας.

Ερωτ: Είναι πολύ- πολύ νωρίς για να ρωτήσω κάτι τέτοιο, αλλά κλείνοντας αυτόν τον κύκλο ως διοικήτρια της ΥΠΕ Κρήτης, τι θα θέλατε να γράφει η «σφραγίδα» που θα αφήσετε στο πέρασμά σας;

Απ: Νωρίς δεν είναι, διότι την απάντηση την έχω έτοιμη από καιρό κι αυτό γιατί δε θέλω να ξεχνώ από πού ξεκίνησα.

Θα ήθελα να γράφει:

Αξιοκρατία, χρηστή διοίκηση, διαφάνεια, ουσιαστικές συνεργασίες, αποτέλεσμα!

Διασφάλιση και βελτίωση της δημόσιας υγείας στην Κρήτη.

Τα υπόλοιπα αναλυτικά εν καιρώ…

Καλές γιορτές σε όλους και να ζούμε τα όνειρά μας…