Το σχολείο θα πρέπει να είναι ένας χώρος ηρεμίας όπου όλοι μαθαίνουν και ζουν αρμονικά. Ωστόσο για κάποια παιδιά το σχολείο τους είναι μια καθημερινή κόλαση και αυτό ισχύει και για σχολεία του Ηρακλείου.
Όλοι θυμόμαστε τους νταήδες συμμαθητές μας και τους αδύναμους της τάξης.
Εκείνους που συχνά έπεφταν θύματα πλάκας, κοροϊδίας, λεκτικής ή σωματικής βίας.
Και δεν μιλάμε για ένα καυγά μεταξύ δυο παιδιών που μάλωσαν, αλλά για το μαθητή που μόνιμα βρίσκεται στο στόχαστρο, γιατί δεν ντύνεται ωραία, μοιάζει λίγο χαζούλης, φαίνεται ή είναι γκέι, έχει ένα φυσικό ελάττωμα που, για κάποιο λόγο, «προκαλεί» κάποιους συμμαθητές του, οι οποίοι συμπαρασύρουν και τους υπόλοιπους.
Ανελέητο μπούλινγκ γίνεται και σε σχολεία του Ηρακλείου και πρόκειται για μια αγελαία συμπεριφορά των πολλών και ισχυρών απέναντι στον πιο αδύναμο, σύμφωνα με τον ψυχίατρο Μάνο Δολαψάκη ο οποίος ακούει πολύ συχνά γονείς να του μιλάνε για αυτά που βιώνουν τα παιδιά τους στις τάξεις, αλλά και τα ίδια τα παιδιά – θύματα που ακόμη και ως ενήλικες δεν μπορούν να ξεπεράσουν αυτά που έζησαν. Σύμφωνα με τις επισημάνσεις του, στις μέρες μας αυτές οι κακοποιητικές συμπεριφορές γίνονται πλέον και διαδικτυακά με μηνύματα, κουτσομπολιά, απειλές και προσβλητικές εικόνες από την προσωπική τους ζωή.
«Πολλά απο αυτά, δεν είναι πλάκα, δεν είναι σεξουαλικός πειραματισμός, είναι ωμή βία από παιδιά, ουσιαστικά αδύναμα, που οι γονείς τους δεν τους έχουν βάλει όρια και θέλουν να μετρήσουν την δύναμή τους προκαλώντας πόνο στον λιγότερο ισχυρό.
Από την άλλη τα παιδιά-θύματα μεγαλώνουν από την οικογένειά τους με φόβους και ανασφάλειες που τα προετοιμάζουν για αυτό το ρόλο» είπε στην «Π» ο κ. Δολαψάκης υπογραμμίζοντας τις μεγάλες ευθύνες της οικογένειας αλλά και της εκπαιδευτικής κοινότητας που συχνά δεν σπουδαιολογεί ή «κρύβει» τέτοια περιστατικά για να αποφύγει τις συνέπειες που συμπεριλαμβάνουν και την δυσφήμιση του σχολείου. Για πάρα πολλά παιδιά από αυτά είναι η αιτία που «φρενάρει» τις σπουδές τους, η αιτία για την εμφάνιση ψυχιατρικών εκδηλώσεων.
Ο ψυχίατρος τονίζει ότι σύμφωνα με τις έρευνες, ένα πολύ μεγάλο ποσοστό, το 31% των παιδιών στην Ελλάδα πέφτει θύμα μπούλινγκ που μοιάζει σαν ψυχικός βιασμός ο οποίος δεν ξεπερνιέται ποτέ.