Η τζιχάντ του Ερντογάν

Το νέο του βιβλίο και 8ο κατά σειρά, παρουσιάζει την Παρασκευή από το Ηράκλειο ο Κώστας Πικραμένος. Ο λόγος για το βιβλίο «Η Τζιχάντ του Ερντογάν», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ινφογνώμων**. Ο πολυπράγμονας συγγραφέας, που ειδικεύεται σε θέματα Ισλάμ και Τουρκίας, εξηγεί στην «Π» τους λόγους που τον ώθησαν στη συγγραφή του συγκεκριμένου βιβλίου, τα δεδομένα με το νέο καθεστώς στη Συρία αλλά και τις δυνατότητες της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή.

Ο συγγραφέας του βιβλίου, Κώστας Πικραμένος

Η συζήτηση έχει ως εξής:

Το 8ο βιβλίο σας, με τίτλο «Η Τζιχάντ του Ερντογάν», μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ινφογνώμων. Γιατί επιλέξατε τον συγκεκριμένο τίτλο;

Ο τίτλος του βιβλίου είναι αλληγορικός καθώς η λέξη “Τζιχάντ” έχει διττή έννοια. Κατ’ αρχάς αναφέρεται στην ένοπλη δράση (πόλεμος) που διεξάγεται στο όνομα του Ισλάμ κατά των “απίστων” οι οποίοι εξαπολύουν επίθεση σε μουσουλμανικά εδάφη. Έχει δηλαδή καταρχήν αμυντικό χαρακτήρα χωρίς να αποκλείεται και η επιθετική Τζιχάντ για την επέκταση του Ισλάμ και την απόκτηση νέων εδαφών, όπως έκαναν οι Οθωμανοί Σουλτάνοι.

Από την άλλη πλευρά, η λέξη Τζιχάντ (στα αραβικά) σημαίνει προσπάθεια, αγώνας. Αναφέρεται στην πνευματική διαδικασία προσέγγισης του Αλλάχ, ηθικής ανάτασης του πιστού και εγκαθίδρυσης κοινωνικής δικαιοσύνης στον κόσμο. Με άλλα λόγια πρόκειται για μια “Τζιχάντ” με αλτρουιστικό χαρακτήρα.

Η “Τζιχάντ του Ερντογάν” συνδυάζει τις δύο άνωθεν ερμηνείες. Ο Τούρκος “Σουλτάνος” προσπαθεί, αγωνίζεται, επιδιώκει να υλοποιήσει το νεο-οθωμανικό του όραμα για μια ισχυρή Τουρκία με βάση τα “σύνορα της καρδιάς” του.

Την ίδια στιγμή εργαλειοποιεί τα δίκτυα των Αδερφών Μουσουλμάνων και των Σαλαφιστών-τζιχαντιστών προκειμένου να υλοποιήσει τον Εθνικό Όρκο και να εκβιάσει την Δύση μέσω της ισλαμιστικής τρομοκρατίας και των μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη.

Ποιοι οι λόγοι συγγραφής του βιβλίου και ποιο είναι το βασικό θέμα;

Η αδιανόητη φυγή του δικτάτορα Μπασάρ αλ Άσαντ από τη Δαμασκό και η άφιξη των Σαλαφιστών – Τζιχαντιστών του Τζολάνι προκάλεσε ένα γεωπολιτικό σοκ. Μετά την επιστροφή των Ταλιμπάν στην Καμπούλ (Σεπτέμβριος 2021), η Συρία αποτελεί πλέον τον δεύτερο πυλώνα του διεθνούς σαλαφιστικού κινήματος με εξαίρεση τη Σαουδική Αραβία.

Η διαφορά είναι ότι τόσο το Αφγανιστάν όσο και η Συρία του Τζολάνι δεν έχουν αποκυρήξει την ιδεολογία της Αλ Κάιντα και του ΙSIS και φιλοξενούν δίκτυα και οργανώσεις που ανήκουν στον αστερισμό του Μπιν Λάντεν και του Ζαουαχίρι.

Το βιβλίο, μοναδικό σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καταγράφει λεπτομερώς την ισλαμιστική ανθρωπογεωγραφία (who is who) στην Συρία του Τζολάνι. Παρουσιάζει με ντοκουμέντα την εμπλοκή της Τουρκίας (μέσω της ΜΙΤ) στη δημιουργία, εκπαίδευση, χρηματοδότηση και εξοπλισμό τουρκμένων και αράβων ισλαμιστών στη Συρία.

Αναλύει το ρόλο του Κατάρ και της Σαουδικής Αραβίας στη στήριξη σαλαφιστών μαχητών. Αναφέρεται στη στήριξη των “ανταρτών” από τη CIA και το Πεντάγωνο ενώ υπάρχει και ένα ειδικό κεφάλαιο για την διαβόητη Υπηρεσία Πληροφοριών του Μπασάρ αλ Άσαντ. Στελέχη του Κλάδου 251 βασάνιζαν και δολοφονούσαν αντικαθεστωτικούς πριν και μετά την έναρξη των μαζικών διαδηλώσεων το 2011.

Στην Ελλάδα, υπήρξε μια αμηχανία όσον αφορά στην επόμενη μέρα στην Συρία. Πολλοί ισχυρίστηκαν ότι η Τουρκία πλέον ελέγχει την αραβική χώρα και υλοποιείται ο Εθνικός Όρκος. Συμμερίζεστε αυτήν την άποψη;

Ουδέν μονιμότερον του προσωρινού πόσο μάλλον στην διεθνή σκηνή όπου η ρευστότητα είναι πλέον βασικό χαρακτηριστικό του πολυ-πολικού κόσμου. Είναι αλήθεια ότι η εικόνα του Αμπού Μοχάμεντ αλ Τζολάνι, ηγέτη της Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ να εκτελεί χρέη οδηγού του Ιμπραχίμ Καλίν, διοικητή της ΜΙΤ κατά την επίσκεψη του τελευταίου στη Δαμασκό (Δεκέμβρης 2024) σόκαρε πολλούς στην Ελλάδα. Είναι προφανές ότι η Τουρκία (ήδη από το 2011) είχε μεγάλη εμπλοκή στον εμφύλιο της Συρίας μέσω της ΜΙΤ και του Γενικού Επιτελείου.

Την ίδια στιγμή σχεδόν 3 εκατομμύρια Σύρων προσφύγων ζουν στην Τουρκία τα τελευταία 12 χρόνια. Οι εθνοτικές (Τουρκμένοι/Άραβες) και θρησκευτικές (Σουνιτικό Ισλάμ) σχέσεις στις δύο πλευρές των συνόρων (Τουρκίας – Συρίας) έχουν ιστορικό βάθος πολλών αιώνων. Ως εκ τούτου, οι Σύροι ισλαμιστές βλέπουν την Τουρκία ως το φυσικό τους προστάτη.

Το γεγονός αυτό μπορεί να ισχύει για τα λαϊκά στρώματα και τον άραβα της “διπλανής πόρτας” αλλά στους κύκλους εξουσίας της Δαμασκού, η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα προσπαθούν να μειώσουν την επιρροή της Άγκυρας. Ο χρόνος θα δείξει αν θα υπάρχουν διασπάσεις, ομάδες πίεσης που θα εξυπηρετούν τα συμφέροντα περιφερειακών και μεγάλων Δυνάμεων.

Ένα σενάριο Λιβύης ή Σουδάν δεν πρέπει να αποκλείεται λαμβάνοντας υπόψιν ότι ο στρατός του Τζολάνι δεν ξεπερνάει τους 30 χιλιάδες μαχητές, την στιγμή που οι δυνάμεις των Κουρδών στην ΒΑ Συρία αριθμούν 100 χιλιάδες στρατιώτες.

Η Ελλάδα διαθέτει θεσμούς, πόρους και στρατηγική προκειμένου να αναλύει, να προβλέπει και να είναι παρούσα στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής;

Θα σας απαντήσω με ένα απόσπασμα από την εισαγωγή του βιβλίου που επιμελήθηκε ο Πρέσβης ε.τ Γιώργος Αϋφαντής, τον οποίο θέλω να ευχαριστήσω για μια ακόμη φορά. Σύμφωνα με τον Πρέσβη “Οι εξελίξεις στην Συρία εντείνουν και συνοψίζουν τα αδιέξοδα του Ελληνικού συμπλέγματος εξουσίας.

Ως από μηχανής θεό για την αντιμετώπιση της Τουρκίας στη Συρία, το Ελληνικό πολιτικό σύστημα εμφανίζει το Ισραήλ. Πλήθος οι «αναλύσεις» ότι το Εβραϊκό κράτος δεν θ΄ ανεχθεί την ανάδειξη του Ερντογάν σε νέο Σαλαντίν και θα σπεύσει να συγκρουσθεί με την Τουρκία και να την κατατροπώσει! Πρόκειται για ευτελές αφήγημα που υπηρετεί την παραμυθία της Ελληνικής κοινής γνώμης και την καλλιέργεια ευσεβών πόθων.

Εάν ήθελε υποτεθεί ότι στην Αθήνα πράγματι αναμένουν σύγκρουση Ισραήλ και Τουρκίας, τότε άραγε γιατί επισπεύδουν σε συνολική διαπραγμάτευση με τον επικείμενο ηττημένο αυτής της σύγκρουσης;”

Θα παρουσιάσετε το βιβλίο στο Ηράκλειο;

Η παρουσίαση θα γίνει στο βιβλιοπωλείο “Ελευθερουδάκης” στο κέντρο της πόλης, την Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου και ώρα 6μμ. Για το βιβλίο θα μιλήσουμε με τον δημοσιογράφο Γιάννη Χαραλαμπίδη, διευθυντή του patris.gr. Σας περιμένουμε για ανταλλαγή απόψεων και αφιερώσεις.

O Κώστας Πικραμένος είναι διευθυντής Ερευνών της CP Consulting με έδρα τη Μασσαλία. Ειδικός σε θέματα Υπηρεσιών Πληροφοριών, Τουρκίας, Πολιτικού Ισλάμ. Διαχειριστής του εξειδικευμένου ιστοχώρου www.spystories.gr, συγγραφέας 8 βιβλίων έρευνας από τις εκδόσεις Ινφογνώμων. Γνωρίζει Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά και Τουρκικά.

**infognomon.gr